Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Zlatan Ibrahimovic gjorde vad han kom till Man Utd för att göra

Peter Hyllman

Zlatan Ibrahimovic släpps av Man Utd. Det var något som pratades om under veckan och som mot slutet av veckan också bekräftades. Hans första säsong i Premier League och i Man Utd ser därmed också ut att bli hans sista. Det var en på många sätt imponerande säsong och att Zlatan Ibrahimovic gjorde Man Utd till ett bättre fotbollslag går knappast att ifrågasätta.

Det är ändå inte något särskilt förvånande beslut som Man Utd fattar. Den allvarliga skadan Zlatan Ibrahimovic drog på sig mot Anderlecht kommer hålla honom borta från all fotboll åtminstone fram till nästa år, och hur formen och kapaciteten ser ut då är omöjligt att nu säga något om. Däremot är Zlatan Ibrahimovic vid det tillfället 36 år gammal.

Även om beslutet inte förvånar så känns det ändå på sätt och vis tråkigt. Att Zlatan Ibrahimovics tid med Man Utd skulle sluta på just det här sättet. Att klubben inte väljer att förlänga kontraktet som en slags tecken på solidaritet i en svår situation. Värt att tänka på när spelare anklagas för att inte vara lojala med sina klubbar är att klubbar sällan visar någon lojalitet med dem.

Annons

Förvisso är inte Zlatan Ibrahimovic någon Ryan Giggs eller Paul Scholes för Man Utd. Han spelade knappast gratis utan drog som avslöjats in en monsterlön för sina tjänster. Inget fel med det så klart, men den höga lönen gör det hela till ett affärsmässigt och rationellt självklart beslut för Man Utd att fatta. Den höga lönen kommer nu tillbaka och spökar för Zlatan Ibrahimovic.

Spökar gör också det taktiska kontraktsdribblandet under säsongen. Det var alltid en öppen fråga under säsongen om Zlatan Ibrahimovic skulle aktivera optionen att förlänga sitt kontrakt med Man Utd. Självklart en form av spel och förhandling i syfte att förbättra sina kontraktsvillkor ytterligare. Men så klart tas då också risken att det går som det nu går.

Det är en säsong under vilken maktbalansen mellan klubb och spelare har skiftat. Under säsongens första dryga halva gick pratet om hur Man Utd var så beroende av Zlatan Ibrahimovic. Det var som Man Utds prestationer både före och efter skadan visade ett vanskligt resonemang. Skadan och Man Utds vinst i Europa League skiftade makten från spelaren tillbaka till klubben.

Annons

Har Zlatan Ibrahimovic gjort sin sista match med Man Utd? Det rapporteras att Zlatan Ibrahimovic stannar kvar i klubben och använder dess gym och rehab för att komma tillbaka från skadan. Naturligtvis i sig en form av fin gest som säger att där inte finns några hard feelings. Och ett pay for play-kontrakt framåt våren, om Zlatan Ibrahimovic då är hel och frisk? Ingen omöjlighet.

Även om det vore slutspelat för Zlatan Ibrahimovic i Man Utd så måste man ändå säga att han gjorde vad han kom till klubben för att göra. Han gjorde sina mål, han gav Man Utd tillbaka lite av sitt självförtroende och sin swagger, och även om han inte var med på själva sluttampen så var han en bidragande orsak till att ta Man Utd tillbaka till Champions League.

Och så blev det ju några titlar och vinstmål på Wembley längs vägen också, en rätt imponerande fortsättning och avslutning på en karriär där Zlatan Ibrahimovic tidigare vunnit stora titlar i Holland, Italien, Spanien och Frankrike innan han alltså kom till England. Bara själva mångsidigheten med det är rätt imponerande.

Annons

Och de som möjligen oroar sig för att Zlatan Ibrahimovics frånvaro kommer betyda att vi möjligen tvingas titta mycket mer på Chelsea än på Man Utd i TV nästa säsong, finner kanske någon form av tröst i nyheten att Victor Nilsson Lindelöf tydligen bara är detaljer från Man Utd. Och i vilken klubb spelar Emil Forsberg nästa säsong?!

Publicerad 2017-06-10 18:30

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto