Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

England har få stjärnor men starkt lag i U21-EM, där Sverige väntar i tidig gruppfinal

Peter Hyllman

EM-final och förlust på straffar mot Spanien, som kvitterade i slutminuten, för U17-laget. Vinst för andra året i rad för U20-laget i Toulon. Och så naturligtvis det strålande VM-guldet för Englands U20-lag som blev klart för bara någon vecka sedan. Det är inte att förvåna sig över att England har förhoppningar om fortsatta framgångar i U21-EM som drar igång under dagen.

Öppningsmatchen för England går naturligtvis inte av för hackor. Det är alltså Sverige, de regerande mästarna, som väntar ikväll och i Sverige är det ju alltid stort att möta England så klart. Det blir alltså en riktig värdemätare både för England och för Sverige redan i den första matchen, vilket kan behövas med tuffa motståndare som Italien, Spanien, Portugal med flera i EM.

Som alltid är fallet med England så hamnar fokus oftast på vilka spelare som inte är med, men den här gången finns all anledning att snarare titta på spelarna som faktiskt är med. För även om det är en EM-trupp som kanske saknar de stora stjärnnamnen så är det ett riktigt bra lag England tar med sig till Polen, med en hel del Premier League-rutin.

Annons

Jordan Pickford i målet är självfallet ett stort namn, en av Premier Leagues bästa målvakter under säsongen. Har precis skrivit på ett kontrakt värt £30m med Everton. Backlinjen med Mason Holgate, Calum Chambers, Ben Chilwell, Rob Holding, Alfie Mawson och Jack Stephens har alla spelat i Premier League under säsongen.

Offensivt ser det kanske tunnare ut för England men ett mittfält bestående av spelare som Lewis Baker, Jack Grealish, Will Hughes, Nathaniel Chalobah och James Ward-Prowse bör inte göra bort sig. Hoten i anfallet utgörs av Demarai Gray som imponerat i Leicester, Nathan Redmond som varit ordinarie för Southampton, samt Tammy Abraham som öst in mål i The Championship.

Det är väl tveksamt om det ska räcka precis hela vägen för England i den här turneringen. Men England måste rimligtvis sikta i alla fall på att prestera bättre än under tidigare upplagor. De har slutat sist i sin grupp i de tre senaste U21-mästerskapen och därtill bara vunnit en enda av sina nio senaste matcher, vilket händelsevis var för två år sedan mot Sverige.

Annons

Men där finns ändå en optimism bland spelarna vi inte sett tidigare, och det är kanske det största bidraget av VM-guldet för U20-laget, att engelska spelare på alla nivåer faktiskt ser att det är möjligt. Att England inte är på förhand dömda att misslyckas i mästerskap. Tron kan försätta berg brukar det heta. För England borde den åtminstone kunna försätta ett gruppspel.

Men utrymmet för misstag är mindre än någonsin tidigare. Ett utökat format för U21-EM innebär att det nu är tre grupper istället för två. Till slutspel går de tre gruppvinnarna samt den bästa tvåan, till skillnad från som förut de två bäst placerade lagen i varje grupp. Polen och Slovakien bedöms allmänt sett som gruppens två svagaste lag.

Vilket alltså betyder att EM-turneringens öppningsmatch mellan Sverige och England också har goda chanser att vara i praktiken en form av tidig gruppfinal mellan de båda länderna. Förlust i den här matcherna och chanserna att ta sig vidare till slutspel är plötsligt mycket små. Det gäller alltså att vara på topp redan från start i den här turneringen.

Annons

Vinna eller (nästan) försvinna!

:::

Det har varit några bråda dagar på managerfronten inom engelsk fotboll.

Southampton meddelade i onsdags kväll att de sagt upp Claude Puels kontrakt, gett honom säcken med andra ord. Skälet sägs vara att Puel helt enkelt inte fått med sig spelartruppen och att klubbledningen inte trodde att Puel skulle kunna ta laget framåt längre.

Southampton säger sig söka efter en manager som kan leverera regelbunden europeisk fotboll. Vilket låter som ett rätt digert krav för vilken som helst manager när det gäller Southampton och Premier League.

Vit rök utlovades från Elland Road av Andrea Radrizzani under torsdagen och den kom också, i form av Thomas Christiansen. En riktig outsider som inte ens fanns med som alternativ hos spelbolagen. Ung tränare med ett år i APOEL på Cypern bakom sig som han tog till sextondelsfinal i Europa League.

Annons

Christiansen sägs ha gjort ett väldigt ambitiöst och kompetent intryck på sin intervju med Radrizzani. Räkna hur som helst med ännu en runda av ”he’s done nothing!” för Paul Merson och hans merry män i TV-rutan.

Mörkare rök från Stadium of Light där Sunderland gått all-in på att anställa Aberdeens Derek McInnes som ny manager. Under torsdagskvällen meddelade däremot McInnes att han tackade nej och stannade kvar i Aberdeen, troligtvis på grund av oklarheter om Sunderlands ägarsituation och vilja att investera.

Ett nackskott på Sunderlands säsongsplanering.

:::

TRANSFERKOLLEN

Harry Maguire, Hull City till Leicester. Strålande värvning av Leicester som under säsongen har varit i tydligt behov av att uppgradera sin backlinje, och Maguire fick något av ett stort genombrott i Hull City under säsongen. En mycket skicklig mittback som borde ha alla förhoppningar om att kunna slå sig in i den engelska VM-truppen. Berömlig – (+++++)

Annons

Jordan Pickford, Sunderland till Everton. Evertons problem på målvaktssidan var ett återkommande tema under den gångna säsongen, och här har de i ett svep och med £30m hittat en långsiktig lösning på den problematiken. Att Pickford kan vara Englands främste målvakt inom något år är allt annat än osannolikt, och en målvaktsgeneral av det slaget är guld värt för alla lag. Berömlig – (+++++)

Davy Klaassen, Ajax till Everton. Evertons taktiska brist har varit att de har skapat för få chanser? Check! Ross Barkley krånglar av olika anledningar med att vilja skriva på ett nytt kontrakt? Check! Everton har tagit dessa ett plus ett och på något sätt lyckats räkna fram allra minst tre med värvningen av Klaassen från Ajax, speldirigenten som hade mycket att göra med Ajax andraplatser i både Eredivisie och Europa League. Med beröm godkänd – (++++)

Annons
Publicerad 2017-06-16 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto