Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Barnsley 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Stevie Mallan från St Mirren, Jason McCarthy från Southampton, Liam Lindsay från Partick Thistle och Cameron McGeehan från Luton. Barnsley och Paul Heckingbottom har varit flitiga som bin tidigt under sommaren. Inte så konstigt kanske med tanke på att Barnsley tappade viktiga spelare som Conor Hourihane och Sam Winnall i januari och riskerar tappa både Marc Roberts och Andy Yiadom i sommar till större klubbar. Barnsley gjorde succé under sin första säsong i The Championship, tror du de klarar av att upprepa något liknande nästa säsong?

Linhem: Risken med Barnsley är förstås att dem var en one season-wonder alltför beroende av några stjärnspelare men jag är beredd att tro annat. Vilket bygger på att man gjort såpass smarta värvningar och har en god blandning av egna talanger och värvade spelare som presterat i lägre divisioner eller unga spelare som inte ansetts bra nog för Premier League-lag. Högerbacken Jason McCarthy från Southampton är en typisk Heckingbottom-värvning då han delvis är från en större klubbs överskottslager men som visat upp sig på lån i Wycombe och Walsall där han varit strålande och uppskattad nog att vinna två “årets spelare”-priser från vardera klubbs supportrar. Å andra sidan är jag lite tveksam till skotska spelare. Såren av Gordon Strachans misslyckade skotska revolution i Middlesbrough finns kvar. Vad säger du om möjligheten för Barnsley att etablera sig som ett Championships Southampton, ett säljande lag men ändå väletablerat i mitten av tabellen?

Annons

Hyllman: Det är en frestande jämförelse givet hur framstående Barnsleys akademi faktiskt är. John Stones och Mason Holgate kommer ju exempelvis båda två därifrån och är ju för närvarande framstående spelare i Premier League. Kan Barnsley hålla liv i den produktionslinjen har de ju goda möjligheter att åtminstone etablera sig i The Championship, särskilt som de ju dessutom verkar scouta spelare i de lägre serierna mycket bra. Men till skillnad från Southampton har de ju inte riktigt samma möjlighet att också fylla ut med någon riktigt saftig värvning.

Vad som oroar mest med Barnsley är ju mittfältet. Redan förra säsongen var de rätt lättviktiga där. Förvisso offensivt mycket kreativa med Conor Hourihane men samtidigt blev de också lätt överkörda mot de starkare lagen. Barnsley släppte till väldigt många chanser mot det egna försvaret. Hourihane såldes ju i januari och hans mittfältspartner Josh Scowen ser ut att på vara på väg bort från klubben och inte ingå i Heckingbottoms planer. Räcker Stevie Mallan och Cameron McGeehan som förstärkning eller vad tycker du saknas eller behövs på Barnsleys mittfält?

Annons

Linhem: Måste säga att jag tänkte mer på Southamptons förmåga att sälja spelare och ersätta dem billigt med i stort sett likvärdiga eller ibland bättre spelare. Men det stämmer att Barnsley har en fin akademi och rimligen finns några spelare på gränsen till a-laget. Framför allt har man gott om unga spelare som inte riktigt fick chansen ifjol som värvats in tidigare och lär få en chans till hösten.

Unga mittbacken Adam Jackson till exempel var väldigt bra i de få matcher han spelade och kan konkurrera med nyförvärvet Liam Lindsay om att ersätta Marc Roberts, som i skrivande stund verkar på väg till Birmingham. Det blir svårt då Marc Roberts var en av ligans bästa mittbackar ifjol, men det är sådana val mindre klubbar är vana vid i nuläget så jag ser inget skäl att inte lita på Barnsleys förmåga. Men det lär ju krävas ett otroligt transferarbete i sommar för att de inte ska dyka ned i League One lika plötsligt som de flög upp.

Annons

Det är väldigt sant det du säger om Barnsleys mittfält. Utan Conor Hourihane och Josh Scowen finns inte mycket kvar. Jag gillar dock Cameron McGeehan starkt, han var Lutons bästa spelare innan han skadade sig ifjol. Tio mål på en halv säsong är inte dåligt av en mittfältare. Dock verkar inte heller Mallan vara en särskilt defensiv mittfältare. Likaså med Hourihanes ersättare i januari, Alex Mowatt. Så en ersättare till Scowen vore vad jag önskar för Barnsley. Brad Potts som det ryktats om är inte heller alltför defensiv men ett innermittfält med McGeehan och Potts vore det blondaste och löpvilligaste mittfältet i ligan, och vad mer kan man önska sig? Det svåra med att bedöma Barnsley är att de rimligen inte kan förvänta sig en bättre säsong än ifjol och i nuläget ser man ut att förlora i stort sett hela sin startelva från succéinledningen av förra säsongen, vad är passande förväntningar för Barnsley?

Annons

Hyllman: Förväntningarna är ju lite luriga. Barnsleys succé förra säsongen var ju sådan att de faktiskt halvt om halvt nosade på de där playoff-platserna rätt länge under säsongen. Det känns inte alls rimligt för Barnsley och har man de förväntningarna på dem lär man bli besviken. Nu är The Championship en notoriskt jämn serie så klart men Barnsley tror jag är en av dessa klubbar som vet sin roll och i övrigt håller käften, och det tror jag talar till deras fördel. Deras arbete går ut på att etablera sig i The Championship, det vill säga hålla sig stabilt strax under mitten av tabellen och undvika nedflyttningsstriden. Inte minst med den insikten tror jag också det är något de kommer klara. Vad tror du själv?

Linhem: Jag tror också Barnsley klarar sig galant undan bottenträsket. Jag är dock orolig att man ska falla ner i samma fälla som man gjorde under de sista åren av sin förra Championship-sejour där man var ett hopplöst bottenlag som bytte manager varje vår och med näppe lyckades hålla sig kvar för att återupprepa samma sekvens nästa säsong. Managern Heckingbottom är trots allt en sådan Barnsley-boy att det antagligen är en släkting till honom som är gruvarbetaren på Barnsleys klubbmärke.

Annons

Antagligen lär Barnsley få en tuff inledning på säsongen med sitt helt nya lag och jag hoppas innerligt Heckingbottom inte får ångra att han inte lämnade klubben för mer frestande erbjudanden. Det som gör mig hoppfull är det att Barnsley värvat strålande tidigare och deras tidiga aktivitet gör mig inte alls besviken. Tippar Barnsley någonstans kring 15-20 i tabellen med ett duktigt ungt lag som de kan bygga vidare på.

Publicerad 2017-07-04 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto