Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Bristol City 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Bristol City slog nyligen sitt transferrekord genom att betala Angers drygt £5m för Famara Diedhiou som de senaste säsongerna bankat in närmare 30 mål i fransk fotboll. Det verkar vara på det sättet som Bristol City har tänkt sig att kompensera för att Tammy Abraham har (nåja) återvänt till Chelsea. Inte att undra på att Gustav Engvall verkar längta hem till Allsvenskan. Bristol City har positiva erfarenheter av att värva från Angers, där de också hittade Jonathan Kodjia som ju nu spelar i Aston Villa. Tror du Bristol City och Lee Johnson har hittat ännu en guldklimp i Diedhiou?

Linhem: Jag gillar idén att värva olika anfallare från samma klubb, samma med Ulloa och sedan Tomer Hemed. Det verkar dock ha något avtagande avkastning och Diedhiou verkar både mindre spelskicklig och målfarlig än både Kodjia och Tammy Abraham. Även om hans säsong i Ligue 1 inte är illa pinkad. Man undrar också om han kan spela tillsammans med Matt Taylor som de kontroversiellt värvade från Bristol Rovers i vintras. Det ska nämnas att Taylor-Abraham faktiskt var ett lyckat anfallspar i slutet på säsongen.

Det mer brådskande gällande är Bristol City är frågan om var de står och är på väg? Ägarna lovade Europaspel inom några säsonger men istället blev man nästan nedflyttade. Är det möjligt för Bristol City att över en hel säsong spela som det topplag man var de första femton omgångarna snarare än det lag som förlorade elva av tolv matcher från och med november till januari?

Annons

Hyllman: Om de ska lyckas med det så är det ju framför allt defensiven Bristol City måste jobba med att förstärka, där de helt enkelt släppte till alldeles för många chanser och enkla mål. Det är inte minst defensiven som kanske är det som ger ett lag en sådan stabilitet att de inte plötsligt förlorar elva av tolv matcher mitt under säsongen. Så en rekordvärvning på en anfallare var kanske inte nödvändigtvis precis den medicin som doktorn förordade. Å andra sidan är det förståeligt att Bristol City strävar efter att bevara den starka offensiv som laget visade upp. Ironiskt nog, givet allt beröm som Tammy Abraham fick under sin säsong, Bristol City faktiskt ganska ineffektiva framåt. De skapade däremot mängder med chanser. Gammal hederlig volym helt enkelt. Det som duger för Tottenham duger även för Bristol City.

Annons

Stämmer det alltså att Bristol Citys ägare utlovade Europaspel inom några säsonger när de tog över klubben? Det hade jag i så fall helt och hållet missat. Det finns tydligen ingen hejd på dumma saker ägare, spelare och tränare säger för att försöka få supportrarna på sin sida och framstå som apcoola och världsvana i media. När ägare i Aston Villa, Wolves och Sheffield Wednesday säger sådana där saker så känner man ju i alla fall i både ord och handling att det åtminstone finns förutsättningar att göra verklighet av de vackra planerna, men någon sådan känsla är ju svår att uppbåda med Bristol City. Jag ser dem som bäst kommande säsong och under en överskådlig framtid som ett tryggt mittenlag i The Championship, och inget med deras värvningar eller andra konkreta planer tyder heller på något annat. Håller du med eller är jag helt ute och cyklar?

Annons

Linhem: En snabb googling säger att det snarare var managern Lee Johnson som siktade på Europa League inom fem år. Det är definitivt defensiven man behöver förstärka. Jag tycker att högerbacken Eros Pisano är en symboliskt bra värvning. En rutinerad italiensk försvarare som stärker en position där de tvingades spela många olika spelare ifjol. De behöver dock fler värvningar där bak. De värvade mittbacken  Bailey Wright redan i januari som passar bra ihop med Aden Flint som var deras enda stöttepelare där bak ifjol. Man behöver en målvakt bättre än Frank Fielding och bättre än de två målvakterna man lånade in ifjol för att försöka ersätta Fielding.

Ett annat problem var ifjol att Lee Johnson inte verkade veta sitt bästa lag eller vilka han skulle spela centralt på mittfältet. Ett bra exempel är Joe Bryan som är en av deras bästa spelare men som flyttades runt ständigt, han passar nog bäst som en offensiv vänsterback men de kan också behöva ett mer defensivt alternativ. Ett annat exempel är att ingen mittfältare spelade fler än 40 matcher då Johnson något desperat skiftade formationer, lånade in spelare, och prövade många olika mittfältskonstellationer.

Annons

Det ska såklart nämnas att Bristol City är ett ungt lag med en ung manager och de är ganska nykomna till Championship. Jag ser inte heller hur de riktigt ska hota i toppen utan rejält plötsliga förstärkningar. Dock kan jag se fin potential i laget och jag gillar att man gav Lee Johnson fortsatt förtroende. Att börja starkt och sedan falla handlöst genom tabellen är annars det bästa sättet att få sparken. Vad säger du om att den avancerade statistiken (expected goals) ändå såg Bristol City som ett lag bra nog för att hota om playoff-spel ifjol? Är det möjligt att avancerad statistik såväl som oss bolltittare kanske överskattar ett ungt lag som spelar offensiv fotboll?

Hyllman: Framför allt tror jag det finns en benägenhet att överskatta det här med offensiven, eller snarare underskatta defensiven. Visst säger oss expected goals att Bristol City faktiskt borde ha varit ett av playoff-lagen förra säsongen, men den säger samtidigt att Bristol City utifrån expected goals i baken var ett lag hemmahörandes på tabellens nedre halva, med 14 klubbar som samtliga var bättre i det avseendet. Visst är det i slutänden offensiven som kommer särskilja lagen i toppstriden men utan en stabil och organiserad defensiv kommer ett lag inte delta i toppstriden. Frågan jag brottas med efter vad du säger nu är om Lee Johnson riktigt vet hur han ska komma tillrätta med Bristol Citys defensiv. Bristol City gav Lee Johnson fortsatt förtroende som du säger, var det kanske rationellt sett ett misstag och ser du ett managerbyte under säsongen som troligt?

Annons

Linhem: Det är definitivt ett frågetecken och att Bristol City behöll Johnson efter förra säsongen kan mycket väl innebära att han börjar säsongen med press på sig. Det är inte svårt att se Johnson lämna i oktober och bli ersatt av ett säkrare par händer. Svårt att säga om han kan lösa defensiven,  men värvar de bara en pålitlig målvakt nu och hittar ett centralt mittfält som har viss defensiv kompetens tror jag den kan vara åtminstone dugliga defensivt. Framför allt känns det som att Bristol City förra gången sattes i prekära situationer på grund av defensiven. Antingen ett tidigt mål i baken eller sent insläppta kvitteringar.

Jag tänkte också angående vad statistik kan mäta på det att jag tror Bristol City saknar en del mer diffusa saker. “Intangibles” eller omätbara kvaliteér. Veteraner som varit med tidigare eller ledarfigurer. Deras enda spelare, före Pisano, över 30 år är Gary O’Neil som är definitionen av en alibispelare och Wilbraham som är 37 år och inte bra nog att spela ofta. Samtidigt som Lee Johnson är en ung manager. Inte för att Bristol City behöver förändra sig till att bli likt ett Tony Pulis-lag men de kan åtminstone vrida laget några grader ditåt, tillräckligt för att inte bara vinna en ynka match i ligaspelet från slutet av oktober till början av februari. De har trots allt i Aden Flint en proper gammaldags mittback att utgå ifrån.

Annons

Jag håller nog med vad du tippade tidigare om att Bristol City förmodligen är ett tryggt mittenlag tills vidare. Om inte Diedhiou och Matty Taylor där framme kan ge Bristol City samma smakstart denna gången som Tammy Abraham gav dem förra säsongen?

Hyllman: Det skulle vara möjligheten till smakstart då. Under säsongens första fjärdedel, alltså de första tolv matcherna, möter de i själva verket fem av de på förhand lägst rankade lagen i serien, åtminstone om vi går på vad spelbolagen väljer att tro, samt ytterligare tre av de förväntade mittenlagen, strösslat med tre matcher mot förväntade topplag. Det bör i alla fall ge oss en bra bild av var Bristol City faktiskt står med Lee Johnson som manager, och den lär nog säkert kunna vara rätt avgörande för Lee Johnsons framtid som Bristol Citys manager dessutom.

Annons

:::

Aston Villa; Barnsley; Birmingham; Bolton; Brentford

Publicerad 2017-07-11 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto