Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Burton Albion 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Den så fundamentalt omtyckbare Nigel Clough lyckades ändå med en riktig bedrift förra säsongen när han och sitt Burton Albion lyckades hålla sig kvar i The Championship. Nu verkar Clough däremot ha gått och blivit lite kaxig genom att värva jinx- och olycksfågeln Stephen Warnock från Wigan, som ju var ett av lagen som åkte ur förra säsongen. Det här kan väl ändå aldrig sluta lyckligt för Burton Albion eller vad tror du?

Linhem: Champions League-vinnaren Stephen Warnock om jag får be. Och han var trots sin omgivning och ålderdom lysande ifjol. Jag tror snarare det oftast är smart att värva från nedflyttade lag, det är lite som att vaska efter guld. Det är möjligt att Warnock-värvningen innebär mindre trebackslinje för Burton den kommande säsongen eller så ska han bli nästa traditionella ytterback i Burton och annanstans som blir konverterad till mittback.

Apropå hur omtyckbar Nigel Clough är vill jag berätta kort om Shaun Barker. Shaun Barker var i flera säsonger en framstående mittback och lagkapten för Derby när Nigel Clough var Derbymanager. Barkers sista tid i Derby bestod däremot av ett knäskadehelvete i Ledley King-klass och innan förra säsongen hade Barker inte spelat fotboll på över fyra år. Förra sommaren värvade Clough en nu skadefri Barker till Burton och i en av säsongens första matcher gav Clough honom sin Burton-debut på övertid mot Derby. Barker spelade några ytterligare minuter under säsongen och bidrar vidare med mycket erfarenhet i omklädningsrummet.

Annons

Vidare till Burton innan jag blir för dammig i ögonen så är de uppenbart ett bottenlag. Det enda som talar för Burton är att man olikt många andra Championship faktiskt har självinsikt och inser att man måste vara bättre än summan av sina delar för att hålla sig kvar. Man har dock gott om rutinerade spelare och en väldigt samspelt trupp som vet sina roller. Tror du Burton kan återupprepa förra säsongens bedrift och klara sig kvar?

Hyllman: Ja, varför inte, i slutänden så gäller det så klart ”bara” att lyckas hålla tre klubbar nedanför sig i tabellen. Men Burton måste nog ändå räkna med att den uppgiften blir svårare nästa säsong än den förra. Åtminstone Rotherham och Wigan gjorde riktigt svaga säsonger och det är inte alldeles lätt att se vilka klubbar som kommer att vara deras motsvarigheter nästa säsong. Flera av lagen som befann sig i nedflyttningsstriden förra säsongen kan man tänka sig blir starkare än förut. Sheffield United, Bolton och Millwall känns samtliga starkare än dessa båda tillsammans med Blackburn. Och även om klubbarna som åker ned från Premier League har sina problem så är det ett mäkta långt fall ända ned till botten i The Championship.

Annons

Så visst, blir det en väldigt svår uppgift för Burton Albion. Om de ska lyckas måste de nog i första hand försöka förbättra offensiven, som var det område som huvudsakligen brast förra säsongen. Brast är kanske ett starkt ord, men det var i alla fall Burtons relativt sett svagaste område. Men det verkar som om Burton och Nigel Clough har tänkt på det i och med deras rekordvärvning av anfallaren Liam Boyce från Ross County som öste in 24 mål på 41 matcher förra säsongen. Rätt imponerande. Men om nu han ska vara Burton Albions Super-Mac, vem är då Bullen?

Linhem: Jag ser nog Liam Boyce mer som Bullen, inte för att han är kort (1,84) men på bilder ser han åtminstone 15 cm kortare ut. Dessutom tänker jag mig Jackson Irvine som Super-Mac då han är lång (1,90) och ser ännu större ut. Att han gjorde sex nickmål ifjol gör ju också att man åtminstone kan fantisera om att han ska kunna nicka in en frispark som han lobbar upp till sig själv. Du har dock en poäng i att Burton i viss mån saknar en offensiv kreatör, ingen slog fler än fyra assist för Burton ifjol. Några förslag? Lee Tomlin ser iallafall ut som Bullen.

Annons

Det är svårt att bedöma en skotsk målskytt, det är lika överförbart som att göra många mål i League One (hej Will Grigg, Paddy Madden, och Joe Garner!) men gör han två mål nästa säsong gör han dubbelt så många som Chris O’Grady ifjol. O’Grady ifjol var som en late-period Emile Heskey men sämre spelare och ännu sämre målskytt. Det var istället mittfältet som gjorde majoriteten av Burtons mål. Yttrarna Lloyd Dyer och Lucas Akins vet precis sin roll och gör det strålande. Bästa målskytten var dock tidigare nämnda Jackson Irvine en australiensk tvåvägsmittfältare som Burton verkligen behöver behålla ifall de ska upprepa förra säsongens bedrifter eller bli ännu bättre.

Burtons och andra nykomlingarnas chans till att hålla sig kvar tror jag beror mycket på ifall något större före detta Premier League-lag kan göra som Blackburn ifjol. Det är närmast tradition nu att ett Wolves, Bolton, eller Blackburn trillar ur. Vi kommer snart till laget jag tror kan göra det denna säsongen. Vad tror du om Burtons möjligheter att etablera sig i The Championship? Är det verkligen en faktor att man har tillgång till FA’s “National Football Centre” St. George’s Park?

Annons

Hyllman: Jag tror Burton kommer kunna hålla sig kvar i The Championship, som sagt. Men vad gäller att etablera sig i The Championship, det vill säga som jag förstår begreppet ta sig upp till en position där de med ett visst mått av sannolikhet inte längre behöver bekymra sig om nedflyttning, så tror jag de är allra minst några säsonger kvar från en sådan position. Det pratas ju om Burton Albions tillgång till St George’s Park så klart, men för mig är det där lite sådant där snömos som nämns i reklambroschyrer. Frågan är väl mest hur mycket Burton får ut mer (om något alls) av sina träningsförutsättningar än vad deras konkurrenter får. Men kanske är det en kostnadseffektiv lösning för Burton som kan ta pengarna de sparar och investera i spelartruppen eller på annat håll i klubben?! Hur som helst, sammanfattningvis ser jag alltså att Nigel Clough nog kan upprepa sin bedrift att hålla Burton Albion kvar i The Championship, men det vore i mina ögon en större bedrift än att han gjorde det förra säsongen.

Annons

Linhem: Jag tror också de kan klara sig kvar. Men det krävs ju som ifjol att man är lika motiverade och inte tappar till exempel Jackson Irvine eller tvingar någon motvillig anfallare att göra mål. Risken är ju att man annars blir nästa Rotherham, även om närvaron av en bra manager och imponerande manageranställningar de senaste åren talar emot det. Ett tydligt problem inför säsongen är annars att man saknar en målvakt. Jon McLaughlin har lämnat klubben, av för mig oklara skäl. Allt man har i nuläget är en gammal Stephen Bywater som är mer utav en experimentell konstnär nuförtiden. Det är väldigt spännande att se vad man kan hitta. Kanske låna in någon lovande? Till exempel Freddie Woodman från Newcastle som utmärkte sig för U-20 landslaget.

I avsaknad av motfråga får man väl freestyla lite. Burton har imponerande mittbacksbredd efter ha värvat Jake Buxton. Kanske är det på tiden att man petar Ben Turner eller Kyle McFadzean som är två av ligans elakaste spelare, antingen i form av fula tacklingar eller att Ben Turner börjar säsongen avstängd för att ha kallat Nico Yennaris något rasistiskt. Gillar Mousinho dock och Tom Naylor är inte alls dum heller. Gällande St. George’s Park är det svårt att veta men från och med denna säsongen tränar också Burtons akademispelare där. Burton har redan den fina spelfördelaren Matthew Palmer som är en lokal pojk och framstående startspelare men jag vill gärna se mer av Marcus Harness denna säsongen. Spännande ytter med fart och tricks som enbart fick nöja sig med inhopp ifjol. Kan han ersätta en åldrande Lloyd Dyer? Vill också tillägga att Burton varit bra på att värva erfarna spelare (Dyer, Brayford, Turner) men de har kanske lite väl mycket gamla namn i truppen. Mer Jackson Irvine-värvningar och ungdomar i laget vore bättre än Chris O’Gradies, Luke Varneys, eller Lee Williamsons.

Annons
Publicerad 2017-07-12 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto