Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Derby County 2017-18

Peter Hyllman

Linhem: Derby har varit ett etablerat topplag i Championship i flera säsonger nu. Med fint spel och flera säsonger som varit bra ända tills det gått käpprätt har de varit för uppflyttning vad Arsenal är för Champions League-kvartsfinaler. Man kan säga att Derby i sitt högprofilerade misslyckande i att ta sig tillbaka till Premier League har varit det jämnaste laget i Championship och på ett sätt ligans flaggskepp. Det hjälper också att man snittar 30,000 på sina matcher och haft flera kända spelare som Will Hughes och Tom Ince.

De har också tack vare Steve McClaren och den utspråkade Candy Crush-mogulen Mel Morris som äger klubben skapat uttrycket “The Derby Way”, vilket vagt handlar om fin fotboll som alla motton gör. Att man senast anställt först Nigel Pearson och sedan Englands Diego Simeone, Gary Rowett, tyder på att Mel Morris antingen släppt tanken på vacker fotboll eller är för distraherad av att Candy Crush har blivit ett tv-program. Vad säger du om Derby inför denna säsongen? Är det något som tyder på att detta är säsongen då man lyckas ta sig till Premier League?

Hyllman: Hur sa? Förlåt, jag är fortfarande kvar på det där med Gary Rowett som Englands Diego Simeone. Ser en fäktande galning framför mig som slänger in bollar på planen när Yann Kermorgant försöker kontra och petar Britt Assombalonga i ögonen inför Brian Clough Derby. Jag ber dig dra igång samtalet och du försöker sabotera mig medvetet? Nä, men inte undra på att Mel Morris genomförde bondeoffer på managerposten förra säsongen som en sadistisk schackspelare med ungefär samma sociala finess som Chewbacca. Det blev huggsexa kring Gary Rowett och det är verkligen inte så konstigt, det känns som en tränare runt vilken man kan bygga både ett lag och på längre sikt en klubb.

Annons

Hur tror jag då det kommer gå för Derby den här säsongen? Ja, men varför skulle de inte kunna gå upp i Premier League? De har onekligen en stark spelartrupp innehållandes karaktärer som Scott Carson, Richard Keogh, Johnny Russell, Chris Baird, Andre Wisdom, Bradley Johnson med flera. Curtis Davies är en riktigt trevlig mittbacksförstärkning. Och Chris Martin kanske kan hitta sig själv igen hemma i Derby. Samtidigt har Derby tappat två kreativt skickliga spelare i Will Hughes och Tom Ince, men åtminstone Ince kanske inte alla gånger lekte så bra med de andra barnen. Kvaliteten i spelartruppen finns i alla fall där för att Derby ska kunna vara med och slåss om uppflyttning. Men sett till antalet konkurrenter i serien så känns det kanske ändå på förhand som om det här mer vore en första säsong av uppbyggnad för Derby för att sedan ta det stora klivet nästa säsong. Ungefär samma typ av tvåstegsraket som vi precis har sett Brighton flyga upp i Premier League med. Är det något du skulle kunna tänka dig att hålla med om?

Annons

Linhem: Jag tänker snarare på taktiska likheter mellan Diego Simeone och Gary Rowett. Han är likt Simeone en manager som gillar defensiv disciplin från alla spelare och slår till på kontringar. Båda klär sig bra för att vara managers dock. Rowett är det vill säga ingen manager med några fantasier om att spela som Barcelona samtidigt som det kan bli väldigt intressant att se om kan spela mer offensivt med ett Derby som har bättre spelarmaterial än han haft hittills. Det som oroar mig är att han inte verkade tycka om Will Hughes redan innan man sålde honom till Watford och lagets bästa individuella spelare Tom Ince har också försvunnit. Beror det på att Rowett vill börja om med nya spelare som inte doftar som McClarens misslyckanden eller är det oroande tecken på att Rowett är för dömande när det kommer till kreativa spelare? Det kan förstås också tolkas som att Derby inte hade något val när Premier League-klubbar budade på deras spelare men Hughes fick mest nöta bänk i slutet på förra säsongen.

Annons

Med det sagt har ju Sean Dyche lyckats bra trots att han medvetet spelar sämre spelare så länge de passar in i rollen som krävs. Och Rowett har trots allt varit lysande hittills och det är tidigt att bedöma honom i Derby. Värvar man Glenn Whelan som ersättare till Will Hughes däremot. Jag är ganska tveksam till Derby. De har bränt mig förut och jag börjar tappa tro på denna truppen. Med Rowett tror jag de håller defensivt åtminstone och jag förstod aldrig varför man lånade ut Chris Martin från början men utöver det saknar man kvalitet. Föredettingar som Carson, Bryson, och Darren Bent fick alldeles för mycket speltid ifjol redan.

Jag kan dock definitivt köpa idén att detta är en säsong under byggnation för Derby fast det kräver mer tro på Derbys ledning än de gjort sig förtjänta. Några fler Curtis Davies och ifall Derby likt Birmingham har någon Demarai Gray på lager skulle inte det skada. Tror du Rowett har det förtroendet som skulle krävas för att ha en “mellansäsong”? Särskilt till nästa säsong då det känns som de flesta lag kan sluta varsom mellan tredjeplats till nedre halvan. Har du några bra förslag på värvningar du vill se Derby göra får du gärna dela med dig av dem också!

Annons

Hyllman: Mel Morris verkar i och för sig lite av en galning men nu har han ändå investerat ett gott mått av prestige i Gary Rowett. Det var ju många som rullade med ögonen när Morris förra säsongen först sparkade Nigel Pearson, sedan anställde Steve McClaren och sedan sparkade McClaren igen. Men jag såg faktiskt ändå någon slags metod och tanke i den galenskapen, givet att intresset hela tiden faktiskt var att få Gary Rowett. Rimligtvis borde det alltså finnas ett förtroende för att få en mellansäsong, så länge det i alla fall är tydligt att det sker framsteg. Givet konkurrensen i serien, konkurrenternas styrka och storlek, så borde inte Derby County eller Mel Morris rimligtvis kunna räkna med att någon uppflyttning är garanterad.

Givet att Derby County redan förra säsongen var starka defensivt så talar kanske detta för att det inte i första hand är där som Gary Rowett ser det omedelbara behovet för förstärkningar. Vad som däremot brast för Derby var till viss del förmågan att skapa målchanser men framför allt effektiviteten i att göra mål på sina chanser. En förmåga som rimligtvis borde bli desto viktigare om Rowett som du säger är defensivt orienterad, och samtidigt har släppt två av sina kreativa spelare. De behöver rimligtvis en riktigt vass sniper till målskytt, och det är väl tveksamt om Darren Bent, David Nugent och Matej Vydra längre har vad som krävs. Återstår gör då typ Chris Martin. Vet inte, jag är skeptisk.

Annons

Annars måste jag tro att vad Derby framför allt behöver är en både snabb och kreativt skicklig spelare, som både kan spela fram mål och göra mål själv, och som förmår länka ihop försvar och anfall. För att återigen göra en koppling till Brighton så tänker jag mig att Derby behöver sin motsvarighet till Anthony Knockaert. Utan en sådan spelare känner jag också att Derbys anfallsspel riskerar bli för förutsägbart. Det hade varit intressant att se vad Wahbi Khazri hade kunnat göra för Derby. Både för att det är en spelare jag faktiskt blivit lite imponerad av, och för att det på samma gång skulle försvaga en potentiell konkurrent. Och något säger mig att Sunderland och Ellis Short inte är ovilliga att sälja spelare. Annars vore ju ett lån eller lånköp av Ramadan Sobhi av Stoke rätt intressant det med, men där har kanske Stoke själva större planer för den spelaren.

Annons

Linhem: Det logiska för Derby vore definitivt att inte lägga allt för stor vikt på denna säsongen. Men å andra sidan sparkade man Paul Clement trots att Derby då låg på playoffplats. Det fina för Rowett är att det lär krävas något extremt för att förstöra sitt goda rykte värre än att han får nöja sig med en annan medelstor Championship-klubb.

Det är ganska talande att Derby ifjol var ett av lagen som höll flest nollor och framför allt klarade att hålla nollan i 500 minuter i streck, vilket var mer än något annat lag klarade. Samtidigt gick man mållös ur 17 matcher ifjol, bara nerflyttade lag och Ipswichs parkerade traktor var sämre. Ännu tydligare är det i tabellen där bara åtta lag gjorde färre mål men bara fem lag släppte in färre mål. Detta trots att man oftast dominerade sina matcher utifrån bollinnehav och avslut. Det var också så att man hade just den spelartypen du eftersöker i Tom Ince och Derbys bästa period ifjol var när Ince återförenad med McClaren gjorde nio mål samt tre assist på fjorton matcher. Innan dess gjorde han bara ett mål vilket hjälpte Chris Powell att få sparken och efter de fjorton matcherna gjorde han bara två mål till innan McClaren fick sparken. Jag skulle inte säga att Ince var problemet men som den enda spelaren i Derby som snittade mer än två avslut per match (2,9) var hans målform alldeles för betydelsefull.

Annons

Det som lovar gott med Rowett är att Derby i slutet under hans ledning var bra trots att Tom Ince inte var i bra form. Det är visserligen så få matcher(nio) att till exempel en anomali som Dave Nugents överraskande hattrick mot Fulham gör Rowetts påverkan svårbedömd. Men om man ska bygga sin tro på Rowett är det grundläggande att hans Derby inte är Ince-dependent. Det är verkligen passande spelare som du nämner även om alla skrämmande nog är samma typ av spelare som Ince. Det är dock verkligen en explosiv poängspelarytter Derby kan behöva. Samtidigt som en anfallare inte skulle vara kattpiss. Ryktena om Tom Lawrence och Jota är väldigt lovande i det avseendet. Dem är lika bra som Ince men de saknar det nedärvda Governor Ince-egot.

En spelare jag gärna ser Rowett plocka med sig från hans tid i Birmingham är Arsenal ynglingen Jon Toral. Perfekt för den offensiva mittfältsrollen som Rowett gärna använt sig av för att koppla ihop mittfält och anfall centralt. Särskilt då Rowett verkar föredra Derbys mer industriella mittfältare på innermittfältet.

Annons

Hyllman: Det stämmer det du säger om Tom Ince. Möjligen är det jag som känner, och här kanske det är mina fördomar som talar, att Ince möjligen hade ett ego som skrev checkar som hans spel sällan förmådde att casha. Det har sällan känts som någon lagspelare och jag kan tänka mig att det var det mer än hans specifika individuella egenskaper som fick Gary Rowett att casha in på honom. Ince är för mig också en spelare som känns synnerligen ojämn, en av seriens högsta nivåer när han är som bäst men svår att lita på när det gäller att faktiskt hålla sig på den nivån när det behövs som mest. Hur som helst låter det avslutningsvis som att vi båda kanske ser Derby som ett lag som i bästa fall kan nypa en av playoff-platserna den här säsongen, men förmodligen inte mer än så?!

Linhem: Jag skulle inte vara så hård mot Tom Ince. Han är verkligen bra nog att bära ett lag men det är inte tillräckligt i toppen av ligan. Det var perfekt för att hålla kvar ett Blackpool som inte hade någonting annat. Det känns dock som att Tom Ince behöver så mycket tillit och många skott för att göra sina 10+ mål att det skadar övriga laget ifall inte managern har en tydlig plan och särskilt ifall laget saknar bra komplement. Det är det som väntar David Wagner och Huddersfield i Premier League. Ince känns inte alls som en presspelare men han är perfekt att ge bollen till när man vunnit bollen långt uppe och försvaret är sårbart. Derby på sina bästa dagar var bra nog att väga upp Tom Inces svagheter och ändå låta han få sina solon. Ifjol var mer problemet att man inte hade mycket annat än Ince, då märks det mycket mer när han som de flesta spelare har en sämre period.

Annons

Det är en passande summering. Rowett tog trots allt en väldigt tunn och oglamorös Brum-trupp till playoff-plats innan han fick sparken. Jag ser slutligen Derby som ett av flera bra lag som slutar precis utanför playoff-platserna.

Publicerad 2017-07-14 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto