Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Handling säger mer än tusen ord om West Ham vill vara en storklubb

Peter Hyllman

Vad händer egentligen med West Ham? Det är en fråga som blir alltmer aktuell för varje dag som går av sommaren utan att något egentligen till synes händer med klubben. West Ham var, tillsammans med bland andra Everton, en av klubbarna vi förväntade oss göra rejäla insatser den här sommaren, i syfte att ta ett stort kliv framåt i sin utveckling.

Likheterna mellan West Ham och Everton är i själva verket många. Historiskt och meritmässigt två klassiska engelska storklubbar. Båda två med stora ambitioner sedan de vid olika tillfällen under senare säsonger har varit uppe och luktat på tabelltoppen. Klubbar som växt ifrån sina båda arenor och befinner sig i olika stadier av att leta nya och större hem.

Skillnaderna är andra sidan för närvarande påtagliga även de. Både West Ham och Everton uttalar ambitionen att vilja etablera sig bland övriga engelska storklubbar och i europeiskt cupspel. Det var i själva verket hela idén bakom flytten till London Stadium för West Ham. Men det är samtidigt bara Everton som faktiskt agerar i enlighet med denna ambition.

Annons

Everton har värvat tungt och de har värvat ambitiöst, de har värvat med en mycket tydlig plan framför ögonen och de har inte varit rädda att verkligen hoppa i vattnet. De har värvat Sandro Ramirez, Davy Klaassen och Wayne Rooney utöver Jordan Pickford och Michael Keane som båda två vid olika tillfällen, liksom Gylfi Sigurdsson, kopplats samman med just West Ham.

West Ham fortsätter emellertid att som mest doppa stortån i vattnet. De var tidigt ute och värvade en åldrande högerback på fri transfer, förvisso en bra värvning, men därefter har inget konkret hänt. De har därefter kopplats samman med en mängd olika anfallare. Nu verkar det som om Leicester snuvar dem på deras främsta måltavla, Kelechi Iheanacho.

West Hams brist på strategi när det kommer till deras värvningar av anfallare och offensiva spelare i synnerhet borde vara välkänd vid det här laget och går flera år bakåt i tiden. Vi såg inte minst prov på den förra sommaren då West Ham även då kopplades samman med spelare efter spelare, bara för att till sist landa med lånealternativ, gratis yngre spelare – utan att lyckas med någon.

Annons

https://blogg.fotbollskanalen.se/hyllman/2017/01/13/west-ham-maste-reda-ut-sin-markliga-anfallarjinx/

En fortsatt brist på strategi borde vara oroande för West Ham. Det fanns stora frågetecken kring Slaven Bilics framtid under stora delar av förra säsongen och dessa levde kvar även efter säsongen. West Ham ser ut att ha valt att visa fortsatt förtroende för Bilic, men att göra det utan att samtidigt ge Bilic resurser att investera i spelartruppen är att bara skjuta problemen framför sig.

Det andra sättet att se saken på är självfallet att West Ham i själva verket inte känner något större förtroende för Slaven Bilic och inte har någon större lust att låta honom bränna pengar på nya spelare, men ändå inte har kommit sig för att byta ut honom, kanske för att önskade alternativ ännu inte är eller inte har visat sig vara tillgängliga.

Annons

I vilket fall som helst befinner vi oss nu i ett läge där West Ham under nästa säsong kommer tvingas brottas med samma problem som förra säsongen, med samma frågetecken kring managerpositionen som då. Vad som borde vara en säsong då West Ham återupptar kampen på tabellens övre halva löper större risk att bli ännu en säsong ägnad åt att undvika nedflyttningsstriden.

Under den kommande veckan kan vi emellertid börja se mer positiva nyheter för West Ham. Det mesta tyder på att West Ham har gjort klart med Joe Hart som ny målvakt, om än i det här läget bara på lån från Man City, även om detta kanske mest ska ses som en ekonomisk konstruktion. En klar förstärkning på viktig position och även en signalvärvning för West Ham.

Vad som borde gnaga i sidan för West Ham är att hamna i bakvattnet relativt klubbar som Everton, Leicester, Watford med flera. Det är en sak att inte värva på samma nivå som Man City, Chelsea, Man Utd med flera. När däremot en klubb som Everton också börjar agera så som West Ham rimligtvis borde kunna agera, blir kontrasten desto mer påtaglig.

Annons

Politik är att vilja sade en gång den svenska politikens största snackepåse någonsin, Olof Palme. Politik är att både vilja och att kunna sade Göran Persson cirka 30 år senare och tyckte kanske med det att han var skitsmart. Ingen av dem tog sig riktigt över mållinjen. Politik måste rimligtvis vara att vilja, att kunna och att faktiskt göra i motsvarande utsträckning.

West Ham vill. West Ham kan. West Ham måste börja göra.

:::

TRANSFERKOLLEN

Tiemoué Bakayoko, Monaco till Chelsea. Positionssäker, stabil och spelskicklig defensiv mittfältare som har varit en central spelare för Monaco under deras fantastiska säsong både i Ligue 1 och Champions League. En spelare flera klubbar var ute efter och med många år framför sig. Om än kanske inte positionen Chelsea i absolut första hand behövde förstärka. Med beröm godkänd – (++++)

Annons

:::

LINHEMS TRANSFERKOLL

Cheikh N’Doye, Angers till Birmingham. En stor (1,90+) senegalesisk central mittfältare som var väldigt bra för Angers ifjol. Är dock redan fel sida 30 efter en karriär i Frankrikes lägre divisioner. Fått fin kritik av franska fotbollkännare och hade troligen hamnat i Premier League om han vore yngre. Box-to-box-mittfältare som gjorde fem mål och fem assists ifjol. Berömlig – (+++++)

Sam Johnstone, Man Utd till Aston Villa (lån). Inte förvånande att han går till Aston Villa som lånade honom ifjol, lite förvånande då han inte var särskilt bra. Men Steve Bruce känns inte som någon som gärna experimenterar med målvakter. Kan tycka de borde sökt efter en långsiktig lösning, men det kanske är Johnstone? Det ryktas om att han har en utköpsklausul ifall Villa blir uppflyttade. Väl godkänd – (+++)

Annons

Neal Maupay, Saint-Etienne till Brentford. Slog igenom som 16-åring i Nice, men flera år senare har han inte gjort mycket annat än att inte ta plats i Saint-Etienne. Gjorde dock en bra säsong för Brest i Ligue 2 ifjol med en tvåsiffrig målskörd. Maupay har alltså spelat för Nice, Brest, St. Etienne. Vimlar av potential i pojken. Precis den sortens av spännande riskvärvningar Brentford bör göra. Med beröm godkänd – (++++)

Sammy Ameobi, Newcastle till Bolton. Håller kultfamiljenamnet vid liv! Dessvärre har han mycket att bevisa innan han är en spelare av brorsan Sholas kaliber. En något oinspirerad värvning av Bolton då Ameobi den yngre var i klubben på lån ifjol i League One utan att imponera. Tror de behöver bättre offensiva spelare för att hålla sig kvar. Underkänd – (+)

Marcel Franke, Greuther Furth till Norwich. Farke värvar Franke alltså? Den andra stora tyska mittbacken de plockat in i sommar vilket tyder på att man lokaliserat Norwichs svaga punkt åtminstone. Oklar kvalitet men Furth var ändå ett topplag i Zweite ifjol. Väl godkänd – (+++)

Annons

Jon Dadi Bodvarsson, Wolves till Reading. Trots ett bra namn och isländska EM-framgångar slog han sig inte in i vargflocken ifjol. Trots en ganska lovande start fick han inte förtroendet av Lambert. Inte dumt av Reading att ge han en chans. De kan behöva anfallare. Väl godkänd – (+++)

Dominic Iorfa, Wolves till Ipswich (lån). Det är lite tråkigt att se Wolves importera portugiser och förkasta sina många unga förmågor. Iorfa hade visserligen en sämre säsong ifjol och hos Big Mick lär han få lära sig bli en riktig försvarare eller inte få spela alls. Kan spela både högerback och mittback vilket Big Mick brukar uppskatta. Väl godkänd – (+++)

Lucas Piazon, Chelsea till Fulham (lån). Samma som ifjol. Piazon var väldigt bra emellanåt ifjol. Bidrar framför allt med bredd och någon att slänga in som kan förändra en matchbild. Fulham kan aldrig få för många offensiva mittfältare. Väl godkänd – (+++)

Annons

Connor Roberts, Swansea till Middlesbrough (lån). Högerback som blev årets spelare i Yeovil säsongen 2015-16 vilket bådar gott. Spelade dock främst i Swanseas U23 ifjol. Att Monk känner han från sin tid i Swansea är också ett gott tecken. Lär vara tänkt som backup efter värvningen av Christie. Godkänd – (++)

George Miller, Bury till Middlesbrough. Inte att förväxla med den fantastiska och älskvärda regissören av Mad Max-filmerna. Samt Happy Feet och Babe! Vilket är imponerande sympatiskt också. Är 18 år och troligen tilltänkt för reservlaget men det ska nämnas att han gjorde ett gäng för Bury ifjol. Sju av åtta ligamål gjorde han som inhoppare dessutom. Boro kan behöva en super-sub! Godkänd – (++)

Publicerad 2017-07-16 06:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto