Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Ipswich 2017-18

Peter Hyllman

Linhem: Då har konversationen tagit oss ända ut till Ipswich. Våra stövlar är gyttjiga efter en promenad i våta traktorspår och jag ska försöka vara ärlig mot Big Mick trots hans stora, vänliga, och underhållande ansikte. Förra säsongens sextonde plats var deras sämsta placering sedan de blev nerflyttade för 15 år sedan. Det var ett rejält steg tillbaka efter tre raka topp 10-placeringar. Avsaknaden av galopperande skyttekungen Daryl Murphy var uppenbar och försvaret var inte längre bland ligans bästa. Tror du Big Mick har vad som krävs för att ta Ipswich tillbaka till övre halvan? Börjar det bli varmt under hans säte?

Hyllman: Stackars Mick McCarthy måste vandra ned till puben när jobbet är slut för dagen och dunsa ned i en av bänkarna och gråta en skvätt över sin pint över hur allt han känner till håller på att förändras och hur han börjar bli för gammal för den här skiten. Världen förändras, han känner det i jorden och andas det i luften. Vad som tidigare var en förhållandevis trygg tillvaro i The Championship har blivit till ett främmande getingbo med satsande storklubbar och utländska tränare med alla sina annorlunda metoder. Big Mick har ett stort jobb framför sig att försöka visa att han ännu inte är föråldrad som manager på den här nivån.

Annons

Förra säsongens fall i tabellen kändes inte som någon tillfällighet. Mick McCarthy fick stor kritik för att vara alldeles för defensiv och försiktig i sin taktik och mycket riktigt var Ipswich också det lag i serien som skapade överlägset lägst antal målchanser. Detta trots att Tom Lawrence under långa stunder av säsongen var helt fantastisk som offensiv mittfältare för Ipswich. Men nu har Lawrence återvänt till Leicester. Bersant Celina är tänkt att fylla dennes roll den här säsongen. Men det är naturligtvis inte möjligt för Ipswich att försvara sig upp i tabellen igen. De måste börja göra mål och det är väl i själva verket där det är ytterst tveksamt om Mick McCarthy verkligen är rätt manager för Ipswich. Det är hur som helst en svårare fråga än att bara säga att Ipswich måste värva en anfallare. Vilket de i och för sig rimligtvis måste göra, men vem skulle det bäst kunna vara?

Annons

Linhem: Det känns onekligen som att tiden har sprungit Big Mick förbi. Spelstilen har inte nämnvärt förändras men utan Daryl Murphy saknar man något att bygga anfallen kring och som kan avsluta dem. Om man vill ersätta Murphy med en annan anfallare som hoppar, luktar, och springer likadant vore Andy Carroll bäst men han är för dyr och lär inte vilja återvända till Championship där mittbackarna faktiskt kan nicka. Om de kunnat norpa James Vaughan före Sunderland hade det inte varit dumt heller. Behöver ju antingen en bjässe eller någon som kan skapa sina egna chanser. Då Ipswich spenderat väldigt lite på sistone kanske man ska tänka ännu mindre och plocka någon från League Two. John Akinde gjorde 26 mål i ett mediokert Barnet. Han har dock ett eget nyfött barnet och sägs inte vilja lämna London men om Marcus Evans kan avvara en miljon kan Ipswich få sig en rejäl målspruta.

Annons

Vad som annars ändå talar för Ipswich är att de ändå hade ett dugligt försvar ifjol och Adam Webster är tillbaka efter ha varit skadad hela våren. Dessutom gillar jag deras nyvärvad innermittfältsduo av Huws och Adeyemi, men det är en mittenlagsduo. Celina skulle kunna ersätta Tommy Lawrence, som är ämnad för större grejer, men det går inte att förutsäga en säsong av nästan tio mål och tio assists. Som du nämner gillade den avancerade statistiken Ipswichs säsong ifjol. Är det möjligt att Ipswich är en nedflyttningskandidat till och med?

Hyllman: Det finns en uppenbar risk för det. Det är en kombination av i huvudsak två faktorer. Dels att ordföranden Marcus Evans inte längre verkar lika intresserad av att spendera pengar på nya spelare som han var under sina första år som ägare, samtidigt som många andra klubbar har börjat göra rejäla satsningar både ekonomiskt och sportsligt. Dels att Mick McCarthy helt enkelt verkar vara alltför fastkörd i gamla hjulspår för att verkligen vilja göra några större förändringar i hur Ipswich spelar fotboll. Att McCarthy ändå brukar kunna ordna ett rätt bra försvarsspel borde kunna betyda att Ipswich i alla fall håller sig kvar i The Championship, men det förändrar så klart inte att Ipswichs trendkurva pekar nedåt. Frågan är om Ipswichs fall i tabellen får Marcus Evans att hålla fast i det trygga han ändå har och känner till i Mick McCarthy, det vill säga att McCarthys ironiskt nog sitter mer säkert på sitt jobb tack vare en ökad tabellmässig osäkerhet, eller om Evans ser sig om mot övriga klubbar och kommer fram till att en annan manager vore bättre på att få ut mer av en klubb som Ipswich med små resurser. Att Huddersfield knappast hade gått upp i Premier League om de hade haft Mick McCarthy som manager. Ipswich är hur som helst en klubb som förtjänar och borde kunna bättre än att bara glida in i dödsskuggans dal.

Annons

Linhem: Känslan är onekligen av ett Ipswich i förfall. De står stilla och blir omsprungna av alla. De slutade på nedre halvan ifjol och lär göra det igen. Det enda goda tecknet är att försvaret var tillräckligt bra ifjol och truppen är inte gammal, bara gammalmodig. Det som talar för dem är att man länge spelat som om man var oroliga för nedflyttning. Man vill inte föra spelet och försvarar sig bäst på egen tredjedel. Och nu saknar man någon bjässe eller självständigt målhot längst fram. Det finns flera lag som är svårare att förutsäga än Ipswich men jag tror att Ipswich denna säsongen får kämpa ända in på våren för att klara kontraktet men väl där står man sig nog bättre än vissa nykomlingar, lag som inte har resurserna, eller lag som nyligen tappat flera viktiga spelare eller manager.

Hyllman: Utan att bli alltför detaljerad i det här läget så ser jag Ipswich som ett av ligans åtta lag i botten av tabellen. Hur de placerar sig där får bli en senare fråga men för närvarande utesluter jag inte någon nedflyttningsstrid. Även om jag som du känner att det förmodligen fortfarande finns tillräckligt mycket i tanken för Ipswich för att i alla fall kunna hålla sig kvar. Med eller utan Mick McCarthy däremot, återstår att se.

Annons
Publicerad 2017-07-18 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto