Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Norwich 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Med 85 gjorda mål förra säsongen gjorde Norwich tillsammans med Newcastle och Fulham flest mål av alla klubbar i The Championship. Men med 69 insläppta mål, vilket bara överträffades av Rotherham och Nottingham, så spelade det i slutänden mindre roll. Norwich slutade på en för dem besviken åttondeplats i tabellen. Bra hemmaform omintetgjordes av en fullständigt urusel bortaform. Missnöjet var till sist omfattande med Alex Neil, som gjorde sådan sensation för tre säsonger sedan, och han fick sparken för att ersättas av Daniel Farke från Dortmund II. Norwich försöker med andra ord göra en så kallad Huddersfield. Tror du det funkar?

Linhem: Norwich var ett fascinerande lag ifjol. När det flöt på var de otroligt bra men alldeles för ofta saknades både ideér och balans. Deras spel på bortaplan var som du säger bottenlöst uselt. De vann bara fem av 23 bortamatcher. Jag vet aldrig hur man ska analysera dessa extrema hemma-borta-problem men kanariefåglarna verkar onekligen trivas hemma i buren bättre än i en främmande gruva. Försvarspelet var vad Alex Neil byggde sina tidigare framgångar med Norwich på men nu behövs det göras om från grunden. Målvaktspelet ifjol var undermåligt oavsett om Ruddy eller McGovern vaktade kassen. Den oroligheten spreds över hela backlinjen. Dessutom sålde de Martin Olsson i mitten av säsongen och Russell Martin börjar bli till åren.

Annons

Det jag kan uppskatta med Norwichs Huddersfield-tyska revolution är att laget varit i behov av en fullständig utrensning. Det har behövts ett tag men förutom nyblivna Newcastle-spelaren Jacob Murphy har ingen från deras lovande FA Youth Cup-vinnande årskull tagit sig in i laget och få bra värvningar har gjorts. Det känns dock bara väldigt fantasilöst att man i stort sett klonar det som funkade för Huddersfield ifjol. Man vill ju se något som verkar utgå mer från prestation eller inspiration än rutin. Vad tror du Norwich slutar? Kan de behålla sin starka offensiv men samtidigt faktiskt hindra några motståndaranfall ibland?

Hyllman: Jo, men jag tror det. Nelson Oliveira, Cameron Jerome, Wes Hoolahan, Alex Pritchard som verkligen växte in i laget mot slutet av förra säsongen, och Josh Murphy ger ett dynamiskt anfallsspel. Släng in värvningen av Mario Vrancic från Darmstadt i den ekvationen och saker och ting blir i alla fall inte mindre intressanta. Angus Gunn är ett riktigt bra lån från Man City, med historik i Norwich dessutom, och borde vara en riktigt bra lösning på de målvaktsproblem du pratar om. Försvarsspelet är en annan sak så klart men något säger mig att Daniel Farkes taktiska tänk kommer bidra. Det är så klart lätt att bara göra någon trött gegenpressing-referens här, men vad Farkes vilja att pressa högt med sitt mittfält gör är att, liksom även är Klopps tänkande, minska risken i det egna försvarsspelet genom att inleda det högre upp och längre bort från det egna målet.

Annons

Men visst känns det kanske som om Norwich skulle kunna vinna på att försöka förstärka backlinjen under återstoden av transferfönstret, åtminstone om de vill ge sig själva bästa möjliga chans att motsvara sina egna förhoppningar om uppflyttning till Premier League. Russell Martin tycker jag är något underskattad och kan bli värdefull under säsongen, om inte annat som erfaren röst och för att hålla ihop omklädningsrummet. Timm Klose är en stabil mittback. Ivo Pinto och Harry Toffolo är två offensivt lagda ytterbackar som om de kan bli bättre i sitt defensiva positionsspel kommer bli väldigt värdefulla, men om inte något av två säkerhetsrisker. Intressant att se vad nyförvärven Christoph Zimmerman och James Husband kan bidra med. Kanske är det i själva verket ett skydd för backlinjen, en rejäl defensiv mittfältare, Norwich behöver lägga sin energi på – för vem skulle egentligen det vara?

Annons

Linhem: Ett enkelt sätt att vinna mitt hjärta för Daniel Farke vore att lyckas bygga ett bra lag kring: Angus Gunn i sin pappas lag, Russell Martin och Wes Hoolahan kvar från Lambert-eran i betydelsefulla roller, faktiskt satsa på Alex Pritchard som gjorde sju assists och sex mål på blott 19 starter och 11 inhopp ifjol, och sedan ersätta förra säsongens genombrott Jacob Murphy med hans tvillingbror Josh Murphy. Josh var trots allt den tvillingen som innan ifjol gjort flest a-lagsmatcher för Norwich och haft en bra säsong på lån i Championship snarare än i League One. Josh Murphy var dessutom bra ifjol, trots att han bara startade nio matcher och gjorde 18 inhopp gjorde han sex assists och fyra mål.

Det finns gott om spelare jag gillar i Norwich men samtidigt vet jag inte om de räcker till eller kommer passa in när man nu ska göra dem till ännu ett Klopp-lag. Du nämner att det kan hjälpa defensiven men då krävs också rätt sorts offensiva spelare och särskilt bra individuella försvarare för att få det att funka. Liverpool har ju i synnerhet lyckats bevisa behovet av bra försvarspelare för att gegenpressingen ska funka. Vrancic framför allt känns som rätt spelare medan till exempel Cameron Jerome kan ha en mer osäker framtid trots flera framgångsrika säsonger i klubben.

Annons

Ska vi prata maskinrummet på mittfältet har man där fortfarande en brytningsäker Alex Tettey men med försäljningar av både Howson och Dorrans måste centrala förstärkningar vara av hög prioritet. Ska man följa mönstret lär spelare från någon av bundesligorna vara aktuell. Samtidigt som jag väntar på att de ska göra någon affär med antingen Wagners Huddersfield (om inte det finns ont blod sedan Norwich norpa sportchefen Stuart Webber) eller med Liverpool likt hur Huddersfield låna in Danny Ward ifjol. Liverpool har gott om spelskickliga unga centrala mittfältare som inte kommer få speltid i a-laget. Till exempel ryktas Cameron Brannagan på utgående kontrakt till flera medelstora engelska lag.

Vad säger du om Norwichs avancerade statistik från ifjol? Är det till exempel möjligt att Norwich hade en del oflyt som släppte in mer mål än man “borde” ha gjort? Eller kommer vi tillbaka till din fråga om att ordna en bra defensiv mittfältare som kan hindra särskilt bra chanser från att uppstå?

Annons

Hyllman: Visst, de hade faktiskt en del oflyt, åtminstone tio mål mindre borde de ha släppt till sett till volym och kvalitet på de målchanser de faktiskt släppte till motståndarna. Men det gör den sakens skull inte Norwichs defensiv förra säsongen särskilt bra, snarare är det väl kanske så att de då åtminstone motsvarar ligans genomsnitt, vilket väl ändå måste anses lite läskigt för ett lag som hoppas greja uppflyttning. En närmare granskning av den defensiva statistiken visar att Norwichs problem inte i första hand var att de släppte till så värst många målchanser, men däremot släppte de antingen till många väldigt klara målchanser alternativt så var deras backlinje helt enkelt inte kompetent nog att kunna hantera målchanserna. Mja, jag tänker mig fortfarande att Norwich behöver förstärka sin centrallinje – mittförsvaret och defensivt mittfält – med en eller två spelare.

Annons

Om Norwich gör det så tror jag att de kommer kunna vara den här säsongen vad de kanske borde ha varit redan förra säsongen – bland favoriterna till automatisk uppflyttning. Norwich är ett i grunden starkt fotbollslag och kan de bara paketera detta i en fungerande taktik så borde detta kunna ge önskade resultat. Konkurrensen är tuff i The Championship men Norwich borde allra minst kunna hoppas på en playoff-plats den här säsongen. Håller du med om detta eller håller du fast vid att Norwich och Daniel Farke förmodligen behöver i alla fall en säsong till på sig att stöpa om lagets taktik och hitta en bättre match mellan spelartrupp och spelidé?

Linhem: Jag tror Norwich kommer vara ett topplag definitivt. Det finns kvalitet och lovande spelare i överflöd trots att man tappat Jacob Murphy och att till exempel Wes Hoolahan är 35 år gammal nu. Bara ifall Angus Gunn kan vara en stabil målvakt så tror jag att deras målfacit kommer se klart bättre ut. Om man vill dra den uppenbara jämförelsen till Huddersfield ska det nämnas att David Wagner trots allt hade en halv säsong att förbereda sig innan uppflyttningen förra säsongen. Även Klopp hade den där “första hela säsongen”-brasklappen att slänga in. Farke behöver börja starkt och motsvara förväntningarna som uppenbart är på topp 6 eller bättre. Jag kan bara inte bestämma mig ifall man bör oroa sig över att denna Dortmund-tränare är gren för långt ut på trädet och hur det kommer funka med de mer etablerade spelarna som trots allt varit med om två uppflyttningar till Premier League. Eller ifall man bör fria hellre än fälla och tro att Farke är lika skicklig som sina föregångare och lyckas likt dem att integrera tyska importer med de viktiga spelarna som redan finns på plats. Skulle till exempel Farkes nya tyska mittbackar vara lika bra som Schindler och Hefele ifjol och anfallet rulla på som ifjol kan Norwich definitivt vinna ligan.

Annons

Just för att jag gillar Norwich och inte litar på mitt eget omdöme tror jag Norwich kommer ha en säsong liknande den förra. Underhållande men inte tillräckligt bra, vilket på något sätt vore mer intressant än att Norwich blir Huddersfield 2.0. Är jag misstänksam i onödan? Eller för feg för att tro på en tredje härlig Norwichsäsong med Hoolahan och gänget? Håller också på att fundera på vad det betyder att Bryan Gunns kortlivad period som Norwichs manager vilken avslutades med en 1-7-förlust mot Paul Lamberts Colchester betyder för Angus Gunns Norwich karriär. Startskottet på en ny Norwich-era eller slutet på den gamla?

Hyllman: Jag tycker mig se detta klart och tydligt som startskottet på en ny era för Norwich. Kombinationen av att ha anställt Stuart Webber som sportchef och Daniel Farke som ny manager är ett tydligt tecken på att ha dragit ett streck över det gamla och härifrån snarare tänka framåt. Även om det kunde kännas något reduktivt av Webber att försöka upprepa sitt framgångsrika tricks med Huddersfield. Men det står så klart skrivet i stjärnorna om denna nya era i så fall blir lika framgångsrik i termer av Premier League-spel som den förra eran, och om den också blir det så även så klart hur snabbt det i så fall kommer gå. Men inom de närmaste 1-3 åren borde vi åtminstone börja få några klara svar på det.

Annons
Publicerad 2017-07-24 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto