Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Ett allvarligt samtal om Nottingham Forest 2017-18

Peter Hyllman

Hyllman: Mot Sherwoodskogen! Förra säsongen var en minst sagt svår och jobbig säsong för Nottingham Forest men i slutänden hände ändå tre saker som kan få oss att tänka att allt är väl som slutar väl. För det första så höll sig Nottingham Forest trots allt kvar i The Championship på målskillnad efter stort drama under sista omgången. För det andra anställdes Mark Warburton som ny manager under säsongen. För det tredje sade Nottingham Forest adjö till sin närmast oduglige ägare Fawaz Al-Hasawi och sade istället hej till sin nye ägare Evangelos Marinakis. Det här menar många bådar gott för Nottingham Forest inför framtiden och den kommande säsongen. Hur tänker du, är det läge för Nottingham Forest att prisa gud för här kommer skatteåterbäringen?

Linhem: Jag är faktiskt ganska positiv till Nottinghams framtid. Det må av historiska skäl vara dumdristigt men det känns som om man är i början på en ljusare period än på länge. Warburton är en beprövat bra manager med ett öga för talanger och vilja att pröva unga talanger. Unga talanger som växer på träd i Nottingham. När Nottingham i slutet av förra säsongen kämpade mot nedflyttning hade de ofta fyra egna produkter i startelvan i form av målvakten Jordan Smith, mittbacken Joe Worrall, mångsidiga mittfältaren Ben Osborn, och den mycket unga och lovande anfallaren Ben Brereton. Dessutom gjorde den mer eleganta mittfältaren Matty Cash gott om inhopp.

Annons

Det är alldeles för tidigt att avgöra hur bra dessa ungdomar är, träd växer långsamt, men jag har inte svårt att se Nottingham bygga kring dessa spelare och bli en maktfaktor i ligan inom några säsonger. Såvida de inte blivit nedhuggna och sålda tills dess förstås. Blott 18-åriga Brereton har redan ryktats till landets allra största klubbar efter en handfull mål och assists ifjol. Även om man tänker sig att Brereton likt Ollie Burke före honom skulle lämna finns där en stomme och ännu fler talanger på tillväxt. Ben Osborn till exempel är några år äldre och ses som ett kaptensmaterial och naturlig efterträdare till den skadedrabbade hjälten Chris Cohen. Vad tror du om Nottinghams ungskog? Är det kanske villfarelser att tro man kan bygga ett lag kring några sent födda 90-talister? Är alla skog-/trädrelaterade puns irriterande eller råkar bara väldigt många klyschor kring unga fotbollspelare vara växt-relaterade?

Annons

Hyllman: Du är sheriffen av irriterande puns! Nej, det behöver inte vara några villfarelser, så länge man som klubb är realistisk med sitt grepp över spelarna såsom The Championship-klubb och har någon form av successionsordning ifall de behöver säljas vidare. Någon sådan form av långsiktig planering existerade ju inte under Fawaz Al-Hasawi. Under det ägarskapet hade det varit mer eller mindre givet att Nottinghams unga talanger hade försvunnit en efter en. Nu är ändå förhoppningen att Nottingham ska få ordning på sina prylar. Plötsligt finns i alla fall förutsättningarna.

Plötsligt finns även förutsättningarna på planen. Det var Nottingham Forests väldigt svaga defensiv under förra säsongen som gav dem rejäla problem i tabellen och så när skickade ner dem i League One. Vilket till synes var en produkt av några skador i backlinjen, målvakter som verkligen inte hade någon bra säsong, och stundtals komiskt oorganiserat försvarsspel. Men försvarsspelet blev märkbart bättre under Mark Warburton. Nottingham Forest släppte in 62 mål på 37 matcher innan Warburton tog över (1,68 per match) för att därefter bara släppa in tio mål på Warburtons nio matcher (1,11 per match). Warburton har också betonat att Nottingham behöver bli bättre defensivt så han är medveten om problemet. Men hur ser det egentligen ut med Nottingham Forests offensiv och speluppbyggnad sedan de sålt iväg både Henri Lansbury och Britt Assombalonga de senaste månaderna, håller de på att ordna ett problem bara för att skaffa sig andra?

Annons

Linhem: Där Nottinghams talangsatsning och Nottinghams defensiva förbättring möts är målvakten Jordan Smith. Han tog över sent på säsongen när Stephen Henderson skadade sig i februari och släppte aldrig handskarna efter det. Warburton var väldigt frikostig med de fina orden efter Smiths insatser i slutet av säsongen.

Jag tror Nottingham har en del offensiv potential. Nyligen värvade Daryl Murphy är en rutinerad centertank, tidigare nämnda Brereton tror jag får sig ett riktigt genombrott, och dessutom värvade man Zach Clough förra januarifönstret som är en väldigt skicklig offensiv spelare. Möjligen är jag för kritisk mot Lansbury men jag tror lagets potential är högre utan honom. Jag är också intresserad av Rangersförvärvet Barrie McKay som Nottingham sägs ha fått såpass billigt främst tack vare Rangers fortsatta inkompetens snarare än något annat. Det är samtidigt oroande att deras främsta källa till mål är antingen en åldrad Daryl Murphy eller en närmast nyfödd Brereton. Frågan är vad för förväntningar man kan ha på Nottingham denna säsongen? Har du några konkreta förväntningar eller tänker du snarare i mina banor av med tålamod satsa långsiktigt på sina unga spelare? De må ha nästan blivit nedflyttade ifjol men vad har deras nya ägare för ambitioner och hur tålmodig är han? Championships ägare är ju en outtömlig resurs när det kommer till dumma och kortsiktiga beslut.

Annons

Hyllman: Ja, det är ju så, det är lite svårt att veta var man har denna Evangelos Marinakis, vad han egentligen har för ambitioner och i så fall även vad han har för tålamod med dessa ambitioner. Han äger ju som bekant även Olympiakos i Grekland och är det med den referensramen han vill driva Nottingham Forest så blir det jobbigt att vara manager, spelare och supporter för den klubben de närmaste åren, för dit är det minst sagt långt. Men tänker och arbetar han långsiktigt med Nottingham Forest så finns det alla förutsättningar för att det här kan bli riktigt bra, för Nottingham Forest har några riktiga tillgångar i Mark Warburton som manager, och i sin egen akademi ledd av Gary Brazil och Jack Lester som måste räknas bland både The Championships och Englands allra bästa. Är det med ett långsiktigt evangelium som Evangelos Marinakis driver Nottingham Forest så kommer vi under den här säsongen troligtvis se Nottingham Forest etablera sig på säker mark runt mitten av The Championship igen, och under år två och år tre bli ett av lagen som börjar pusha för uppflyttning igen. Men som sagt, den här säsongen räknar jag med att se framsteg för Nottingham Forest, inte så mycket mer än så. Har de hugg på en playoff-plats framåt vårkanten så vore det en positiv och glad överraskning för mig. Hur ser det ut för dig?

Annons

Linhem: Jag håller med starkt. Det är frestande att tippa Nottingham på övre halvan men jag tror det bör och kommer räcka med en mittenplacering. Jag ser framför mig flera imponerande matcher men gott om bottennapp. Ett ungt mittenlag helt enkelt. Det känns som att det saknas en hel del spetskompetens för att de ska nå övre halvan och det är oklart hur laget kommer se ut nästa säsong. Förra säsongen var det bara Lichaj och Osborn som spelade mer än 35 ligamatcher (inklusive inhopp). Det finns gott om truppspelare men förutom flertalet lovande spelare saknar man på de flesta positioner stjärnor eller ens bra startspelare på denna nivån. Om man förlitar sig på unga spelare får man räkna med formsvackor och dyrbara juniormisstag, då kan man behöva lite rutin. Även om jag gillar Nottingham bör de inte helt skriva av förra säsongen och inbilla sig att man är helt säkra från nedflyttning nu.

Annons
Publicerad 2017-07-25 18:00

Kommentarer

Visa kommentarer

Senaste tweets

Arkiv

Annons
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto