POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ISLAND
37v

Svensk ligamästare på Island: "En kväll jag kommer minnas"

Foto: Bildbyrån.

Sebastian Starke Hedlund flyttade i sommar till Island.
I går blev den svenske mittbacken ligamästare med Valur. 
- Det är väldigt stort, säger han till Fotbollskanalen. 

Den svenske mittbacken Sebastian Starke Hedlund, 23, lämnade under 2016 Gais för spel i Kalmar, men hade under de senaste säsongerna svårt att få speltid och blev utlånad till både Varbergs Bois och Mjöndalen före han i sommar lämnade klubben permanent för isländska Valur och toppstrid i den isländska högstaligan. 

Svensken tog en ordinarie plats i backlinjen direkt och spelade i går från start i Valurs 4-1-seger mot Keflavik, vilket innebar att laget vann ligan, klubbens andra raka ligatitel och 22:e i historien.  

- Det fanns väl lite nerver, men jag tycker ändå att självförtroendet var väldigt bra i laget. Jag kände också personligen att det ska gå vägen till slut ändå. Vi mötte ju laget som låg absolut sist i serien, så utgångsläget var väldigt bra. Vi sa samtidigt att vi inte får underskatta dem. Sedan gjorde vi 1-0, 2-0 och 3-0 första tjugo minuterna och då blev det en lättnad, man kunde nästan ta ut det i förskott. Vi kunde slappna av lite mer och spela ut matchen, säger han till Fotbollskanalen. 

- Det är självklart en väldigt härlig känsla, min första titel på seniornivå och det värderar jag väldigt högt, även om det är på Island. Många tänker att Island inte är så speciellt. Jag, som har fått känna på allsvenskan, superettan och även lite i Tyskland, tycker ändå inte att man ska underskatta Islands fotboll. Den är bättre än vad många tror, så det är väldigt stort, fortsätter han. 

Efter segern blev det firande på planen och middag på kvällen. 

- Vi började väl på planen med lite champagne-sprutning, sång med supportrarna och sådär. Sedan fortsatte det inne i omklädningsrummet och därefter träffades vi senare på kvällen i arenans lokaler. Då blev det middag och lite uppträdanden med sponsorer och tränare, ledare, damlaget och sådär. Sedan var det vidare ut på "stan". Det var en kväll jag kommer minnas.

I guldlaget fanns även ett par allsvenska bekantingar - tidigare Hammarby-backen Birkir Mar Saevarsson, Sundsvall-mittfältaren Kristinn Freyr Sigurdsson, Örebro-backen Eidur Sigurbjörnsson och Helsingborg-mittfältaren Gudjon Lydson. 

- Jo, det gjorde också att jag kom in i väldigt snabbt och bra. Det är ganska många som varit i Sverige och allsvenskan, samtidigt som vi har tre danskar i laget. De flesta islänningarna förstår också lite svenska, vilket också har betytt ganska mycket och underlättat. Det är alltid skönt att kunna prata svenska, som med Birkir och Eidur som varit i Sverige i ganska många år, säger han. 

Hur tycker du annars generellt sett att din tid på Island varit?
- Jo, men det har varit väldigt bra sedan första dagen. Jag fick förtroende direkt och har spelat varje minut sedan jag kom hit, både i ligan och i Europa League-kvalet. Jag gick först och främst till Island för att jag ville börja spela igen. Jag har inte spelat så mycket under det senaste året. Efter den här tiden känner jag verkligen att jag har börjat hitta tillbaka till glädjen i fotbollen igen. Det är kul att få vinna och spela. Jag har saknat det. 

Hur är nivån på den isländska ligan?
- Jag är väldigt positivt överraskad, att nivån är bättre än vad jag trodde. Sedan skiljer det sig ganska mycket från toppen till botten om man jämför med toppen och botten i allsvenskan och superettan. Det är lite ojämnare här, men topp 5 i ligan håller en överraskande bra nivå och det finns många duktiga spelare som håller hög klass. Sedan tror man att Island inte är "wow", men det är bara att kolla på Islands landslags framgångar. Det är ett land på frammarsch inom fotbollen.

Starke Hedlund har kontrakt med Valur över den här säsongen, men med en option på förlängning över nästa säsong. Först ska han ta semester och därefter planerar han att ta beslut om sin framtid i klubben. 

- Det är ett beslut som kommer tas under närmaste tiden. Vi sa först att vi ska fokusera på avslutningen i serien och ta det sedan, men från min sida är jag absolut öppen för att stanna.

Publicerad 2018-09-30 kl 22:27
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå