POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ISLAND
25v

Svensken klar för isländsk klubb - efter tufft halvår i Danmark: "Mycket otur"

Foto: Bildbyrån

Den tidigare HBK- och J-Södra-backen Marcus Johansson är klar för isländska ÍA Akranes.
I ryggen har 25-åringen ett halvår utan en enda match.
- Det var väldigt lärorikt och roligt, även fast jag inte fick spela, säger Johansson till Fotbollskanalen.

I somras lämnade Marcus Johansson Jönköpings Södra och skrev då på för Silkeborg, topplag i den danska andraligan, för resten av året. Vid årsskiftet gick kontraktet ut, och backen lämnade då klubben utan att jag gjort en enda tävlingsmatch.

Nu har Johansson skrivit på ett tvåårskontrakt med ÍA Akranes, som är nykomlingar i den isländska högstaligan.

- Det känns faktiskt hur bra som helst. Jag är verkligen jättesugen på att spela fotboll just nu. Det verkar vara en jättebra klubb med bra ambitioner. Jag har snackat med tränaren och vi delar på samma syn på fotbollen och mina personliga ambitioner stämmer väl överens med hans ambitioner för mig, så det känns hur bra som helst faktiskt, säger 25-åringen till Fotbollskanalen.

I Akranes så återförenas Johansson med Tryggvi Haraldsson som han spelade tillsammans med i HBK hösten 2017.

- Han kommer ju därifrån och nu har han gått tillbaka dit också, så vi kommer att spela tillsammans detta året också. Jag har bara hört gott om klubben och det visar ju också att han tycker den är bra eftersom han går tillbaka till dem. Sedan är det också flera som har kommit från den klubben, Norrköping är det flera som har varit i. Folk som har gått från klubben till svenska klubbar och så där. Så det är egentligen det jag vet. Jag har sett Akranes, själva samhället, på video bara. Jag har inte varit där. Men jag har sett det på video så att jag vet hur det ser ut, säger Johansson.

Har du pratat något med Tryggvi nu inför att du skrev på för klubben?
- Aa, det har jag. Och jag har flera isländska polare som jag har pratat med, som jag har spelat med tidigare. Höskuldur Gunnlaugsson (HBK), Tryggvi, Árni Vilhjálmsson som jag spelade med i Jönköping. Alla de har bara gott att säga om klubben. Så det är klart att det spelar in också. Hade de dagt något annat så är det klart att man lyssnar på det också i så fall. Men nu var det verkligen bara positivt. Det är klart att jag lyssnade på dem.

Hösten i Silkeborg blev tuff för Johansson. Backen fick summera sin tid i klubben utan att ha gjort en enda tävlingsmatch.

- Det var mycket otur kan man säga. Jag kom ju dit och blev värvad för att lira och spelade i träningsmatcherna inför att serien skulle börja. Och planen var att jag skulle spela liksom. Jag blev inte värvad för att inte spela. Men i 85:e minuten i matchen inför att vi skulle spela premiären så drar jag baksidan och är borta. Och sedan kommer jag tillbaka och så blir det lite andra kompikationer, det var en liten skitskada egentligen. Men sedan så drog jag axeln ur led och det tog lite längre tid och efter det så var det egentligen att det blir inget mer lir här liksom. Men nu är jag fit for fight, säger Johansson.

Trots noll minuter för klubben så har 25-åringen ändå positiva känslor kring sin tid i Danmark.

- Det var väldigt lärorikt, väldigt lärorikt. Det är väldigt stor skillnad på Silkeborg mot där jag har spelat innan i Halmstad och Jönköping. Det är ett väldigt bra lag med väldigt bra spelare allihopa. Så det var väldigt lärorikt. Dansk fotboll är lite annorlunda också, mer passningsinriktad och så där. Det var väldigt lärorikt och roligt, även fast jag inte fick spela. Men så är fotbollen, lite skador och sånt kan komma emellan. Det var inga allvarliga skador men det blev som det blev.

Efter hösten i Danmark är dock suget efter att spela fotboll igen enormt hos Marcus Johansson.

- Det är klart, jag har inte tränat på ett par månader med ett lag för jag kände att jag inte ville stressa tillbaka med axelskadan. Jag vill spela fotboll, helst i går liksom. Så det är klart att jag är hur sugen som helst på det och bara att komma ut på planen. Jag har tränat själv nu och så där, och att komma till ett lag och träna och faktiskt spela matcher är väldigt stor skillnad. Så det ser jag fram emot, det ska bli väldigt kul.

Johansson har nu drygt två månader på sig att bygga upp sig till att den isländska ligan drar igång.

- Skademässigt är det inga problem, jag är inte skadad någonstans nu. Och jag har tränat på med gym och sånt nu hela tiden sedan jag kom hem från Danmark. Så just nu är jag i absolut toppform. Men sedan är det klart som fan att det är skillnad på att vara stark när man är själv och tränar och komma ut på en plan. Jag ska inte ha någon brådska nu men serien på Island börjar i slutet på april, så det är ingen brådska. Det blir en himla bra uppstart nu och inte behöva stressa. Det känns väldigt bra med kroppen och alltihop, säger Johansson.

Publicerad 2019-02-19 kl 12:48
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå