POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

CLUB CALCIO INFÖR HELGEN: Är det möjligt - ska Totti flytta?

Fotbollskanalens Lorenzo Medici går igenom veckans Serie A.
Han välkomnar Macheda, vinkar adjö till Ronaldinho - och klurar på Tottis framtid.

Ronaldinhos tid i Milan är över. Nu bär det iväg hem till Brasilien och Flamengo och förmodligen får vi aldrig mer se det bästa av Ronaldinho igen. Men jag kommer aldrig glömma det nya ljus han strödde över det gröna gräset, aldrig glömma den magi han gav fotbollen. Ronaldinho är det senaste decenniets viktigaste och mest inflytelsesrika spelare. Jag kan räkna upp över femtio spelare på toppnivå som tydligt inspirerats av geniet från Porto Alegre.

När Ronaldinho slog igenom i Spanien kom han med något helt nytt. Hans attityd till fotbollen närdes av lekfullhet och spelglädje. Glädje till fotbollen. Lycka över att kunna uttrycka sig på planen. Det var titt-finter och dribblingar som fick åskådarna att tappa hakan, han var som en ständig All-star match i NBA. Ronaldinho ville något mer än att vinna matcher och troféer.
Han ville ge fansen saker att berätta för sina barnbarn.

Ronaldinho var på något sätt den fulländade fotbolls-artisten. Han hade alltid ett nytt trick ur sin repertoar och gjorde det alltid med ett leende. Ronaldinho är en livsnjutare både på plan och utanför vilket självklart kan ha påverkat hans lite för tidigt nedåtgående karriär och en del kanske kommer anse att hans karriär var halvt misslyckad. Jag kommer alltid minnas honom för det han gav oss och inte gräva i det som kunde varit ännu bättre. Jag kommer minnas honom som en pionjär som gjorde fotbollsuniversumet vackrare och mer underhållande.

På något sätt är det också helt rätt att han avslutar sin fotbollscirkus på hemmaplan. Att ge det sista till sitt eget folk. Men vem vet, kanske har Ronaldinho, likt den äkta magiker han är, ett trick kvar i hatten? Kanske tar han sig tillbaka till toppform och för Brasilien till VM-guld på hemmaplan 2014. Tills dess, tack för allt Ronaldo de Assis Moreira. Tack.

Ska Totti flytta?
Kan det otänkbara bli tänkbart? Är det verkligen möjligt att Francesco Totti inte avslutar sin karriär i Roma? I söndags fick Totti hoppa in med en minut kvar mot Sampdoria och var märkbart irriterad. Att bli inbytt med så lite tid kvar var en förolämpning för den spelare som dedikerat hela sitt fotbollsliv till Roma. Det hela har lugnat sig i veckan men för första gången fick man känslan att man inte ska ta för givet att Totti stannar även om han inte får spela. Jag tvivlar starkt på att Totti sitter på bänken mot Cesena på söndag....

Fräcke Federico?
Federico Macheda lämnade Lazio som 15-åring för Manchester United. Märkligt nog är reglerna olika i England och Italien när det gäller proffskontrakt. I Italien kan man inte skriva kontrakt med spelare under 16 år vilket man kan i England. Kontentan blev att Macheda flög över till de brittiska öarna och hann aldrig spela för sitt Lazio. På söndag beträder han äntligen Olimpicos gräsmatta.....men i en Sampdoria-tröja. Har unge Macheda verkligen mage att sänka klubben i hans hjärta?

Cavanis hemliga mål
Nick eller klack? I tisdags hyllade jag Edinson Cavani när han pannade in tre mål mot Juventus. Sedan trodde man att han hade lurat en hel fotbollsvärld med sitt tredje mål eftersom det dök upp repriser där målet ser ut som en hemlig Higuita-inspirerad klack. Nu har han själv gått ut och sagt att det faktiskt var en nick. Om man utgår ifrån att Cavani talar sanning så har årets mest mystiska mål fått en lösning. Hursomhelst är det en i stort sett omöjlig bedrift att göra ett mål som ingen förutom han själv vet hur han gjorde det.

Udinese har inte besegrat Genoa på bortaplan sedan den 11 september 1983. Då vann Udinese med hela 0-5. Det var på den tiden de svartvita hade en viss Zico i laget och drog över 30 000 åskådare på varje hemmamatch. Those wondeful days.

Bari har aldrig lyckats besegra Juventus på bortaplan i Serie A-sammanhang. På 30 möten har Juventus vunnit 25 och 5 stycken har slutat oavgjort. Mördande statistik. Ska Baris tränare Gianpiero Ventura bli historisk på söndag?

Publicerad 2011-01-16 kl 09:52
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå