Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

CLUB CALCIO INFÖR HELGEN: Juventus har ljusast framtid

Juventus har ljusast framtid av alla lag i Italien. Jo, jag menar det. Det kan kanske tyckas märkligt med tanke på lagets usla resultat de två senaste säsongerna men det finns stora anledningar att tro att Juventus kan bli Italiens mest framgångsrika klubb under 2010-talet.

Idag tjänar de italienska klubbarna mer än hälften av sina pengar på TV-rättigheter medan de har svårt att hävda sig jämfört med andra europeiska toppklubbar när det gäller publikintäkter och reklam- och sponsorintäkter . Juventus får in ungefär 17 miljoner euro på publikintäkter och 55 miljoner på reklam medan t ex Arenal tjänar över 100 miljoner euro på publikintäkter och t ex Schalke 04 tjänar 79 miljoner på reklamintäkter. Självklart kommer detta avstånd påverka de italienska klubbarnas förutsättningar till att matcha de stora konkurrenterna i Europa.

Nästa säsong är Juventus först ut i Italien med en ny modern arena. Det är bara att gratulera. Juventus är det enda lag som varit förutseende nog att förstå var framtiden finns och de som varit tillräckligt beslutsamma för att få det till stånd. För de italienska klubbarna är det en oerhörd kamp och bråk med kommuner om rättigheter till ytor där man kan få bygga (t ex Fiorentina) och det försvårar det hela men det borde man vetat om och därför satt igång processen långt tidigare. Många klubbar har färdiga ritningar på arenor men från färdig ritning till verklighet tar det minst 3-4 år. Tre, fyra år av fortsatt risk till att halka efter.

Jag tror att Juventus nya arena kommer bli en liten revolution i Italien och "la vecchia Signora" har en jättechans att dra nytta av detta. En ny arena betyder inte bara bättre publikintäkter, marknadsvärdet stiger enormt och därmed även reklam och sponsorintäkter. Dessutom kommer man lättare kunna locka till sig stora spelare. Michel Platinis och Uefas finansiella åtstramningar går i verket under mildrande omständigheter nästa säsong och fullt ut från och med säsongen 2017-18; därmed kommer behovet av publik, sponsor- och reklamintäkter bli ännu viktigare för en klubbarna. Där kommer Juventus ha ett stort försprång gentemot sina italienska kollegor.

Det är dock ingen självklar resa mot framgång. Hur kommer de italienska supportrarna att ställa sig till en ny arena? Kommer tifot och curvorna dö ut? Kommer det accepteras? Om Juventus ska få det hela att lyckas så måste de fylla sin arena till minst 80-90 %, annars kommer inte sponsorintäkterna att följa efter i lika stor utsträckning. Till en början tror jag att Juventus kommer dra bra med folk till sin nya arena men det sportsliga får inte haverera som det gjort de senaste säsongerna. För hur länge säljer man ut en arena till ett lag som kanske inte ens kan kvalificera sig till Europa League?

Mitt förslag till Juve-ledningen är: Var noggranna med tränarvalet. Nej, Walter Mazzarri är inte rätt man. Ja, Luciano Spaletti är rätt man. Värva färre spelare men med större kvalité. Två ytterbackar (t ex Mattia Cassani och Michel Bastos?), en central mittfältare (t ex Riccardo Montolivo?) och en anfallare (t ex Alberto Gilardino eller Giuseppe Rossi?) är ett måste. Juventus har byggt en grund för att bli Italiens främsta klubb under 2010-talet men de har inte råd att kasta bort många säsonger till på att välja fel tränare och värva spelare omdömeslöst. Pengar till att köpa spelare kommer att finnas i och med den nya arenan. Frågan som kvarstår är, finns fingertoppskänslan?

Nya arenan:http://www.youtube.com/watch?v=TR6sKVYiAxQ&feature=related
Bygget just nu: http://www.youtube.com/watch?v=CcCaVT6uk7A&feature=related

Milan eller Inter?
Scudettokampen mellan Inter och Milan fortsätter i helgen innan de drabbar samman nästa vecka. Vad kommer Zlatans avstängning betyda för Milan?. Kommer Inters (fantastiska!) avancemang i Champions League slita på spelarna och därmed vara en negativ faktor för Leonardos mannar? Till helgen har Inter hemmamatch mot Lecce medan Milan möter Palermo borta vilket låter som att Inter har chans att knappa in. Är vi så säkra på det? Kanske ska vi ta förra veckan som en bra fingervisning att klyschan "alla matcher är svåra" stämmer. Scudettoracet fortsätter!

Montolivo byter färg på tröjan?
Riccardo Montolivo har ännu inte förlängt med Fiorentina och självklart snurrar ryktena kring den androgyne mittfältsmaestron. Arsenal, Bayern Munchen, Milan, Inter är alla intresserade men vore han inte en dröm i ett Roma eller i ett Napoli?

Grande Cagliari!
Trots Cagliaris tunga förlust mot Udinese förra helgen med 0-4 så slutade fansen aldrig sjunga och stötta sitt lag. Dessutom var de sportsliga nog att applådera sina motståndares fantastiska insats. Tack vare det fina uppträdandet har nu Cagliaris president Massimo Cellino beslutat att ge alla de betalande åskådarna från den matchen fribiljetter till lagets nästa hemmamatch mot Brescia. Sådant är lika vanligt i Italien som en isbjörn i öknen. Mer sånt tack!

Lite inför omgång 30
I Zlatans frånvaro mot Palermo kommer nog Milans tränare Allegri att satsa på Pato och Cassano längst fram med Boateng som offensiv mittfältare bakom dem.....Sampdoria möter Parma i säsongens kanske mest ångestframkallande match......Edinson Cavani har inte gjort mål i ligan på över en månad, är det dags mot Cagliari på söndag kväll (TV4 Sport 20.45) månne?

Publicerad 2011-03-18 kl 09:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons