POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

CLUB CALCIO INFÖR HELGEN: Mysteriet Udinese och hej då Hallenius?

Lorenzo Medici dammsuger den italienska fotbollen på snackisar inför helgen.
Denna vecka: Mysteriet Udinese, hej då Hallenius - och Milanolagens kapprustning.

Mysteriet Udinese

Vilka är Udinese egentligen? Denna säsong har de ryckt ut våra fotbolls-själar med näbbar och klor bara för att kyssa dem och stoppa tillbaka dem. Udinese har inget speciellt högt publiksnitt (ca 16 000), ingen större internationell fotbollshistorik, men de spelar ligans kanske mest underhållande fotboll och har massor av spelare som större klubbar trånar efter. Hur kommer det sig?

Udineses ansikte utåt heter Giampaolo Pozzo. Pozzo tog över klubben 1986 och sitter fortfarande idag som "president" för klubben. Vad många kanske inte vet är att Pozzo bara äger ca 1,66% av klubben. Så vem äger då de resterande 98 procenten? Svaret är Gesapar ett bolag som grundades 1998 som mer eller mindre ett som köper och säljer aktier och andelar i alla möjliga olika företag. De har sitt säte i Luxemburg och är av skatteskäl registrerade i Panama. Ingen vet riktigt vad de gör och vilka som finns bakom Gesapar men man kan ana att de tjänar väldigt bra pengar på affärsidén Udinese.

På de fem senaste säsongerna har Udinese gått över 700 miljoner kronor plus på spelarövergångar. Modellen är rätt enkel men väldigt smart. Man har satsat på en enorm scouting och fyndar unga lovande spelare för rätt pris. Sedan utvecklas de i klubben och säljs vidare för väldigt mycket mer pengar än vad man köpte dem för. Förra säsongen hade Udinese över 80 spelare runtom i världen i sin ägo. Detta gör att man alltid har en ersättare till den spelare man säljer.

Även om det är en smart strategi så kan den te sig lite själlös. Spelare kommer och går och många talanger ser klubben som en mellanstation till en större klubb. Antonio Di Natale är ett unikt undantag. Di Natale har spelat i klubben sedan 2004 och gjort 99 mål för klubben. Det mest anmärkningsvärda är dock att Di Natale alltid tackat nej till större klubbar som Napoli och Juventus för att stanna kvar i Udinese. Udineses framgångar har säkert en hel del rötter i att Di Natale gett laget en själ, en stjärna som stannar, en bandiera.

Årets upplaga av Udinese är både ett spektakel och ett hårt jobbande kollektiv. Tränare Guidolin basar över ett komplett lag som kommer jaga Europa-plaster ända in i maj. Jag älskar varenda minut av det. Jag hoppas att fler i Udine inser vilket fotbollsgodis man har och att fler tar sig till arenan. Ta chansen att kolla in Sanchez, Di Natale och kompani på söndag kväll mot Juventus.

Exempel på spelare som Udinese tjänat bra pengar på:

Oliver Bierhoff (ca 100 milj), Marcio Amoroso (ca 200 milj), Stefano Fiore (150 milj), David Pizarro (ca 120 milj), Sulley Muntari (ca 100 milj), Vincenzo Iaquinta (ca 110 milj), Gyan Asamoah (ca 80 milj), Andrea Dossena (ca 90 milj), Fabio Quagliarella (ca 110 milj), Aleksandar Lukovic (ca 40 milj).
Till sommaren kan vi nog lägga till spelare som Alexis Sanchez och Gökhan Inler till denna lista och räkna med att Udinese redan har ett helt gäng med lovande spelare redo att hänga på....

Milano-lagen värvar
Milan gjorde i veckan klart med Mark Van Bommel (Bayern Munchen) och Urby Emanuelsson (Ajax) och båda debuterade i veckan mot Sampdoria i italienska cupen (vinst med 2-1). Van Bommel må vara en relativt oestetisk spelare men kan säkert bli mycket nyttig, inte minst med tanke på Milans många skador. Emanuelson är ett välkommet nyförvärv då han både är ung och ger mer speed och kvalité till laget.

Inter har gjort klart med Sampdorias anfallare Giampaolo Pazzini vilket är ett mycket vasst nyförvärv och smart med tanke på Diego Militos återkommande skador och Goran Pandevs bristande kvalité. Dessutom lyckas man snuva Juventus på en av deras största transferdrömmar. Inter lär betala runt 120 miloner kronor plus Jonatan Biabiany och även Inters unge försvarare Luca Caldirola. Inter förstärker även med Houssine Kharja från Genoa. Övergångarna lär bli officiella under dagen.

Några andra viktiga nyförvärv senaste veckan:
Victor Ruiz (från Espanyol till Napoli), Valon Behrami (från West Ham till Fiorentina), Simone Missiroli (från Reggina till Cagliari), Massimo Maccarone (från Palermo till Sampdoria), Abdoulay Konko (från Sevilla till Genoa), Andrea Barzagli (från Wolfsburg till Juventus), Fernando Uribe (från Once Caldas till Chievo).

We speak americano
En delegation från Unicredit Banca (Romas ägare) har varit i USA för att överväga om den grupp med abruzzo-ättade Thomas R. Di Benedetto (president för Boston International Group) i spetsen kan bli Romas nya ägare. Enligt Gazzetta dello Sport skulle de nya ägarna vilja satsa hårt på marknadsföring, ny arena och bygga strukturen kring klubben à la Barcelona. Zdenek Zeman skulle få en övergripande roll för ungdomsverksamheten och drömtränarna är Pep Guardiola eller Carlo Ancelotti. Det har gått så pass lång tid nu för Roma att hitta nya vettiga ägare så det är svårt att tro att detta går igenom, men kanske kan Roma-fansens drömmar om en större framtid äntligen få bli verklighet.

Senaste nytt.....
...att Linus Hallenius kan komma att bli utlånad från Genoa till Bologna och därmed dubbla antalet svenskar i klubben......att Dejan Stankovic skadade sig i veckan mot Napoli och blir borta ca en månad......att Pato (se målen här) visade i veckan mot Sampdoria att tränare Allegri kommer få svårt att fortsätta peta honom.......att Genoa och Roma funderar på att göra ett rent målvaktsbyte med Doni mot Eduardo.....att Cesena är på väg att låna fantasistan Alessandro Rosina från Zenit.....att Fernando Uribe är en colombiansk variant av Chamakh.

Arrividerci!

Publicerad 2011-01-28 kl 08:35
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå