Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ITALIEN

CLUB CALCIO INFÖR HELGEN: Napoli tar sig till Champions League

Medici skriver upp helgens Serie-A-omgång - och framför allt Derby del Sole.

På lördag kväll är det solens derby mellan Roma och Napoli. Det är ett otroligt intressant möte ur många aspekter. Dels så är det ett möte mellan två lag vars "gemellaggio" bröts säsongen 87/88 då Salvatore Bagni firade sitt kvitteringsmål framför "curva sud", dels så är det ett möte som betyder oerhört mycket för dagens tabelläge men som även kan få konsekvenser för framtidens Champions League-platser.

Det logiska är att de väntade topplagen, Milan, Inter, Roma och Juventus, är de lag som kommer ta hand om de fyra första platserna. För mig känns det mer logiskt att Napoli tar en av de platserna. Jag utgår ifrån att de två Milano-lagen är givna medan jag tror att antingen Roma eller Juventus missar. Roma har en bättre trupp och större spets än Juventus men är mer labilt för svackor och har både italienska cupen och Champions League-spel parallellt med ligaspelet.

Nu tror jag dock att det är fördel för Roma i "derby del sole" men det förändrar inte min övertygelse om att Napoli kommer klara av att vara bland de fyra främsta när säsongen är över. Varför då, undrar ni kanske? Jo, av följande skäl.

1. Napoli har en magisk trio (Lavezzi, Hamsik, Cavani) som kan vinna vilka matcher som helst. Få lag kan matcha en sådan slagkraftig tridente.

2. Den utökade bredden. Napoli har agerat smart under januari. Man införskaffade Giuseppe Mascara som är en fruktansvärt bra ersättare om några av de ordinarie offensiva spelarna blir skadade eller slitna. Man värvade även Victor Ruiz till backlinjen vilket kan bli en bra förstärkning. Man behöll backen Fabiano Santacroce och anfallaren Nicolao Dumitru vilket kan komma att visa sig väldigt smart i längden. Dessutom har Hassan Yebda börjat att se ut som det nyförvärv man hoppades på i somras och även argentinaren Jose Sosa verkar vara på rätt väg.

3. Napoli är obesegrade sedan den 25 oktober 2010 på hemmaplan. Hemmapubliken har växt till en 12:e man och laget spelar med ett oerhört stort självförtroende på Sao Paolo.

4. Till skillnad från tidigare år så har Napoli ofta vunnit direkt efter en förlust vilket tyder på starka topplags-tendenser. För att lyckas bör man hålla sig ifrån längre svackor utan poäng, något Napoli hittills lyckats väl med. Dessutom så är Walter Mazzarris russian roulette-fotboll mindre riskfyllt än man kan tro. Eftersom man sällan spelar oavgjort har man råd att chansa och förlora ibland. Fyra segrar och fyra förluster ger mer poäng än två segrar, fem oavgjorda och bara en förlust.

Juventus möter Napoli hemma i sista omgången den 22 maj. Jag tror Juventus vinner den matchen. Inte så mycket för att man är så mycket bättre utan för att Napoli inte har något att spela för.
De är nämligen redan klara för Champions League-spel.

Derby d´Italia
Det är inte bara "Derby del sole" i helgen. Ytterligare ett derby som egentligen inte är ett riktigt derby sprakar loss på söndag kväll. Omgång 25 avslutas nämligen med Derby d´Italia, Juventus -Inter . Av Inters senaste form kan man kanske tro att de borde besegra Juventus. Jag tror inte det blir så lätt. Varje match är en ny match och har sina egna ingredienser. Det kommer bli otroligt intressant i vilket fall. Missa inte de båda supermötena i helgen. Roma-Napoli lördag kl 20.45 (TV4 Sport) och Juventus-Inter på söndag kl 20.45 med Club Calcio kl 20.00 (TV4 Sport).

Juventus-Inter 2-1 (09/10)

Roma-Napoli 4-4 (07/08)

Det vackraste italienska landslaget
"Saaalvatoore Schiiiillaaaciiiii!!!!! Det var det vettigaste en 15-årig fotbollstokig kille kunde komma på att skrika ut från hotellfönstret en varm augustikväll i Rimini. Jag har sedan dess aldrig öppnat några fönster och skrikit ut en fotbollspelares namn. Jag saknar det.

För mig har alltid Italiens VM-lag 1990 varit det största i mitt hjärta. Jag kommer alltid bära med mig Baggios bevingade fötter, Schillacis adrenalin, Gianninis elegans, Gianna Nanninis VM-sång, Baresis pondus och Donadonis skottfinter i mitt hjärta. För alltid.

Italien har spelat landskamp mot Tyskland i veckan (1-1). Kanske kan Prandelli få fram ett landslag som får ens hjärta att bulta igen. Jag hoppas det. Tränare Prandellis syn på fotboll ger mig hopp om det. Spelare som Sebastian Giovinco, Antonio Cassano, Beppe Rossi och Mario Balotelli får helt plötsligt plats i laget. Teknik och kvalité går före rutin och taktiska färdigheter. Jag börjar tro att jag kan få öppna det där fönstret snart igen.

Vem springer oftast offside?
1. Vincenzo Iaquinta (Juventus), var 33:e minut, 2. Antonio Di Natale (Udinese), 36 3. Zlatan Ibrahimovic (Milan), 39 4. Diego Milito (Inter), 42 5. Sergio Pellissier (Chievo), 42 6. Valeri Bojinov (Parma) 43, 7. Alberto Gilardino (Fiorentina), 44 8. Davide Possanzini (Brescia), 45 9. Marco Di Vaio (Bologna), 47 10. Henry Gimenez (Bologna) 50.
Udinese är det lag som sprungit oftast offside på 108 gånger följt av Milan 103 och Palermo, Fiorentina 83. Det lag som klarar sig bäst från att springa offside är Catania på 46 gånger

Framtiden är inte långt borta
En spelare som Inter värvat under januari-fönstret men som kommer anlända till sommaren är holländaren Luc Castaignos (född 1992). Jag försäkrar er att det inte är någon vanlig talang det handlar om. En holländsk (hans pappa är fransman) Thierry Henry kommer snart smeka San Siros gräs. Futuro campione.
http://www.youtube.com/watch?v=tg3E3Fpq74U

Arrividerci!!

Publicerad 2011-02-12 kl 11:13

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER