Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: SCANPIX

Därför är allsvenskan hetare än någonsin för Serie A-klubbarna

Just nu ägs elva svenska spelare av en klubb i Serie A.
Och det kan bli fler.
Här är förklaringen till att Italien är på väg att bli den nya "svenskligan".

Under åren har många svenskar passerat Serie A. I modern tid är Zlatan Ibrahimovic den klart största stjärnan, med spel i Juventus, Milan och Inter.

Bara under det här transferfönstret har Marcus Rohdén gjort klart med Crotone, Samuel Gustafson har lämnat Häcken för Torino och om Sassuolo får som de vill kan Sam Larsson inom kort bli näste svensk i Italien.

ANNONS

Sedan tidigare finns Oscar Hiljemark som ett etablerat namn i Palermo, tillsammans med lagkompis Robin Quaison. Längre norrut, närmare bestämt i Torino, finns den tidigare Malmö-backen Pontus Jansson som fått sällskap av Gustafson.

Rohdén, Quaison, Helander och Jansson är bara några spelare som gått direkt från allsvenskan till Serie A utan att ha stannat till i Holland.

Vad är det som gör att svenskarna blivit så attraktiva för de italienska klubbarna? Mariano Calo, journalist på italienska Mediagol, förklarar det stora intresset för svenskarna med att de historiskt sett har fungerat bra i Italien.

- Gunnar Gren, Gunnar Nordahl och Nils Liedholm skapade historia här. Kurre Hamrin var en väldigt bra spelare. Sen kom Glenn Strömberg, Klas Ingesson, Kenneth Andersson och Zlatan Ibrahimovic, säger Calo.

ANNONS

Samtidigt har de ekonomiska förutsättningarna förändrats, vilket också märkts av sportsligt. Storklubbar som Milan och Inter har svårt att locka stora spelare.

- Förr plockade klubbarna in mästare, toppspelare. I dag plockar italienska lag in unga talanger och allsvenskan är en bra liga att hitta talanger för ett bra pris.

- De italienska klubbarna föredrar spelare som har erfarenhet från spel i en annan liga än en ung, italiensk spelare som bara spelat ungdomsfotboll.

Agenten Carl Fhager säger till Fotbollskanalen att han tror att Italien kan bli "det nästa Holland".

- Någonting håller på att hända och det beror på flera orsaker. Dels finns det mindre pengar i Italien. De vänder sig mot andra marknader och har inte råd att köpa spelare från Spanien, England och Frankrike.

Samtidigt förklarar han att allsvenskan lönemässigt närmat sig klubbarna i Holland. Att lämna en svensk toppklubb för ett mittenlag i Holland behöver därför inte betyda att spelaren behöver en större plånbok.

ANNONS

- Holland kan inte erbjuda samma löner och transfersummor och inte heller samma sportsliga nivå som tidigare, säger Fhager.

Som agent upplever Fhager att de italienska klubbledarna har ett gott öga till svenskarna. Mycket beroende på deras lojalitet, taktiska medvetenhet och goda rykte.

- Svenskarna är också måna om att lära sig italienska, vilket är en viktig faktor. Min bedömning är att det kommer bli fler svenskar i Italien. Det återstår fortfarande några veckor på transferfönstret, så det kan säkert bli någon, eller ett par, till.

Av svenskarna som spelar i Serie A är det endast Oscar Hiljemark som var ordinarie i sitt lag förra säsongen.

Svenskar i Europa

Fotbollskanalen har sammanställt antalet svenskar ute i Europa. Obeservera att ungdomsproffs är inräknade:

Norge: 60
Danmark: 22
England: 22
Holland: 15
Turkiet: 13
Tyskland: 12
Italien: 10
USA: 10
Kina: 6
Grekland: 5
Frankrike: 5
Ryssland: 5
Belgien: 3
Schweiz: 3
Portugal: 2
Skottland: 2
Spanien: 1
Österrike: 1

Svenskarna i Italien

Här är svenskarna som ägs av italienska klubbar: Pontus Jansson, Torino, Samuel Gustafson, do, Filip Helander, Hellas, Emil Krafth, Bologna, Marcus Rohdén, Crotone, Melker Hallberg, Udinese (utlånad till Ascoli), Oscar Hiljemark, Palermo, Robin Quaison, do, Anton Andreasson, Pro Patria, Dejan Kulusevski, Atalanta.

Publicerad 2016-08-14 kl 08:22

Streama alla matcher från LaLiga och Serie A

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto