POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ITALIEN
11å

Ekdal: Pengarna är viktiga

Del Piero, Nedved, Camoranesi, Buffon, Trezegeut...
...och en Ekdal.
-Världsstjärnor, men på träningarna tänker man inte så. Dribblar någon av mig blir jag förbannad, säger 19-åringen.

Albin Ekdal möter upp på Piazza Castello, det jättelika torget mitt i Turin. Några hundra meter bort ligger trerummaren han hyr.
På en tvärgata till vänster finns en av favoritrestaurangerna.

Maten älskade han omgående, staden återstår att upptäcka, italienskan är det värre med men privatlektionerna börjar snart.
Och fotbollen? Skälet till att han är här, på ett fyraårskontrakt med en av världens populäraste klubbar. Det mäktiga Juventus.

"Min chans kommer"

-Jag är inte värvad för att gå in i startelvan. Det finns fem andra innermittfältare av hög internationell klass i laget. Konkurrensen är det inget fel på, men inget är omöjligt. Min chans kommer säkert, säger Ekdal.

Och fortsätter:

-Jag vill känna att jag utvecklas, att det här året ger mig något. Jag går inte runt och grämer mig för att jag inte får spela. Men det vore jäkligt kul att få debutera, känna hur det är. Det är målet i år att få spela någonting.
Mot Catania på Stadio Olimpico satt han på bänken. Första gången i serie A. Men han fick inte spela. Mot Sampdoria i lördags var han bortplockad ur truppen. Nästa chans? Det kan bli nästa vecka. Eller nästa månad. Eller inte förrän nästa år.

-Det får bli när det blir, inget jag funderar på, säger han.

Än så länge räcker det att han är där han är. Olof Mellberg fick vänta tio proffsår på att nå Italien. Ekdal tog studenten på Bromma Gymnasium den 10 juni. När polarna ställde in sig på sommarjobb, inledde han sin italienska resa.

Tre månader senare säger han:

-Klart att det var mer bekvämt hemma, men jag har absolut inget att klaga på. Det enda jag saknar från Sverige är vännerna och familjen, men många har redan varit och hälsat på och jag har en kompis som pluggar här som bor hos mig.

För många steg?

Kontrasten mellan Brommapojkarna och Juventus är enorm. För många steg uppåt på en gång och risk att han ramlar och slår sig?
Jodå, han känner till snacket.

-Jag kunde ha spelat några år till i allsvenskan och kanske kommit hit när jag var 25. Då hade alla sagt att det varit fantastiskt. Men det kan aldrig vara ett misslyckande att ta chansen. Jag får träna med några av världens bästa spelare och får en bra utbildning.
Proffsfotbollen har ingen förlåtande sida. Duger du inte, försvinner du snabbt. För Juventus är Ekdal en framtida investering. Antingen kommer han att tjäna klubben på planen. Eller dra in mer än han kostade vid en försäljning.

För besväret får han mer än vad vilken 19-åring som helst vågar drömma om.

-Pengarna är viktiga, det hymlar jag inte om. Men det är inte för pengarna jag spelar fotboll eller är här, säger Albin.

Hösten är på väg, snart kommer dimman, den som lägger sig över staden som ett grått täcke under vintern.

Vad kommer Ekdal ut som till våren?

-Jag måste lägga på mig muskler, bli snabbare med bollen, bättre på allt men hur det än går kommer jag att ha lärt mig något och fått erfarenhet den här säsongen. Det tar jag med mig. Jag är medveten om att jag kan bli utlånad till nästa säsong, men det tar vi då.

TT

Publicerad 2008-09-29 kl 14:13
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå