POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SERIE A
1v

En omdiskuterad, bortskänkt ligatitel för 105 år sedan – Lazio fruktar en upprepning: "En orättvisa"

Foto: TT.

Lazio var en poäng från Serie A-ledning när ligan stoppades.
Nu diskuteras en över hundra år gammal oförrätt igen, och för Lazio kan scenariot upprepas.
- Det var orättvist, säger Emiliano Bernardini på Il Messaggero, till Fotbollskanalen.

Lazio var Serie A:s formstarkaste lag när Serie A-säsongen fick ett abrupt stopp i början av månaden. De hade slagit klubbrekord i antalet vinster i rad och såg efter två decenniers väntan ut att upprepa bedriften som Sven-Göran Erikssons Lazio gjorde, när de inte bara hotade utan också vann lo scudetto 1999/2000.

Men coronaviruset och covid-19 har drabbat Italien hårdare än något annat västerländskt samhälle. Landet är sedan en tid tillbaka satt i karantän och ingen vet om saker hinner återställas i tid för att avsluta Serie A-säsongen.

Det har fått Laziofansen att frukta en upprepning av en över hundra år gammal oförrätt. På Roms Stadio Olimpico hänger en banderoll med texten "Campione d’Italia 1914/15". I historieböckerna står dock att Genoa CFC vann klubbens sjunde ligatitel den säsongen. Varför diskuteras denna scudetto fortfarande?

- Jag tror att folk ser det som en orättvisa. Det är det enda mästerskapet i historien som avbrutits och sedan tilldelades det till Genoa. De skulle spelat en final mot Lazio och därför intresserar det folk fortfarande. Det var orättvist, säger Emiliano Bernardini som bevakar Lazio på Romtidningen Il Messaggero. 

På den tiden möttes vinnaren i den norra respektive södra division i en finalmatch om den italienska mästartiteln. Lazio vann en miniliga mellan centrala Italiens fyra bästa lag och väntade på en "söderfinal" mot antigen Napoli eller Internazionale Napoli. 

Men i maj 1915 gick landet in i det första världskriget. Den norra divisionen toppades av Genoa och avbröts med en omgång kvar att spela. 1919 mäklades världsfred och en resolution av det italienska fotbollsförbundet FIGC gav Genoa titeln 1914/15. 

Osäkerheten kring säsongens avslutning gör att Laziofolket misstänker en ny skrivbordshistoria igen. Konspirationsteorierna flödar om att de med mest makt drar längsta strået. Enligt Emiliano Bernardini råder ingen tvekan om att lågbudgetsatsande Lazio är bra nog att vinna Serie A. 

- Lazio var och är en av kandidaterna till att vinna scudetton, det har de visat hela säsongen med vinster mot både Juventus och Inter. De har inte förlorat sedan den 25 september. Alla i klubben tror på det. Men nu finns bara en stor rädsla inför covid-19.

Lazios kommunikationschef Arturo Diaconale beskrev en annan fruktan i ett långt Facebookinlägg den 9 mars:

"Rädslan är att säsongen kommer sluta på samma sätt som den som avbröts av det Stora Kriget. Precis som då kommer avbrottet bli ett tillfälle att neka Lazio erkännandet av en scudetto vunnen på planen".

Texten förargade även Laziofans. Men i februari presenterade advokaten Gian Luca Mignogna nya uppgifter till FIGC som hävdar att förbundets eget regelverk från den tiden skulle förhindrat ligatiteln från att delas ut på det viset. Istället skulle titeln delats mellan Genoa och Lazio menar advokaten.

Beslutet från tisdagens Uefamöte att flytta fram EM-slutspelet till nästa sommar ger Serie A möjligheten att avsluta säsongen utan något mästerskap att ta hänsyn till. Beslutet gläder dock inte alla – och fortfarande finns ett enormt coronamoln över Italiens himmel.

- Helt klart ogillas det av många, Italien var en favoriterna till slutsegern. Men i landet råder en mycket allvarlig situation knuten till covid-19 med massor av dödsfall. Fotbollen kommer i andra hand och ingen tänker på den just nu. Landet känner som jag sa tidigare en stor rädsla, säger Emiliano Bernardini. 

Nu hoppas man att Serie A kan återupptas den 2 maj och avslutas i slutet av juni. Alternativt kan serien pågå ändå till den 17 juli, sa FIGC:s president Gabriele Gravina till Radio Punto Nuovo. 

Med tolv omgångar kvar plus ett gäng hängmatcher är Serie A 2019/20 ett komplicerat pussel att slutföra. I värsta fall kan säsongen avbrytas helt och förklaras ogiltig. Andra alternativ är att bokföra rådande tabell som slutgiltig, eller införa ett playoff om ligatitel och nedflyttning. 

Även innan avbrottet rådde det kaos. Tror du att ligaföreningen kan avsluta säsongen utan några konspirationsteorier? 
- Det största problemet nu är om Serie A ens kommer att avslutas? Ingen vet det. Ingen vet heller hur detta virus kommer fortlöpa, och det var mycket kaos. Jag tror att det kommer fortsätta så. Fortfarande tjafsas det mycket om kontrakt och träningar, avslutar Emiliano Bernardini. 

Publicerad 2020-03-20 kl 07:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto