POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SERIE A

Ex-djurgårdarens mardröm - blivit "spökvärning" efter kaos: "Tvingades att värva honom"

Foto: Bildbyrån

Niklas Gunnarsson är klar för Palermo, men inte önskad i klubben.
I italiensk media beskrivs han som en "spökvärvning" på grund av en intern klubbhistoria som innehåller anklagelser om svek, lögner och utpressningsförsök.
- Jag blev tvingad till att skriva på hans kontrakt, säger presidenten Rino Foschi.

Efter förra säsongen löpte Niklas Gunnarssons kontrakt med Djurgården ut. Den 19 januari tog sedan den blårandiga klubben farväl av försvararen på sitt officiella Twitter-konto. Då hade norrmannen, några dagar tidigare, skrivit på ett kontrakt med Palermo i Serie B.

Men den första tiden i den italienska klubben har inte riktigt blivit vad 27-åringen tänkt sig. Han har störts av en skada, men det ser ut att vara hans minsta problem med flytten till nya klubben. I italiensk media beskrivs han nämligen som en ”spökvärvning” och ett ”mysterium”, eftersom han ännu inte har presenterats av Palermo. Det trots att Gunnarsson har signerat ett kontrakt som löper fram till juni 2020.

Vad som har hänt? Den tidigare Djurgården- och Elfsborg-spelaren har blivit en bricka i ett spel innehållandes många viljor, och hamnat mitt i ett kaos bestående av en mängd olika turer.

I december offentliggjordes det att ett brittiskt konsortium köpt upp Palermo och att Maurizio Zamparinis dagar som ägare av klubben var över. Clive Richardson utsågs till president och även den tidigare Bolton-spelaren Dean Holdsworth blev en del av klubben som ”rådgivare” till klubbens ledning.

Några veckor senare landade den brittiska duon sin första värvning. Den 14 januari skrev Niklas Gunnarsson på ett kontrakt med klubben. Men då uppstod problem. Richardson och Holdsworth hade samarbetssvårigheter med vd:n Emanuele Facile, och i förlängningen sportchefen Rino Foschi. En situation som gjorde att Richardson dagen efter att Gunnarsson signerat sitt avtal meddelade de brittiska ägarna att han ville att de skulle hitta en ersättare till honom så fort som möjligt. Det har Richardson i efterhand uppgett i ett uttalande som bland annat mediagol.it skrivit om.

Richardson hävdar i uttalandet att han tidigt fick i uppgift att hitta en ersättare till Foschi (sportchef) och att Dean Holdsworth utsågs till den som skulle ta över Foschis arbetsuppgifter, men att den informationen inte nådde fram till Foschi själv (vilket ska ha gjort sportchefen rasande). Richardson skyller mycket av det som hänt på Facile (vd), bland annat det faktum att Foschi inte fick höra om Holdsworths roll.

Läget gjorde att Foschi varken ska ha blivit informerad om eller varit delaktig i värvningen av Gunnarsson. När norrmannen sedan landade i Italien den 19 januari uppstod nästa problem, enligt Richardson. Då ska presidenten ha fått information av Emanuele Facile om att Rino Foschi inte ville ha Gunnarsson och att sportchefen ville bryta överenskommelsen mellan Palermo och spelaren.

”Han (Facile) hävdade att ingen i klubben skulle ta hand om Niklas. Dean (Holdsworth) och jag blev chockade av att de skulle kunna behandla en spelare så”, går att läsa i Richardsons nämnda uttalande.

Facile/Foschi och Richardson/Holdsworth kände sig helt enkelt överkörda av varandra och Gunnarsson hamnade på grund av den situationen i kläm. 

”Tyvärr fastnade Niklas mitt i det här och han behandlades på ett fruktansvärt sätt av klubben”, beskrev Richardson i sitt uttalande.

I slutet av januari bekräftade både Holdsworth (på Instagram) och Richardson (för italiensk media) att Palermo värvat Gunnarsson, trots den uppkomna situationen. Men klubben har ännu inte hållit i någon officiell presentation av försvararen, och nyförvärvet står till exempel inte uppskriven i Palermos trupp på klubbens officiella hemsida.

Den 5 februari hoppade Clive Richardson av sin post som president och åtta dagar senare blev det officiellt att Palermo återigen var till salu. Det brittiska konsortium som tagit över klubben ska inte ha betalat ut pengar enligt överenskommelsen som säkrade dem Palermo och försvann därför ur bilden. Under dagarna som följde därefter var Serie B-klubben konkurshotad, men Palermo klarade sig till slut efter att den lokala affärsfamiljen Mirri klivit in med pengar i verksamheten.

Den tidigare sportchefen Rino Foschi har nu blivit president och är den som leder klubben. Nyligen sa han följande i ett uttalande på Palermos officiella hemsida:

- Jag har tagit över tillfälligt. Zamparini är inte involverad längre. Aktierna tillhör mig nu, inte Zamparini. Jag måste hitta en ny köpare. Jag hoppas att vi har nya ägare inom en månad.

Hur det går för Niklas Gunnarsson? Nyligen skrev Corriere dello Sport att Palermo försöker bryta hans kontrakt och enligt Il Giornale di Sicilia vill inte den nuvarande sportsliga ledningen ha norrmannen. Rapporter i Italien gör till och med gällande att den tidigare allsvenske spelaren inte ens är registrerad för spel i Serie B.

I veckan kommenterade Rino Foschi situationen runt norrmannen. Då bekräftade han att Gunnarsson är en Palermo-spelare och var tydlig med att ingen skuld ska läggas på spelaren för att det blivit som det har blivit. Foschi menar att det är Richardson och Holdsworth som ställt till med en röra.

- Han (Gunnarsson) är här för att det skrevs ett kontrakt som jag blev tvingad till att gå med på, de sa åt mig att jag skulle skriva på det och att både jag och min sekreterare skulle få sparken annars. Sen lämnade Richardson, sa Foschi enligt ilovepalermocalcio.com.

- Gunnarsson är en bra spelare, men han är inte rätt för oss. Återigen: han har inte gjort något fel. Han är en seriös och professionell kille. 

Palermo ligger just nu trea i den italienska andraligan.

Fotbollskanalen har sökt Niklas Gunnarsson vid upprepade tillfällen under de senaste dagarna.

Publicerad 2019-02-27 kl 15:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå