POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

EXKLUSIVT: Kungarna, målen besvikelserna, händelserna - Medici analyserar Serie A-hösten

Fotbollskanalens Serie A-expert Lorenzo Medici bjuder på en fyllig genomgång av Serie A så här långt.

Serie A-höstens största händelser
1. Zlatan Ibrahimovics övergång till Milan
Efter sommarens tuppfäktning mellan Zlatan Ibrahimovic och Josip Guardiola kryddat med lite genialiska brandfacklor av Mino Raiola blev resultatet att den svenske stjärnan återvände "hem" till Serie A och Milan. Det blev succé direkt. Zlatans spelstil är som klippt och skuren för den italienska fotbollen och hans psyke är uppbyggt på att anfallsspelet utgår utifrån honom. Zlatan har varit tvungen att spela i stort sett varenda match för Milan och gjort det med bravur. Han har under hösten tagit nästan allt offensivt ansvar på sina rödsvarta axlar med sina viktiga mål och framspelningar. Zlatan har nu varit i de tre största klubbarna i Italien och varit en maktfaktor i alla tre. Zlatan är höstens krönte serie A-konung.

2. Ricardo Garrone vs Antonio Cassano
Sampdorias president Ricardo Garrone hamnade i en hård ordväxling med anfallsstjärnan Antonio Cassano under hösten efter det att Cassano uteblivit från en tillställning arrangerad av klubben. Cassano som förklarat efteråt att han valde att vara hemma med sin gravida fru slängde ur sig både den ena och andra svordomen mot Garrone och därmed var höstens största såpa ett faktum. Garrone är en duktig fotbollspresident på många sätt men har också aristokratiska drag vilket kan leda till högfärdighet. Garrone kunde inte svälja stoltheten och godtog aldrig Cassanos ursäkt. Kanske är sanningen bara den att Garrone tröttnat på att betala Cassanos lön och istället använder pengarna på sin favorithobby: jakt. Kontentan av det hela är att Garrone lekt jultomte åt Milan och samtidigt fört Sampdoria in i mediokritetens mörkare vrår. För vem tror att Giampaolo Pazzini och Angelo Palombo är kvar efter sommaren?

3. Sergio Porceddas bluff
Den sardinske företagsmannen Sergio Porcedda "köpte" Bologna i somras och verkade vilja bygga upp ett nytt lag. Problemet var att han snart visade sig vara rena bluffmakaren. Plötsligt fanns inga pengar. Inga spelarlöner, inga skatter och ett helt ihåligt övertagande av klubben var ett faktum. Fortfarande är det oklart vilka skelett som bor i Porceddas garderob men tack och lov verkar klubben räddas av en ny ägare (Massimo Zanetti, kaffe-magnaten). Folk från Sardinien har till och med skickat brev till invånarna i Bologna och bett om ursäkt och försökt förklara att alla på Sardinien inte är som Sergio Porcedda. Tack och lov har vi nog sett det sista av Porcedda i fotbollssammanhang.

Serie A-höstens överraskningar
1. Josip Ilicic (Palermo)
Som en underbar cocktail av Robert Prosinecki, Zvonomir Boban och Srecko Katanec har han överraskat alla med sin raffinerade teknik, ståtliga styrka och sitt fantastiska skott. Ilicic har fått alla Italiens sportdirektörer att leta med ljus och lykta efter nya slovenska stjärnor. Årets fynd.

2. Kevin Constant (Chievo)
Som en kvickare men mindre spelintelligent Aaron Winter har Constant förbluffat oss med sin teknik, finurlighet och fart. Från franska division två till uppvaktning av Milan på en höst är bra jobbat. Chievos sportdirektör Giovanni Sartori kan verkligen sina saker.

3. Mehdi Benatia (Udinese)
Benatias succé är typiskt för Udinese. Man har ett enormt scouting-nät världen över och äger massor av spelare som man lånat ut. Precis som Benatia visar de sig ofta vara riktigt duktiga också. Benatia har varit lysande i försvaret med sin lagom tuffa spelstil, skickliga teknik och snabbhet.

Serie A-höstens besvikelser

1. Marco Motta (Juventus)
Motta var tänkt som en av Italiens framtida azzurri-ytterbackar. Istället har han med sjunkande självförtroende spritt bollar hit och dit, inte kunnat slå ordentliga inlägg och varit skraj i defensiven. Förlorade sig själv under hösten och blev omsprungen av en 19-årig dansk.

2. Valeri Bojinov (Parma)
Jag trodde verkligen Bojinov äntligen skulle blomma ut under tränare Pasquale Marino och få ut den stora potential som han besitter. En höst, två mål och massor av svaga insatser senare inser jag att han kanske aldrig kommer att explodera.

3. Miguel Veloso (Genoa)
Värvades som ett dyrt och spektakulärt nyförvärv men har bara visat prov på sin skicklighet i enstaka matcher. I förhållande till förväntningarna måste de han har presterat ha gjort president Enrico Preziosi riktigt förbannad. Jag hade farhågor om värvningen innan säsongen men trodde nog inte att de skulle besannas så pass illa.

Höstens lag:

Salvatore Sirigu (Palermo)
Varit grym under hela hösten med sina snabba reaktioner och stabila målvaktsspel. Buffons naturliga efterträdare.

Federico Balzaretti (Palermo)
En orkan som löpt upp och ner på sin vänsterkant. Höjt sin nivå och jämnhet denna säsong. En spelare som både Juventus och Milan skulle mått väldigt bra av (nr 1). Blivande kult-figur.

Andre Dias (Lazio)
Bildat ett suveränt mittlås tillsammans med Biava och förutom i matchen mot Roma så har Dias dominerat med sin styrka i luften och spelskicklighet längs marken. Nyckelspelare.

Andrea Ranocchia (Genoa)
Varit Genoas bästa spelare med sin elegans och med sina skickliga brytningar. Inte konstigt att Inter vill få loss honom redan i januari.

Mattia Cassani (Palermo)
Varit oerhört stabil denna säsong och kan konsten att hålla bra koll på defensiven men ändå vara väldigt delaktig i det offensiva spelet. En spelare som både Juventus och Milan hade mått bra av (nr 2).

Milos Krasic (Juventus)
Tagit den italienska ligan med storm med sin helvetiskt snabba genombrottskraft. Ibland har serben gjort lite som han vill när han vill. Krasic har gett Juve en riktig campione, som de så väl behövde.

Hernanes (Lazio)
Har grävt upp diamanter på Lazios mittfält denna säsong med sin fabulösa teknik, stolta hållning och sitt giftiga skott. Den ljusblå mittfältsprofeten har gått i spetsen för Lazios framgångar under hösten.

Alberto Aquilani (Juventus)
Hans fötter har gett Juventus en enorm kvalitetsuppgradering denna säsong med fint passningspel och läcker teknik. Det trillar ner änglar när Aquilani rör bollen.

Javier Pastore (Palermo)
Pastore har dansat fotbollsbalett med hela Serie A under hösten med sin triumfartade överkurs-teknik och utomjordiska elegans. Argentinaren är en marginalspelarnas konung, en fotbollens Da Vinci och har även utvecklat sitt målskytte. Estetiskt fotbollsmirakel.

Zlatan Ibrahimovic (Milan)
Zlatan är höstens kejsare av Serie A. Ibrahimovic har styrt Milan till serieledning med sitt vassa målskytte, med sina skickliga framspelningar och med sitt enorma arbete längst fram. Svensken är den spelare i ligan som varit mest värdefull för sitt lag.

Edinson Cavani (Napoli)
Gått från löpstark anfallare men inte så mycket mer till anfalls-fenomen på en höst. Cavani har gjort lätta mål, svåra mål, omöjliga mål, avgörande mål, mål på övertid och triss i mål. Han har dessutom alltid gjort ett enormt jobb för laget. Napolis nya "go-to-guy".

Publicerad 2011-01-01 kl 14:48
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå