Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ITALIEN

Gustafson om tuffa starten i Torino: "Trodde jag skulle dö"

Foto: SCANPIX

Samuel Gustafson bytte tryggheten i Göteborg mot Turin och ett liv där inte allt handlar om fotboll.
- Normerna är nya, gruppen är ny och kulturen är ny. Det är mycket som ska tacklas, säger han till Fotbollskanalen.

I Häcken var Samuel Gustafson självskriven i Peter Gerhardssons startelva de sista två säsongerna. Därför var steget från Sverige och allsvenskan lika naturligt som det var väntat. I somras presenterades den spelskicklige mittfältaren av Torino.

Efter drygt två månader i klubben har det ännu inte blivit någon speltid i ligan. Svensken har förvisso tagit små kliv mot speltid - värmde upp när Torino slog Roma förra veckan - men ännu inte slagit sig in elvan. Torino vann matchen och för Samuel blev det minnesvärt i dubbel bemärkelse.

För på Romas bänk, bara ett par meter bort från Samuel Gustafson, satt Francesco Totti.

- Alltså, han har en speciell aura. Han byttes in i paus och han lufsar ju nästan runt... Jag blev inte starstrucked, men man visste att det där var Totti! Italienarna är ganska bra på att skapa såna gubbar, göra dem större än vad de är. Egentligen är det ju bara fotbollsspelare. Men som sagt, han har en särskild aura.

Många som flyttar från utomlands från Sverige för första gången vittnar om en tuff tillvaro med mycket fritid och en ganska smal umgängeskrets. Samuel Gustafson verkar inte uppleva det. Åtminstone låter det inte så på honom.

- Livet är ganska bra, det ska jag säga. Jag trivs väldigt bra där jag bor och allt rullar på. Fotbollssituationen... Den är inte vad jag önskat mig, säger Gustafson.

Torino har visat stort tålamod med Göteborgssonen och brådskar inte på något. Ett mantra som repeterats för Gustafson är just "tålamod".

- Man ska inte bara spela fotboll. Man ska förstå vad som sägs och förstå att man är ny på väldigt många sätt. Inte bara i landet. Normerna är nya, gruppen är ny och kulturen är ny. Det är mycket som ska tacklas, liksom. Det går ju energi åt såna saker också. Jag vill inte säga att det är svårt, men det är en utmaning att flytta.

I Italien är det dessutom extra viktigt att lära sig språket. Få lagkamrater behärskar engelska och taktikgenomgångarna, som i Italien är vitala, hålls på italienska.

- Det är jävligt annorlunda jämfört med Sverige. Om man spelat svensk fotboll i 20 år och italiensk fotboll i två månader är det klart att det är en omställning.

Att saker och ting skiljer sig mot Sverige fick 21-åringen känna på redan under den första träningen, som var på en onsdag.

Sinisa Mihajlovics träningspass i Torino trappas stegvis upp under veckan. Måndagen brukar innebära mycket spel för att sedan vara lediga på tisdagen. Under onsdag och torsdag "gnuggar de så in i helvete", som Gustafson själv beskriver det, för att sedan avsluta med lugnare pass inför helgens match.

- Min första träning med laget var på en onsdag. Jag trodde att jag skulle dö...

Samuel vill inte gå in på detaljer kring huruvida klubben innan flytten gav löften om speltid, men säger samtidigt att han förstår situationen.

- Det är klart att jag inte ville hamna i en sån sits som jag är i. Men jag ska tackla det på bästa sätt. I dag pratade jag länge med sportchefen innan jag åkte hem. Så länge man har en dialog och vet var man står så är det lättare att tackla uppgiften.

Det är annat än Göteborg?
- Exakt. Så många lag har jag inte spelat i, det är Fässberg och Häcken. Varje gång man är ny någonstans blir man bättre på att vara ny och skapa relationer med alla.

Det låter ju ändå som att du funderar och analyserar din situation?
- Jag är en ganska tänkande varelse, jag tror det själv i alla fall. Klart att man reflekterar över saker. Tror det är så man lär sig.

Tror du att du får speltid snart?
- Svårt att säga, kan bara gissa. Jag värmde upp förra matchen men vet inte hur tränaren (Sinisa Mihajlovic) tänker. Han är svårläst. Men jag hoppas det. Annars vetifan vad jag gör här.

Publicerad 2016-10-02 kl 08:27
ITALIEN

FAKTA

Förnamn: Samuel
Smeknamn:
Efternamn: Gustafson
Född: 1995-01-20
Ålder: 22
Födelseort:
Nationalitet: Sverige
Längd: 177 cm
Vikt: 73 kg
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 16
Liga/Cup Mål Spelade Byten Rött Gult
Serie A 2017 - 2018 0 3 3 0 0
Coppa Italia 2016 - 2017 0 1 1 0 0

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER