POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SERIE B

Gustafson ska hjälpa Hellas Verona tillbaka: "Det är en Serie A-klubb"

Foto: Bildbyrån

Samuel Gustafson fick förlängt kontrakt med Torino, men blev utlånad igen.
Nu ska 23-åringen hjälpa Hellas Verona tillbaka till Serie A.
- Det är klart att Hellas är en stor klubb. De känner sig väl inte riktigt hemma i Serie B, säger mittfältaren till Fotbollskanalen.

Under våren var Samuel Gustafson utlånad till Perugia i Serie B. Det gav mittfältaren efterlängtad speltid, kontinuerligt för första gången sedan han lämnade Häcken för Torino sommaren 2016.

Torino nyttjade en option i svenskens kontrakt och förlängde det under sommaren till och med juni 2020.

- Sedan var det väl vad de ville göra. Om jag skulle vara i Torino eller om jag skulle vara utlånad ett år till, och då tyckte de att det var väl rimligt att jag skulle vara på lån ett år till. Och då var det lag som ville låna mig som hörde av sig, säger Gustafson till Fotbollskanalen.

Och svaret blev Hellas Verona, klubben som åkte ur Serie A efter den förra säsongen. För Gustafson var det ett val med omsorg.

- Att hitta rätt är väl det man alltid vill. Om man tar förra säsongen i Perugia så gick det väl väldigt bra resultatmässigt för laget, under stora stunder av de sex månader jag var där. Men vi spelade kanske inte riktigt den fotbollen som passar mig bäst eller som gör att jag presterar på mitt max. Så mitt fokus har väl varit att komma till en miljö där jag får och kan använda mig av de egenskaper som jag är bäst på. Och i det så ligger det att man ska spela fotboll som ett lag, i den bemärkelsen att man inte bara ska försvara eget mål och sparka bort bollen.

Kan du utveckla lite mer vad det var i Perugia som gjorde att du inte fick ut max av dina egenskaper, var det just den defensiva inställningen?
- Ja. Vi hade en tränare som ville spela på det sättet och satte defensiven före allt annat. Vi spelade också med någon form av 3-5-2, blev väldigt låga och fick försvara mycket stora delar av matcherna. Och det är ju sånt man får göra ibland men mina styrkor ligger inte i att springa och försvara hela matchen. Och då tycker jag att det är bättre om det är ett lag som vill ha bollen och laget kommer att ha större nytta av mig då, och jag har större nytta av dem. Det blir en symbios där, så det har väl varit fokus att försöka hitta ett sånt lag.

Känner du att du har hittat det i Verona?
- Ja, hittills känner jag det. Absolut. Sen var det inte bara dåligt i Perugia heller, det är inte det jag vill säga. Utan jag har lärt mig en massa av att vara där. Och det är klart att även om jag är bättre med bollen så har jag många saker att utveckla i spelet utan boll som jag fick jobba med där, så det har varit bra för mig också på ett sätt. Men det är klart att i slutändan har jag velat ha ut så mycket potential av mig själv som möjligt, så då tror jag mer på detta, säger Gustafson, som gjorde 20 matcher - varav 16 från start - i Serie B.

Hellas Verona har många års Serie A-erfarenhet bakom sig, och säsongen 1984/1985 vann laget scudetton. När man nu har degraderats från den högsta ligan är siktet inställt på att ta klivet tillbaka.

- Det är klart att Hellas är en stor klubb. Det är ett stort intresse i klubben med supportrar och med den historia som finns. Det är en Serie A-klubb egentligen, om man säger så. Så att de känner sig väl inte riktigt hemma i Serie B. Sedan vet man aldrig, men det är klart att de vill ju vara i Serie A, säger Samuel Gustafson.

Och vilka förutsättningar tycker du finns i laget för att ni ska lyckas med det?
- Jag är inte någon expert på Serie B på det sättet. Men jag tycker väl att vi har ett bättre lag än vad vi hade med Perugia förra året. Det är väl det jag kan jämföra med och jag tycker att det känns bra och spännande.

I Hellas Verona har Gustafson fått Fabio Grosso som tränare. 40-åringen sköt Italien till VM-guld 2006 med den avgörande straffen mot Frankrike. I juni tog den tidigare försvararen över i Verona. Samuel Gustafson har fått mycket goda intryck av Grosso.

- Jag har ju bara haft honom i en och en halv vecka. Sedan så mötte jag han med Bari förra året, han tränade ju dem då. Så det är de intrycken jag har av honom. Och med Bari förra året så spelade han en trevlig fotboll, och vi blev ganska överkörda där nere (3-1). Och den här tiden som vi haft tillsammans så har jag bara positiva saker att säga om honom. Det är klart, han har vunnit VM. Och det är ju ballt. Sedan betyder ju det inte automatiskt att han blir en bra tränare, men jag har bara positivt att säga om honom hittills.

Vilken fotboll vill han att ni ska spela?
- Det får du väl fråga honom (skratt). Men så som jag upplever det så vill han spela en konstruktiv och skicklig fotboll där man själv bestämmer över matchen. Inte nödvändigtvis att man spelar sig igenom varenda spelare i motståndarlaget utan där man försöker hitta lösningar tillsammans och slår ut motståndarnas lagdelar och ser fram emot att göra mål.

Ur ett längre perspektiv så är Samuel Gustafson fortfarande inställd på att få speltid i Torino.

- Jag tycker att det talade sitt tydliga språk att de förlängde de här två åren med mig. Det är klart att det är de som äger mig, det är så perspektivet ser ut. Sedan under detta år så tänker jag inte på Torino, jag tänker på att göra det så bra som möjligt här. För mig själv och för Hellas skull. Men vi får se vad som händer där, jag kan bara sköta mitt och göra det så bra som möjligt så får de ta beslutet efter det.

Vad tror du att den här säsongen kan ge dig som spelare?
- Förhoppningsvis alla de bra saker det innebär med att vara fotbollsspelare. Att vara i en grupp som jobbar mot samma sak och löser problem och vinner matcher tillsammans. Och där man får bidra med det man är bra på själv och vara uppskattad för det. Sedan förhoppningsvis så kommer vi att segla på, det är det jag hoppas på i alla fall. Att det ska gå bra såklart och då känns det väl som att det kan bli ett jäkla bra drag i staden också med den uppslutningen som finns. Så det kan bli riktigt bra tror jag.

Publicerad 2018-07-18 kl 15:15
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå