Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

INFÖR CLUB CALCIO: De förlorade själarnas derby

Krönikör Lorenzo Medici laddar upp inför helgens Rom-derby. Och på söndag är det derby mellan två snart förlorade fotbollsstjärnor i den italienska huvudstaden.

På söndag är det derby mellan Roma och Lazio. Ett derby som ofta innehåller spännande matcher, mycket hets, prestige och underbart tifo. På söndag är det också ett derby mellan två spelare vars fotbollssjälar håller på att gå förlorade.

Jeremy Menez är en sorgsen clown med en otrolig potential. Fransmannen har stundtals under säsongen varit på väg mot den världsspelare han kan bli men så fort han underpresterat lite har han skickats tillbaka till bänken. Under Montellaa styre har han bara fått hoppa in sista kvarten. Spelare av Menez karaktär måste man bygga upp inte bryta ner.

Mauro Zarate är en fotbolls-pyrotekniker som jag sett göra saker på plan som de flesta bara drömmer om. Hans första säsong för Lazio var magisk. Därefter har det i stort sett bara gått sämre och sämre. Tränare Reja har försökt banka in taktiskt vett i argentinaren utan större resultat. Om du tittar på Zarate idag kan du se hur de taktiska instruktionerna hämmar hans spel. Han tänker mer än han spelar. Tränare Reja vill nog väl, men sist mot Palermo var Zarate nästan mer ytterback än anfallare, vilket känns helt barockt.

Jag kan förstå tränarnas problematik men håller inte med om deras lösningar. För det första börjar de i fel ände. Tränarna vill att de först ska lära sig att spela för kollektivet och att de ska ta det defensiva arbetet innan de får börja använda sig av sin blixtrande talang. Jag säger tvärtom. Om dessa spelare blir för rädda att misslyckas så kommer de att misslyckas. För att få dem att flyga måste de ges förtroende och rätt fria tyglar.Tricket är att få dem att flyga högt men inte ända till solen.

Menez & Zarate är fotbollens konstnärer, de är inte lätta att ha att göra med, men om man kan få dem att sväva inom kollektivet har man helt plötsligt ett ostoppbart vapen till hands. Udineses tränare Francesco Guidolin har gjort så med Alexis Sanchez.

Visst, Sanchez är kanske inte riktigt av samma egocentriska typ som Zarate och Menez men innan Guidolin kom till klubben så hade Sanchez ungefär samma problem med att vara dribbloman och att mest vara intresserad av de egna resultaten. Så vad gjorde Guidolin? Han bjöd hem honom på middag, försökte förstå spelaren och människan och delgav även honom sina synpunkter på vikten av lagets framgångar. Idag är Sanchez det perfekta exemplet på en spelare som tillåts vara sitt mästerliga jag inom ett fungerande kollektiv. Så det funkar, bara man vet hur man ska göra.

Jag tror inte att Reja, Ballardini, Ranieri och Montella har haft nycklarna till dessa spelares inre och vissa av dem kanske inte ens har letat. Jag önskar verkligen att Mauro Zarate och Jeremy Menez får chansen att hitta sina underbara fotbollssjälar och som kan få dem att brinna av lekfullhet. Tänk vilket himmelskt och sprakande derby det skulle bli om det redan skulle hända på söndag. Tänk om Rom blev ett exploderande Zarate-fyrverkeri för en dag. Tänk om Menez planterar färgglada fotbolls-blommor över hela Olimpicos gräsmatta för en dag. Vem vet, ibland slår ens önskningar in.


Derbystatistik

Vincenzo Montella som numera är tränare för Roma hann med sju mål i sin spelarkarriär i derbysammanhang. Säsongen 2001/02 gjorde han hela fyra mål när Roma vann med 5-1. Av de spelare som finns med i dagens trupper är det Francesco Totti som gjort flest derbymål, 6 stycken. Efter honom följer Tommaso Rocchi med 5 mål och Mirko Vucinic på 4. Annars är det rätt jämn statistik på de 15 senaste derbyn, Roma har vunnit 7, Lazio 4 och 4 matcher har slutat oavgjort.
Lazio-Roma 4-2 2001/02
Lazio-Roma 1-5 2008/09
Mancinis derbyklack

Ledesmas derbykanon


Palermo=Lilla Slovenien?

Palermos president Zamparini verkar redan ha gett upp sin nya tränare Serse Cosmi. I veckan gick han ut och menade att laget är splittrat och riskerar att fortsätta att haverera och att det är delvis hans eget fel. Man kan säga vad man vill om Zamparini, men han är alltid ärlig. Efter att ha värvat Ilicic, Bacinovic, Kurtic och Andelkovic från den slovenska klubben Maribor funderar nu Zamparini på att även värva deras tränare Darko Milanic till sommaren.

Den övriga tränarkarusellen

Just nu florerar massor av rykten kring tränare och vilket lag de kan tänkas hamna i. Juventus är förstås en klubb som antagligen kommer byta tränare. Ryktena säger att Luciano Spalletti skulle vara aktuell för Juve och personligen tror jag att det skulle vara vettigt med en tränare som är av den flexiblare sorten när det gäller spelsystem. Gianpiero Gasperini är aktuell för Fiorentina och Delio Rossi ska enligt ryktena vara överens med Sampdoria för nästa säsong.


Lite inför omgång 29

Alberto Cavasin är ny tränare för Sampdoria och får en tuff uppgift direkt med bortamatch mot Catania.....Ezequiel Lavezzi är äntligen tillbaka mot Parma efter sin avstängning och i hans frånvaro har det visat sig hur mycket Napoli behöver honom.....Parmas anfallare Amauri är skadad igen (!) och missar söndagens match mot Napoli.....Paolo Tagliavento är domaren som får den tuffa uppgiften att döma derbyt mellan Roma och Lazio....Omgång 29 börjar redan ikväll med Brescia-Inter (TV4 Sport 20.45).

Publicerad 2011-03-11 kl 08:07
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons