Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

INFÖR CLUB CALCIO: Kommer ni ihåg Fiorentina?

Vad har hänt i Florens? Lorenzo Medici tar sig en titt på Fiorentina.

Kommer ni ihåg Fiorentina? Klubben som bara för en säsong sedan sprang runt på arenor ute i Europa och lekte med de största, klubben vars projekt såg ut som det mest genomtänkta av alla i hela Italien. Numera gör laget inget väsen av sig. Trots att Sinisa Mihajlovic urholkat laget på vilja och själ rullar inget tränarhuvud, trots att de vinner någon match då och då kan inte laget spinna vidare på det. Jag ser inget purpurfärgat ljus kring helgernas fotbollsfödelsedagar längre, jag ser nästan inget Fiorentina alls. De är så anonyma att jag ibland nästan glömmer bort att de finns överhuvudtaget. Vad är det som händer?

Troligen har Fiorentina tappat mycket identitet och pondus i och med att Andrea Dellavalle lämnade presidentposten för ca 18 månader sedan. Alla i Florens undrar vad som ska hända, vill Dellavalle verkligen satsa?, vill de (jag refererar i plural eftersom jag menar båda bröderna) sälja klubben? Själva hävdar de att de vill satsa vidare. Förmodligen är det så att de tagit ett steg tillbaka och inväntar vissa viktiga beslut. Deras förslag på en ny arena och ett eget sportcenter ligger klart sedan länge men eftersom kommunen hela tiden sätter käppar i hjulet kring området där arenan skulle byggas har ännu inget kunnat sättas igång.

Jag hoppas att Fiorentina får klartecken från kommunen att bygga deras projekt, jag hoppas att de kommer tillbaka starkt under sommarens mercato, jag hoppas de kan ta upp kampen med de största klubbarna. Fiorentina ska inte harva i anonymitetens meningslösa rum.

Jag hoppas också verkligen att Fiorentina tar till vara alla sina fina talanger. Stevan Jovetic och Adem Ljajic känner ni redan till men det finns mycket mer. Försvararen Michele Camporese har fått sitt genombrott i år med sitt otroligt mogna spel, anfallaren Khouma Babacar är ett fysiskt fenomen som fyller 18 år i mars och nästa säsong anländer serbiske försvarstalangen Matija Nastasic som kan bli grymt bra. I Primavera-laget gömmer sig en juvel i Federico Carraro, en spelare som jämförts med Delpiero men som jag skulle beskriva som en italiensk variant av brasilianaren Diego.

Sinisa Mihajlovic kanske blir kvar säsongen ut men jag har väldigt svårt att tro att Fiorentina inte väljer en ny tränare till nästa säsong. Luciano Spalletti (som kommer från Toscana) skulle vara spännande och Stefano Pioli är säkert intressant (Pioli har b la spelat i Fiorentina) men personligen tycker jag Gianpiero Gasperini skulle vara perfekt.

Min vän, och förmodligen sveriges största Fiorentina-kännare, Thomas Wilbacher (jag kan verkligen varmt rekommendera Il Calcio al corso där han medverkar) menar att det ligger i luften att tränare Mihajlovic och sportdirektör Corvino kommer ryka ihop snart och att Andrea Dellavalle kan vara på väg tillbaka till som president för klubben. Jag hoppas han har rätt.

Fiorentina-legender att kolla in:

Gabriel Batistuta

Roberto Baggio

Rui Costa

Giancarlo Antognoni

Klassiskt möte på lördag
Juventus tar emot Milan på lördag kväll och även om Juventus inte är sig likt och inte kämpar om scudetton är mötet fullt av prestige och betydelse. Juventus måste hitta ny kraft och jagar en Champions League-plats och Milan vill inte tappa poäng i titelkampen. Alltså klassiskt möte på TV4 Sport på lördag kl 20.45!

Kepsen är tillbaka
Delio Rossi fick som väntat sparken efter brakförlusten mot Udinese med 0-7. Ny tränare för Palermo är karismatiske Serse Cosmi som aldrig lämnar sin keps ifrån sig. Cosmi hade en enormt fin period som tränare för Perugia och gjorde både Fabrizio Miccoli och Fabio Liverani till stjärnor, två spelare han återförenas med nu i Palermo. Lustigt nog inleder Cosmi sin sejour för Palermo borta mot Lazio (TV4 Sport söndag kl 20.45). Cosmi är nämligen uttalad Roma-supporter.

Vilka är elakast?
Roma och Lecce är de lag som fått flest utvisningar, sju stycken var. Inter och Cagliari är de enda lagen som inte fått någon utvisning alls. När det gäller gula kort är topp tre dessa: 1. Chievo 69 stycken 2. Brescia 68 3. Napoli 65. Milan har minst gula kort med 43, tätt följt av den andra Milano-klubben, Inter på 44. Mest varnade spelare är Cesare Bovo (Palermo) på 11 gula kort och Nicolas Burdisso (Roma) och Guillermo Giacomazzi (Lecce) leder utvisningsligan på 3 var.

Middag med Guidolin
När Udinese inledde säsongen med tre raka förluster bestämde sig tränare Francesco Guidolin för att ta till lite ovanliga metoder. Han bjöd nämligen hem spelarna till sig på middag. Några i taget fick de komma och även Guidolins fru, Michela, kunde delta. Detta gav spelarna stort förtroende för tränaren och Guidolin fick bättre förståelse för hur spelarna tänkte och tyckte. Guidolin poängterade också under middagarna vikten av att spela i Udinese och att spelarna inte bara skulle se klubben som en mellanstation till en större klubb. Enkel och genialisk psykologi för att förstärka förståelsen och sympatin för varandra som människor. Så jobbar bara de stora tränar-alkemisterna.

Glöm inte kvällens match!
Glöm inte bort att omgång 28 börjar redan ikväll då ett formstarkt Lecce tar emot Roma med nye tränaren Vincenzo Montella. Du kan se matchen på TV4 Sport kl 20.45.

Arrividerci!!

Publicerad 2011-03-04 kl 08:18
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons