Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Kolla in vår nye skribent - han ger oss allt inför serie A

TV4 storsatsar på italienska ligan. En del av den satsningen är superexperten Lorenzo Medici som kommer att valla oss genom säsongen här på fotbollskanalen.se.

Fler direktsända matcher än någonsin tidigare och massvis av program, experter och analyser. TV4 och fotbollskanalen.se missar inte något när italienska ligan är tillbaka. Och för att ha så bra koll som möjligt så har vi fått äran att plocka in Lorenzo Medici som vår superexpert. Medici har inte bara ett namn som förpliktigar utan är även känd för de svenska serie A-fansen som den person som nyligen tog hem Guldskölden på Svenska Fans - priset till bäste skribent på sajten.

På fotbollskanalen.se kommer Lorenzo att ge införrapporter, plocka ut veckans lag, omgångens heta och kalla och mycket mer. Vad passar då bättre än att han låter oss få veta allt om lagen inför lördagens premiär. Under veckan ger han oss tung fakta om varje lag och tippar även var de hamnar i tabellen.

Andiamo!

Men först en liten presentation...

Att jag landade i den italienska fotbollens famn kan man tro har med ursprung att göra men i verkligheten har det väldigt lite med det att göra. Även om min pappa bodde granne med Nacka Skoglund i Milano en gång i tiden pratades det väldigt lite om fotboll hemma. Att jag ville spela fotboll var mitt eget öde precis som min pappas öde var att få ett par rullskridskor att träna upp benstyrkan med efter en svår olycka. Han blev italiensk mästare i rullskridskor. Jag lyckades bara göra en B-lagsmatch för Hammarby. Men mitt intresse för fotboll sträckte sig utanför min egen karriär och nu finner jag mig själv med på en resa som är den största satsningen på italiensk fotboll i Sverige någonsin. Jag har följt italiensk fotboll i mer än tjugo år men på bara två korta år lyckades jag vinna guldskölden som bäste skribent på svenska fans. Det har gått fort och långsamt. Det är både en dröm och logik.

Jag vill varken gå in på områden där man jämför vilken liga som är bäst eller måla upp den italienska fotbollen som ett sorgebarn. Vilken liga man tycker är bäst handlar mest om smak. Att det finns förutfattade meningar om den italienska fotbollen i Sverige kan vara irriterande men det har också sina förklaringar (ungefär handlar det om Tipsextra och mentalitet) så det bästa vi kan göra är att fortsätta föda våran Il Calcio med kärlek.

Italiensk fotboll är en spegelbild av det italienska samhället i stort. Trots allt fusk, läktarvåld, maktmissbruk och korruption genom åren längtar man ändå varje sommar till att nästa säsong ska starta, som ett barn väntar man på helgens lördagsgodis, vecka efter vecka. Det finns en fascination, en förtrollning som aldrig försvinner. Men man måste vara medveten om allt de mörka som skett för att förstå helheten. Att älska Il Calcio trots att man vet om det mörka sidor som finns ingrodda i historien är på något sätt den ultimata kärleken. För varje skandal finns en Maradona-dribbling, ett Batistuta-mål, en Platini-frispark, en Mancini-klack. Det underbara överväger det eländiga. Jag har balsamerat min själ genom åren med Baggios änglafötter, Gullits hästkrafter, Zidanes graciösa elegans och Tottis gudomlighet. Jag har gråtit över Ronaldos knäskador, Lentinis bilolycka och åt Nedveds frisyrer. Serie A-sagor har fått sina slut i samma andetag som nya har skrivits.

Inför den här säsongen har jag har dansat mig igenom alla lagen och försökt gissa mig fram till deras slutplaceringar. Det har varit omöjligt, roligt och lite ångestfyllt. Det jag ändå kan säga att jag kommit fram till är att jag tror att fem lag har möjlighet att vinna scudetton och att minst sju lag till har potentialen att nå Europa Cup-platser. Nu är det mindre än en vecka kvar innan nya italienska fotbolls-sagor ska skrivas och jag tänker i alla fall vara med och njuta ända fram till den 22 maj 2011.

All kärlek åt Il Calcio, nu kör vi!

/Lorenzo Medici

Publicerad 2010-08-24 kl 18:24
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons