POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
SERIE A
2v

Kulusevski går till Juve - Lundh: "En enorm övergång"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses Kulusevskis alla mål och assist i Serie A.

Dejan Kulusevski är klar för Juventus.
En flytt inte många såg komma för ett halvår sedan.
- Sett till både klubb och övergångssumma är den enorm, säger Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh.

På torsdagen presnterades Dejan Kulusevski  officiellt som ny Juventus-spelare. ”Den gamla damen” betalar över 350 miljoner kronor för den svenske 19-åringen, som den här hösten gjort stor succé i Parma, utlånad från Atalanta. Han kommer dock att spela resten av säsongen i Parma.

Fotbollskanalens krönikör Olof Lundh menar att den stundande övergången är minst sagt häftig.

- Sett till både klubb och övergångssumma är den enorm och det är inte så många svenskar som gjort avtryck i Juventus-tröjan. Klubben är Italiens största med 35 ligatitlar och har dominerat 2010-talet. Lägg till att man är en av Europas främsta klubbar även om man inte vunnit någon titel på 2000-talet. Historien är späckad av världsstjärnor som representerat Juventus. Samtidigt har det gått så snabbt att många svenskar nog inte har någon relation till Kulusevski och har kanske inte förstått kraften av hans genombrott, säger Lundh.

Juventus uppges betalar 350 miljoner kronor för Kulusevski, vad signalerar det?
- En kombination av ungdom, talang, genombrott och att det finns mycket pengar i fotbollens värld. Samtidigt är det en affär som är uppdelad i flera steg där Juventus sprider ut riskerna på fler år. Men köpet speglar den potential som Juventus och andra storklubbar sett i Dejan Kulusevski efter framfarten i Italien. Samtidigt är det svårt att bedöma när det är dags att ta klivet till Turin-klubben eftersom konkurrensen är hård där. Trots allt är det i Parma som han fått chansen och då som utlånad från Atalanta och just speltiden är en faktor som borde vara viktig för 19-åringen.  

Är du förvånad över hans genombrott den här hösten?
- Ja, över hur snabbt det gått sedan han gick på lån till Parma och fick regelbunden speltid. Inte nog med att han etablerat sig som en av serie A:s intressantaste spelare, han har även fått debutera i A-landslaget och varit rejält uppvaktad av större klubbar. Ett genombrott vi knappast sett i modern tid, där den förre BP-talangen redan som 19-åring gjort avtryck i en av Europas bättre ligor.

Dejan Kulusevski gästade nyligen Olof Lundhs podcast. Där gav han ett ambitiöst intryck, menar han.

- Han är målmedveten, vet vad han kan och inte har någon respekt för större uppgifter. Dessutom verkade han ha bra koll på intresset för honom och att det var nästa givna steg. Han såg sig själv kunna spela på många platser i A-landslaget och var övertygad om att han hade mycket att tillföra.

Vad för förväntningar är rimliga att ha på honom nu?
- Alltid svårt när man tar ett kliv uppåt och det är givet att med en stor transfer till Juventus följer annat: en större mediauppvaktning, ett annat tryck och ett måste att prestera på en annan nivå. Juventus är inte en direkt förlåtande miljö och det är många spelare som haft svårt att lyckas där men haft bra utväxling senare. Det finns även exempel på spelare som haft svårt i vissa storklubbar men lyckats i andra likt Mohamed Salah och Kevin de Bruyne. Däremot är det förståeligt att Kulusevski tar chansen och Juventus måste ju ha en plan för honom. Det är på ett sätt ett plus att han kostar mycket pengar till skillnad från att komma som exempelvis Bosman, för då får man fler möjligheter att visa sitt kunnande. Att han är en stor talang som redan visat mycket i höst är etablerat, det svåra är att ta nästa steg. Kanske lånar Juventus ut honom även nästa säsong? I Italien är det rätt vanligt att man värvar spelare som sedan skickas ut på lån för att få speltid och då har man samtidigt säkrat spelaren.

Serie A går att ses på C More, mer information här.

Publicerad 2020-01-02 kl 10:12
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå