Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Medeci betygsätter - de värvade bäst och sämst i Serie A: "Milans lyxreserv"

Missa inte Lorenzo Medicis utförliga genomgång av den italienska transfersommaren. Vilka värvade bäst och vilka värvade sämst. Här får du svaren.

Analys av mercaton:

ATALANTA

Har efter förutsättningarna gjort en nästan perfekt mercato. Man har gett försvaret mer styrka och rutin (Andrea Masiello och Stefano Lucchini), hittat en playmaker (Luca Cigarini) och en "jolly" (Ezequiel Schelotto). Anfallsmässigt har man skaffat en målskytt (German Denis) och en lirare (Maxi Moralez). Utmärkt jobbat.
Saldo: ca - 9 miljoner euro
Mercatobetyg: 7

BOLOGNA
Jag gillar Diamanti-värvningen, Acquafresca-värvningen mindre och Panagiotis Kone istället för Della Rocca går på ett ut. Försvarsmässigt hade det kanske varit på sin plats med ett starkare namn en t ex Mikael Antonsson, Simone Loria och Andrea Raggi. Sedan är det frågan om Bologna gjorde rätt eller inte när det gäller Gaston Ramirez. Hade det varit bättre att acceptera Fiorentinas bud än att riskera att ha en omotiverad talang i truppen?

Om man ger Ramirez speltid och han tar ytterligare ett steg i utevcklingen så kommer han att växa in i sitt mercatovärde eller till och med öka det. Men om han inte får spela (spelar i samma position som Diamanti) så kommer hans värde gå ner och Bologna står med en brallorna nere.
Saldo: ca + 4 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6

CAGLIARI
Man missade Antonio Candreva och Paulo Barreto tidigt och David Suazo försvann till Catania. Cagliari jagade Cesenas Marco Parolo in i det sista men det slutade med Rui Sampaio istället. Ett rejält nerköp. Jag tror på brassen Thiago Ribeiro men hade velat ha ytterligare något anfallsnamn. Mostafa El-Kabir och Victor Ibarbo är lite för stora chansningar men Albin Ekdal kan få speltid och utvecklas. Med tanke på att man gått ca 8 miljoner euro minus utan att förstärka laget nämnvärt känns mercaton inte helt lyckad.
Saldo: ca -8 miljoner euro.
Mercatobetyg: 5,5

CATANIA
Catanias mercato tog stora steg sista veckan. Maxi Lopez blev kvar och mittfältaren Sergio Almiron är en perfekt förstärkning. Keko och Davide Lanzafame ger ungdomlig hunger, David Suazo och Gonzalo Bergessio rutin och Mario Paglialunga kan användas på många positioner. Saknar dock en starkare ersättare till Matias Silvestre då Nicola Legrottaglie inte övertygar.
Saldo: ca +3,5 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6,5

CESENA
Jag älskar Cesenas mercato. Den är vågad och snygg. Antonio Candreva kommer flyga igen under tränare Marco Giampaolo, Adrian Mutu kommer må bra med större ansvar i en mindre klubb och Eder Martins har mer att ge än vad han visade ifjol. Emanuele Giaccherini är en förlust men han ville ändå inte förlänga med klubben och eftersom man får en revanschsugen Jorge Martinez istället kompenseras man mer än väl. Man hann även med att värva Abdel Kader Ghezzal som kan bli en vass avbytare. Glöm heller inte att man behöll Marco Parolo. Visst försvaret saknar kanske ett starkare nyförvärv men jag tror man kommer klara sig helt okej med det man har.
Saldo: ca -4,5 miljoner euro.
Transferbetyg: 7

CHIEVO
Som vanligt en street-smart mercato från sportdirektör Sartoris sida. Alberto Paloschi, Kamil Vacek och Michael Bradley känns som vettiga satsningar. Men visst lite mer glamour hade inte skadat.
Saldo: ca + 5,5 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6

FIORENTINA
Något av mercatons mysterium. Jag kan förstå att man vill bygga ett nytt lag och sänka lönekostnaderna vilket man inledde med att ge bort Sebastian Frey, Adrian Mutu och inte förlänga med Mario Santana och Marco Donadel. Men varför inte gå hela vägen? Nu har man gått ca 13 miljoner euro back utan att förstärka laget speciellt mycket. Istället för att sälja Alberto Gilardino, Riccardo Montolivo och Juan Vargas riskerar man nu att sitta med tre spelare vars motivation är osäker. Gilardino älskar Fiorentina-tröjan och kommer göra sitt jobb men har visat sin besvikelse gentemot klubbens tystnad. Vad kommer hända med Montolivo? Hur kommer supportrarna agera gentemot landslagsmittfältaren? Kommer han ställas åt sidan av klubben för att han inte skrivit nytt kontrakt? Skriver han till slut nytt kontrakt? Har han redan kommit muntligt överens med Milan att gå gratis nästa sommar? Dessa frågor är inte bra för Fiorentina och de riskerar nu att inkassera noll kronor för Montolivo. Vargas är också ett dilemma. Är han motiverad? Vilken position?

Lägg till att sportdirektör Corvino och Fiorentina missade Alberto Aquilani, Cesare Bovo under mercaton. Även Antonio Nocerino och Luca Cigarini passerade förbi utan napp. Vart är Radosav Petrovic? Mattia Cassani är en okej värvning men han är inte på uppåtgående, Santiago Silva och Romulo kan bli succér men är inga garantier. Houssine Kharja, Gianni Munari och Andrea Lazzari är hyfsade spelare men inget man värvar för att nosa på en topp fyra placering direkt. Hade det inte varit bättre att göra en ordentlig re-make och sålt Gilardino, Montolivo och Vargas och köpt in Maxi Lopez, Gaston Ramirez, och en bra mittback? Enligt min mening, svar ja. Det är tur att Fiorentina kan luta sig till framtidsspelare som Stevan Jovetic och Adem Ljajic. Men det hade kunnat varit mycket bättre.
Saldo: ca -13 miljoner euro
Mercatobetyg: 5

GENOA
Genoa stod inför två alternativ på mercatons sista dag. Antingen sälja Rodrigo Palacio till Inter och gå all-in på Alberto Gilardino (eller Maxi Lopez) eller behålla Palacio och värva en mer lågbudgeterad anfallare som Andrea Caracciolo. Genoa valde alternativ två. På ett sätt gillar jag att man behöll Palacio (och förlängde kontraktet) eftersom man behöver kontinuitet och själ i laget. Argentinarens kreativitet är livsviktig i tränare Malseanis bygge. Annars är Genoas mercato ett hopkok av chansningar som Lucas Pratto, Felipe Seymour, Valter Birsa och Ze Eduardo. Kevin Constant och Cesare Bovo däremot känns som smarta värvningar och det var viktigt att behålla Juraj Kucka ytterligare en säsong. Jag saknade dock en typisk Preziosi värvning i slutet.
Saldo: ca + 14 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6,5

INTER
Inter verkar redan ha anpassat sig till de kommande ekonmiska fair play regler eftersom man mer eller mindre gick plus minus noll. Detta har president Moratti förstås haft i åtanke udner sommarens mercato och lett till att man sålt t ex Samuel Etoo. Etoo är mer eller mindre oersätterlig men ibland gäller det att anpassa sig efter en ny världsordning. Vad som verkade bli en riktig svag mercato blev till slut en intressant och rätt bra mercato för Inter. Man fyndade Diego Forlan för 5 miljoner euro (ca 35 miljoner mindre än Pastore!) och man hittade Mauro Zarate i sista stund. Forlan är ett proffs och jag har svårt att se att han skulle bli ett fiasko. Zarate kommer garanterat hitta rätt vingar i Inter och kan bli en riktig succé som får Inter-supportrarna att glömma Etoo snabbare än vad de kanske trott.

Dessutom värvade man Andrea Poli som är en landslagsman i görningen och en framtidsman i talangen Lorenzo Tassi. Glöm heller inte bort att man lyckades behålla Wesley Sneijder (bara han är motiverad) och Luc Castaignos som har grym potential. Det enda man kan klaga på är väl att man lagt ut stora pengar på Ricardo Alvarez som nu i efterhand känns lite som bortkastade pengar. Jag gillar Alvarez men har svårt att se att han tar en plats i startelvan. Slutsumman för Inter ljuger lite eftersom man måste betala 16 miljoner euro för att köpa loss Zarate nästa sommar. Däremot har man redan betalat halva delägarskapet för Juraj Kucka som kommer nästa säsong. Slutligen kan man säga att nu efter mercaton känns Inter mer som Milans största scudetto-antagonist än innan. Nu är det upp till Gasperini att få ordning på laget.
Saldo: ca -0,2 miljoner euro.
Mercatobetyg: 7

JUVENTUS
Hur kommer det sig att en klubb som Juventus på sista dagen av mercaton är och letar efter en mittback hos ett Serie B-lag och Chievo? Och dessutom inte ens lyckas ro i land någon av dem? Nu kanske det är lika bra att behålla Leonardo Bonucci som att värva Daniele Gastaldello eller Marco Andreolli men det jag vill säga är att trots att Juventus gjort en bra mercato är det fortfarande långt ifrån Luciano Moggi-dagarna. Han hade aldrig visat upp öppna sår med missade värvningar som Rhodolfo, Alex eller Bruno Alves. Göm, köp och visa. Det är så man måste jobba. Det märkligaste med hela mittbackssoppan är att Juventus inte gick hårdare för att värva Diego Lugano. Eftersom man väntade för länge på att ha skulle komma gratis hann PSG smita emellan. Lugano hade varit perferkt. Nu står man helt utan förstärkning på en position som man verkligen hade behövt förstärka.

Okej det var det negativa. Nu till det positiva. Förutom den uteblivna mittbacken så tycker jag om Juventus mercato. Arturo Vidal är en universell spelare som kan spela på flera positioner och ger laget massor av dynamik. Mirko Vucinic är kanske inte en top player på papperet idag, men jag tror att han kan vara det efter säsongen. Vucinic kan bli en magisk värvning. Jag gillar också våghalsigheten i värvningen av Eljero Elia då han har enorm potential och ger Juve styrka, speed och dribblingsskicklighet. Stephan Lichtsteiner är en vettig värvning och Andrea Pirlo kan fortfarande mittfältets matematik och ger laget viktig lugn och rutin. Emmanuele Giaccherini och Marcelo Estigarribia funkar som back-ups men inte som startspelare om Juve vill nå högt. Fortfarande har Juventus inte lyckats bli av med Amauri, Vincenzo Iaquinta, Fabio Grosso och Simone Pepe och detta tillsammans med den uteblivna mittbacken drar ner betyget. Ingen top player, ingen mittback men ändå spännande.
Saldo: ca - 40 miljoner euro
Mercatobetyg: 7

LAZIO
Lazio rivstartade på mercaton med att värva bland annat Miroslav Klose, Djibril Cissé och Federico Marchetti. Man sålde Stephan Lichsteiner och tog in Senad Lulic, Abdoulaye Konko och Marius Stankevicius. Lazios mercato har hyllats av många men jag tycker att deras mercato har vissa fallgropar. Klose och Cissé är spännande värvningar och Marchetti borde vara en garanti men problemen ärenligt min mening två stycken. Det ena är att de hade behövt en mittback av klass eftersom Giuseppe Biava inte kommer göra en lika bra säsong som ifjol. Det andra är av mer subtil karaktär och hamnar i gråzonen mercato och en tränarfråga. Nämligen försäljningen av Mauro Zarate. Att sälja Zarate kan tyckas bra då man säljer ett problem. Både ja och nej. Ja därför att tränare Edy Reja nu kan satsa på Klose och Cissé utan att behöva tänka på hur han ska få plats med Zarate. Han kan bygga det lag som han vill bygga. Han slipper presskonferenser där han måste diskutera tjafs med egna spelare. Kanske är det även bra för omklädningsrummet utan argentinaren. Helt okej eftersom Lazio har ett bra lag som kan ta sig relativt högt i tabellen även utan Zarate.

Men det är inte så enkelt. Nej, därför att utan spelare som Zarate kan man inte ta sig upp till placeringar högre än fyra. Du måste ha spelare som gör de oväntade, spelare som kan vinna på egen hand. Hernanes kan det till viss del men inte i lika stor grad som argentinaren. Sådana spelare måste man integrera på rätt sätt. Det lyckades inte Reja med och nu är han borta. Sedan finns det ytterligare en aspekt som kan vara av ännu allvarligare grad. President Lotito och Reja har hela tiden haft delar av Lazio-supportrarna emot sig. Nu när man sålt många av fansens stora idol kan aggressionerna komma att växa lavinartat. Zarate har alltid varit många supportrars favorit och han som fått dem att drömma. Detta kan få stora konsekvenser. Om Lazio startar säsongen dåligt kan det lätt komma att urarta.
Så bakom en rätt bra mercato lurar kaos bakom hörnet.
Saldo: ca -4,5 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6,5

LECCE
Lecce smackade dit tre vassa lån på sista mercato-dagen. Cristian Pasquato är en läcker ytter, Manuel Giandonato är en mogen och passningsskicklig talang och Luis Muriel är ett kraftpaket med massor av potential. Tidigare har man lånat in Andrea Bertolacci, Rodney Strasser och Juan Cuadrado som också går under benämningen spännande matrial. Visst med en massa lån kommer man ingenstans ur ett långsiktigt perspektiv men Lecces ekonomiska realitet klarar inte av något annat. Jag saknade möjligen en mittbacskförstärkning, men annars en hygglig mercato.
Saldo: Ca + 4 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6

MILAN
Historien om mister X är mest intressant för att den tydligt förklarar den italienska fotbollens status. Hur är det möjligt att Milan som är en av världens mest media-smarta klubbar lyckas få sina supportrar att drömma en hel sommar om en stjärna som aldrig kom? Detta säger en hel del om Serie A:s försvagade status. Givetvis trodde Galliani och kompani att de skulle lyckas att locka hem Kaka i slutet men eftersom det inte blev så fick man nöja sig med Antonio Nocerino sista mercato-dagen som ersättare för skadade Mathieu Flamini.

Om vi skippar den löjliga historien om mister x för ett tag så döljer sig ändå en rätt bra mercato för Milan. Phillipe Mexes kom gratis och är både en startspelare eller lyx-reserv för Alessandro Nesta, TayeTaiwo behöver kanske acklimatisera sig men kom också på fri transfer och borde med tiden vara en uppgradering mot Luca Antonini. Alberto Aquilani är ett mycket bra nyförvärv då han ger laget mer kvickhet och skicklighet. Nämnde Nocerino kommer också bidra med behövlig friskhet till mittfältet. Även om Stephan El Shaarawy är värvad för framtiden så kan han förhoppningsvis få en del chanser redan denna säsong.

Det viktigaste för Milan är dock inte nyförvärven utan att Thiago Silva upprepar sig, Kevin Boateng tar ytterligare ett kliv och att Zlatan Ibrahimovic och Alexandre Pato håller sig friska. Milans mercato duger för att kunna försvara scudetton men jag tycker inte de har närmat sig Barcelona, Real Madrid och Manchester United speciellt mycket.
Saldo: ca - 4 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6,5

NAPOLI
Mercatons kungar. Napoli må ha lagt en och annan miljon euro för mycket (t ex Inler och Britos) på några av sina nyförvärv men de har vågat, varit övertygade och täppt igen sina luckor. Napoli har fått ett helt annat spektra med Gökhan Inler och Blerim Dzemaili på mittfältet. Marco Donadel tar över efter Michele Pazienza. Dessutom har man förstärkt försvaret med Federico Fernandez (kan bli en succé), Miguel Britos och Ignacio Fideleff och även om försvaret fortfarande är lite för långsamt ser det bättre ut än förra säsongen. Det var också helt riktigt att sälja Victor Ruiz tillbaka till Spanien (man gick till och med lite plus) då han inte fungerade taktiskt (Serie A och spanska spelare är sällan en bra kombination).

Sedan har man fyllt på framåt med Mario Santana och Goran Pandev (finns det en dold agenda bakom detta lån? Är t ex Hamsik bortlovad till Inter?) som ger Napoli helt andra alternativ än ifjol om någon av stjärntrion skulle bli skadade. Värvningen av Christian Chavez ser jag mest som en present från president Di Laurentiis till agenten Alejandro Mazzoni. Allt för att förbättra relationen dem emellan. Mazzoni är nämligen även Lavezzis agent. Det viktigaste av allt var ändå att behålla sina stjärnor. Edison Cavani, Ezeqiuel Lavezzi och Edison Cavani är fortfarande Napoli-spelare när säsongen ska börja vilket är helt fundamentalt för att nå nya framgångar.
Saldo: ca - 31 miljoner euro.
Mercatobetyg: 8

NOVARA
Novara gjorde en del halvsmarta värvningar som Massimo Paci, Jeda, Andrea Mazzarani ochTakayuki Morimoto men känslan är att när bottenkonkurrenterna förstärkte i slutet så blekande Novaras mercato.
Saldo: ca - 3 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6

PALERMO
President Zamparini bygger upp och river ner. Nu råder total kaos i Palermo. Tränare Stefano Pioli är sparkad, sportdirektör Sean Sogliano är hårt ifrågasatt, supportrarna är i uppror och kvar finns ett lag i spillror. Sommaren började med att man sålde Javier Pastore för en enorm summa på över 40 miljoner. Det ska dock sägas att Palermo bara behöll hälften av dem. Sedan började spelare efter spelare lämna. Man sålde av spelare som man inte ville ha på ett vettigt sätt men sedan började även delar av lagets ryggrad försvinna. Salvatore Sirigu, Mattia Cassani, Cesare Bovo och till slut även Antonio Nocerino är nu ett minne blott. Sista dagen av mercaton drömde man om Fernando Gago och Amauri. Det slutade med Edgar Barreto, Francesco Della Rocca och Edgar Alvarez. Detta kan vara den den sämsta mercaton för Palermo sedan de gick upp i serie A. Men Palermos problem går bortom mercaton.
Saldo: ca - 4 miljoner euro.
Mercatobetyg: 4

PARMA
Parma hade en okej mercato. Att köpa loss Sebastian Giovinco var naturligtvis fundamentalt men också väntat. Jonathan Biabiany kan bli bra förstärkning med sin speed och Sergio Floccari är en bättre spelare än vad folk verkar tro. Jag tycker även att Fabiano Santacroce, Matteo Rubin och Gianluca Musacci är halvintressanta värvningar. Men känslan när mercaton var slut var ändå: Är det allt? Ingen Amauri, ingen playmaker och ingen uppgradering till mittförsvaret. Varför sålde man Fabio Borini? Jag hade väntat mig mer.
Saldo: ca + 16 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6

ROMA
Romas mercato är något schizofren. Man sålde Jeremy Menez för billigt, köpte Pablo Osvaldo till ett för högt pris och jag är inte säker på att Bojan Krkic blir någon jättesuccé. Sedan har vi hela Marco Borriello- historien. Hur kan man vänta in i det sista med att försöka sälja av en spelare som man mer eller mindre alltid vetat att han inte ingår i tränarens planer? Dessutom lät man honom spela i Europa League vilket viftade bort eventuella kunder. Detta är stora misstag. Men sedan kom mercatons sista dag och Walter Sabatini ökade farten och höjde kvalitén. Simon Kjaer, Miralem Pajnic och Fernando Gago känns alla som grymma nyförvärv. Man ska i och för sig inte glömma att Pjanic var reserv i Lyon, Kjaer hamnade i botten av Bundesliga med Wolfsburg ifjol och att Gago inte gjort många glada i Madrid. Men alla tre har stora kvalitéer och borde passa bra in i Roma.

Sedan ska vi inte glömma Erik Lamela som visserligen var lite väl dyr med tanke på att han är grön och ingen garanterad framtida storstjärna. Men jag älskar hans potential. Romas mercato blev till slut mycket intressant och osar av potential. Romas problem är andra saker. Francesco Totti och Luis Enriques relation, Daniele De Rossis oskrivna kontrakt och oharmoni bland supportrarna. Det gäller för Luis Enrique att styra skeppet rätt och få en bra start på serien annars kan motvinden börja blåsa hårt. Nu har han i alla fall goda nyförvärv till sitt förfogande.
Saldo: ca - 32 miljoner euro
Mercatobetyg: 7

SIENA
En rätt smart mercato där man bland annat hittat en playmaker (Gaetano D´Agostino), en löpvillig ytter (Daniele Mannini) en opportunistisk anfallare (Pablo Gonzalez) och en lovande forward (Mattia Destro). Helt okej jobbat med rätt små medel.
Saldo: ca - 7 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6,5

UDINESE
Sommarens ekonomiska vinnare. Udinese har inkasserat över 50 miljoner euro på spelare som bland annat Alexis Sanchez, Cristian Zapata och Gökhan Inler. Tyvärr går pengarna mer in Gesapars hemliga kassavalv än tillbaka på mercaton till nya nyförvärv. Som vanligt försöker Udinese hitta nya fynd och denna gång kan det vara Neuton, Diego Fabbrini, Roberto Pereyra och Thierry Doubai som är framtidens stjärnor. Mittbacken Danilo är en klok värvning och jag gillar idén med att behålla Antonio Floro Flores och Paulo Barreto då båda kan bli mycket användbara.
Saldo: ca + 55 miljoner euro.
Mercatobetyg: 6

Publicerad 2011-09-01 kl 22:49
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons