Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Medici: Milano-derbyts kungar

Foto: SCANPIX

Derby di Milano. Eller Derby della Madonnina. Kärt barn har många namn. På söndag är det dags igen för Inter och Milan att stråla samman i ett derby.

Även om de båda Milano-klubbarna inte är med titelkampen är ett derby alltid ett derby. Prestige, poäng och en jakt på en tredjeplats står på spel.

Men vilka är Milano-derbyts kungar genom åren egentligen? Vilka är spelarna som gjort mest avtryck och gjort de viktiga målen? Jag har valt ut de tio främsta från de senaste femtio åren.

10. Kaka
Kaka är en av de allra elegantaste spelarna som burit en Milan-tröja och visst lämnade han också avtryck i Derby di Milano ett par gånger. Avgjorde derbyt våren 2008 men det allra snyggaste målet var säsongen 2003/04 då han låg bakom Milans vändning efter ha kvitterat på ett vackert solomål.

9. Adriano
Adrianos karriär är en tragisk historia, men ett tag, om än kort, var han fantastisk i Inter. Dessutom spelade han huvudrollen i två derbyn. Dels så nickade han in Inters första mål i segermatchen våren 2009 men framför allt är han ihågkommen för att ha avgjort derbyt 2005 på övertid.

8. Alessandro Altobelli
Avgjorde derbyt få gånger men blev matchens enda målskytt våren 1982 och gjorde sammanlagt hela sju mål mot Milan under sin karriär vilket är ett mycket bra facit. “Spiken” som han kallades var en målskytt av rang.

7.Clarence Seedorf
Lyckats bli derbyhjälte för både Inter och Milan. Gjorde 3-2-målet för de blåsvarta i italienska cupen 2000 men framför allt så avgjorde han derbyt i den 86:e minuten för de rödsvarta våren 2004 med ett oförglömligt skott.

6. Dejan Stankovic
Vissa spelare lyfter sig lite extra när det vankas matcher med stor prestige. Stankovic var en sådan spelare. Serben gjorde fyra derbymål under sin karriär och inte vilka mål som helst. De kändes som om Stankovic alltid dundrade upp bollen i krysset mot Milan.

5. Daniele Massaro
Gjorde visserligen bara tre mål mot Inter under sin karriär men lyckades avgöra derbyt i den 89:e minuten två gånger om. Först 1992 på nick och sedan 1994 på ett vänsterskott.

4. Roberto Boninsegna
Ordet “segna” betyder märke på italienska men är också ordet för “att göra mål”. Så har man ordet “segna” i sitt namn är det nog ens öde att bli en stor målskytt. Roberto Boninsegna var inte bara en av de vassaste målskyttarna i italiensk fotbollshistoria, han fanns även ofta i målprotokollet när det vankades derbyn.

Våren 1972 var det han som lyckades kvittera sent och hösten samma år avgjorde han med sitt 3-2-mål i den 77:e minuten. Mellan 1973 och 1974 vann Inter fyra raka derbyn och Boninsegna gjorde mål i alla matcherna.

3. Zlatan Ibrahimovic
Svensken blev målskytt för Inter i båda derbymötena säsongen 2006-07 då han bland annat avgjorde vårens möte, men Zlatan skulle även komma att göra fyra derbymål för Milan senare i karriären.

Hans första derbymål i den rödsvarta tröjan är en riktig klassiker. Efter bara fyra minuter rivs han ner i straffområdet av Materazzi och tar straffen själv. Han dundrar in den bakom en chanslös Castellazzi och firar kaxigt framför Inter-fansen på ett sätt som bara Zlatan kan.

2. Diego Milito
Den argentinske målskytten var stor derbykung under 2012. Först avgjorde han det första mötet med matchens enda mål och sedan gjorde han hela tre stycken några månader senare i säsongens andra möte. Även målskytt i båda mötena 2009/10 då Inter även då gick segrande ur båda matcherna.

1. Andrij Sjevtjenko
Sjevtjenko älskade att göra mål mot Inter och ingen spelare har gjort fler mål i Derby della Madonnina än Sjevtjenko. Under sin fina karriär hann ukrainaren med hela fjorton stycken. Straffmål, nickmål, petningar in i öppet mål eller små konstnummer, “Sheva” gjorde mål på alla sätt mot Inter.
Derby-kungen nummer ett.

Publicerad 2014-11-20 kl 06:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons