POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ITALIEN

Medici: Tio övergångar som skulle ha förändrat den italienska fotbollshistorien

Det är ofta små detaljer som avgör en spelares framtid. Här är fallen där de små detaljerna hade kunnat förändra hela den italienska fotbollen.

10. Lionel Messi (Newells Old Boys-Como)
Detta kanske inte hade ändrat den italienska fotbollshistorien men förmodligen hela fotbolls-världsordningen. När Genoas president Enrico Preziosi var ägare för Como så hade de en viss liten argentinare på provspel. På grund av dåvarande rådande problem i klubben värvade de aldrig världens idag bästa spelare.

Vad hade hänt om Messi hade skrivit på för Como istället för Barcelona? Hade Como spelat i Champions League? Absolut inte, det troliga är att Messis karriär hade gått åt ett helt annat håll och aldrig blivit det den är idag. Kanske var det en himla tur att Como inte signade honom för drygt 9 år sedan.

9. Preben Elkjaer (Lokeren-Arsenal)
Elkjaer var väldigt nära en övergång till Arsenal men London-klubben ändrade sig och valde istället 31-åriga Paul Mariner från Ipswish. Elkjaer hamnade istället i Italien och i Verona. Mariner gjorde aldrig någon succé medan dansken vann överraskande scudetton med Verona. Arsenal blev därmed en indirekt orsak till den kanske mest sensationella scudetton i italiensk fotbollshistoria.

8. Roberto Baggio (Milan-Parma)
Allt var klart, alla var överens förutom Carlo Ancelotti. Baggio hade inte haft någon större lycka i Milan och var på väg att ta sina änglafötter till Reggio Emilia. Men Ancelotti som aldrig verkade så förtjust i att integrera en trequartista i Parma (han skickade iväg Zola till Chelsea) var inte övertygad. Baggio hade kunnat göra underverk bakom Hernan Crespo och Enrico Chieso den säsongen. Istället lyfte han Bologna med sitt målskytte och unika spelsinne.

7. Zlatan Ibrahimovic (Ajax-Roma)
Denna värvning hänger ihop med Fabio Capello. Om Luciano Moggi inte hade lyckats övertyga Capello om en flytt till Juventus hade nog Zlatan gått till Roma istället för Juventus. Det hade varit ett galet Roma med en anfallsbesättning med Totti, Montella, Cassano och Zlatan. Hade inte Roma plockat fler scudetton med Capello och Ibrahimovic i Roma? Jo förmodligen.

6. Zico (Flamengo-Milan)
Sommaren 1983 gjorde Udinese klubbens i särklass dyraste och största värvning i deras historia. Arthur Antunes Coimbra, mer känd som Zico, blev sommarens mäktigaste värvning. Zico var annars mer eller mindre klar för en annan klubb, Milan. Hade inte Milan tvångsnedflyttats på grund av en spelskandal hade Zico hamnat i Milano-klubben.

Om vi leker med tanken att spelskandalen inte ägt rum (eller åtminstone inte lett till tvångsnedflyttning) så hade Zico kommit till Milan och säkert höjt laget till nya höjder. Detta hade i sin tur kanske lett till att en viss Silvio Berlusconi senare inte hade kunnat köpa upp Milan för en billig penning. Snacka om att förändra den italienska fotbollshistorien.

5. Luis Figo (Sporing Lissabon-Parma eller Juventus)
Luis Figo gjorde det halvintelligenta misstaget att han skrev på för två italienska klubbar, Parma och Juventus. Resultatet blev att Figo åkte på en avstängning från italiensk fotboll på två år vilket gav Barcelona öppet race att värva portugisen. Alla vet vi hur bra Luis Figo blev sen. Juventus 95/96: Paulo Sousa, Deschamps, Conte, Luis Figo, Vialli och Del Piero. Parma 95/96: Crippa, D.Baggio, Pin, Zola, Figo, Stoichkov (Asprilla). Vilka lag!

4. Cristiano Ronaldo (Sporting Lissabon-Juventus)
Luciano Moggi har avslöjat att Juventus var överens både med Sporting och Cristiano Ronaldo om en övergång men eftersom Marcelo Salas vägrade att gå i motsatt riktning gick flytten upp i rök. Om C.R hade haft samma utveckling i Juventus som under Alex Ferguson i Manchester United är svårt säga. Men om vi förutsätter ungefär samma utvecklingskurva, tänk vilket lag Juventus hade haft ett år senare då Cristiano hade haft ett år på sig att acklamatisera sig. Cannavaro, Thuram, Nedved, Emerson, Tacchinardi, Camoranesi, Zlatan, Del Piero, Trezeguet och ....Cristiano Ronaldo.

3. Michel Platini (St Etienne-Inter)
Året är 1979 och Italien har förbud mot utländska spelare i Serie A. I tron om att förbudet ska hävas har Inters president Fraizzoli en option på Michel Platini men eftersom förbudet fortsatte ytterligare ett år hann Inter ändra sig då man tyckte att fransmannen kanske var för skör. Inter valde istället Herbert Prohaska och vi vet alla vad som hände med Michel Platini bara ett år senare. Kunde en Platini i "nerazzurri" förändrat Inters och Juventus positioner under 80-talet?

2. Marco Van Basten (Ajax-Fiorentina)
Silvio Berlusconi ville ha Gianluca Vialli till varje pris och var egentligen överens med Sampdorias president Paolo Mantovani men eftersom Vialli hade ett så stort Samp-hjärta vägrade han. Detta ledde till att Milan vände nosen mot Holland och Van Basten istället. En Van Basten som då i stort sett var klar för en annan italiensk klubb, nämligen Fiorentina. Hur hade den italienska fotbollshistorien sett ut om Vialli tackat ja till Milan? Hade Milan blivit lika bra med Vialli? Hur vackert hade det inte varit att se Van Basten tillsammans med Roberto Baggio i Fiorentina?

1. Ronaldo (Barcelona-Lazio)
1997 betalade Inters Massimo Moratti utköpsklausulen på Ronaldo med 48 miljarder lire vilket då också stoppade Ronaldo från att gå till Lazio. Cragnotti hade haft långtgående kontakt med Ronaldos agent och en övergång var väldigt nära. Hade Sven-Göran Eriksson vunnit en titel med Lazio redan då med Ronaldo i laget? Hade kanske till och med Ronaldo aldrig råkat ut för sina knäskador? Lazio hade haft ett overkligt vackert lag: Nesta, Nedved, Jugovic, Almeyda, Mancini, Boksic och Ronaldo. Mamma mia che squadra!

Publicerad 2011-07-08 kl 11:20
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå