Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Medici tippar Serie A: plats 5 och 6: "Det lag som är svårast att tippa"

Foto: Scanpix

Lorenzo Medici tycker att Roma är svårtippade

Det börjar dra ihop sig till premiär i Serie A. Fotbollskanalens Lorenzo Medici närmar sig även han de ädlaste placeringarna i sitt förhandstips. Idag: plats fem och sex.

5. FIORENTINA

I mitten på sommaren kändes vindarna kring Florens alldeles ljuvliga. Mario Gomez hade tagits emot av drygt femtio tusen öppna armar på Stadio Artemio Franchi, David Pizarro var tillbaka, Josip Ilicic värvades, Giuseppe Rossi var fit for fight och man hade snappat smarta affärer som Joaquin, Alonos och Yakovenko. Montellas purpurfärgade armé var beväpnad med ytterligare eldkraft att slunga mot sina italienska konkurrenter. Inte ens försäljningen av Jovetic såg ut kunna stoppa dem.

Men så blev sommaren lite äldre och molnen började hopa sig över den vackra staden i Toscana. Adem Ljajics kontraktsförlängning som drog ut på tiden kan komma att sluta i försäljning, David Pizarro skadade sig, man har inte värvat någon förstamålvakt och Montella har inte hittat rätt position till Ilicic ännu.

När väl serien drar igång lär Cuadrado och Pasqual bombardera Gomez med inlägg, Borja och Aquilani kommer försöka småpassa sig fram som vanligt och Rossi kommer bli en av höstens goda historier. Men kanske kommer det också ta lite tid att hitta rätt. Montellas lag såg ofta ut som ett självspelande piano förra säsongen men de kommer behöva förändra sitt spel en aning med Gomez.

Det finns så mycket att beundra hos detta Fiorentina och deras sätt att vårda det vackra sättet att spela fotboll men jag är lite orolig för att försvaret överpresterade förra säsongen, att Ljajic lämnar, att Gomez är lite för upphaussad och Pizarro kommer saknas.

Montella och hans gäng lär nog göra allt för att besvara supportrarnas stora entusiasm, att de kan bemästra det svåra "andra året" och göra det till deras Champions-resa. Kanske kommer de bevisa att mina farhågor inte är berättigade.

Men klarar de verkligen av det?

Tränaren: Vincenzo Montella
Efter succén med Catania fick Montella sitt stora genombrott ifjol då hans Fiorentina tog Italien (det gav även eko utanför gränserna) med storm med sitt vackra, rörliga och passningsskickliga spel. Nu kommer det svåra: Att upprepa framgångarna.

Nyckelspelaren: Gonzalo Rodriguez
Gomez måste göra sina mål och Pizarro/Borja är lagets motorer men jag undrar om inte det viktigaste för Fiorentina är att Gonzalo Rodriguez upprepar sin förnämliga säsong från ifjol. Gör han inte det riskerar försvaret att rasa och då kommer Viola få problem.

Genombrottet: Matias Vecino
Stark och skicklig uruguayare som om han får chansen kan ta sig förbi både Mati och Ambrosini i hierarkin under säsongens gång.

Upp till bevis: Giuseppe Rossi
Efter vad som känns som en evighet är nu äntligen Rossi helt återställd och redo för en hel säsong. Men kommer han vara lika bra som innan sina skador? Jag håller tummarna för det.

Startelvan (3-5-2): Neto, Savic, Rodriguez, Roncaglia - Cuadrado, Borja, Pizarro, Aquilani, Pasqual - Gomez, Rossi.

6. ROMA

Roma är kanske det lag som är svårast att tippa den här säsongen. Jag tror på Rudi Garcia och hans fotboll. Jag tycker värvningen av Kevin Strootman både är fantastisk och nödvändig. Jag misstänker att Miralem Pjanic äntligen kan få ett lyft under Garcia och till och med Maicon har sett ut som den gamle Douglas Sisenado på försäsongen.

Men jag tror mindre på Garcias övertro på Gervinho, jag är inte längre lika hoppfull kring att De Rossi ska hitta gammal form, jag har farhågor att Benatia/Castan är ett för långsamt mittbackspar, jag är orolig för Lamela kan komma att säljas och jag undrar vem som ska göra de där 15-20 målen nu när Osvaldo (dock oundviklig flytt) har lämnat.

Och mitt i allt detta står Francesco Totti oberörd kvar som den vackra rödgula totempåle han är. Ska även denna säsong i mångt och mycket stå och falla på hans magiska fötter? Det känns på ett nostalgiskt plan vackert, men också lite sorgligt att inte Roma lyckats bättre med att skapa ett lag där han kunnat avlastas på ett vettigare sätt.

Roma och sportdirektör Sabatini har drygt två veckor på sig att leta rätt på 2-3 mirakelvärvningar, för utan dem har jag svårt att tro att de kan slå sig in bland de tre främsta.

Om Roma lyckas med det är Garcia är ännu skickligare än vad jag trodde.

Tränaren: Rudi Garcia
Fransmannen gjorde succé med Lille då han bland annat vann ligan och gjorde Eden Hazard till stjärna. Gillar 4-3-3 men kan även använda sig av 4-2-3-1.

Nyckelspelaren: Kevin Strootman
Holländaren har en unikt bra mix mellan stark fysik, passningsskicklighet och pondus. Kommer bli den lugna trygga mittfälts-katalysatorn de behöver.

Genombrottet: Tin Jedvaj
Det bor en liten Fabio Cannavaro i Jedvajs kropp. Kroaten är tuff men oerhört slipad för sin unga ålder. Blir det skador på Benatia eller Castan är nog Jedvaj mer redo än vad många tror.

Upp till bevis: Miralem Pjanic
Har underpresterat i två säsonger nu. Pjanic har ju massor av skicklighet i sig men förtvivlat svårt att få ut det i en Roma-tröja. Positionsproblem? Förtreonde? Eller har han inte vad som krävs? Får han inte en positiv effekt av Garcias ankomst händer det nog aldrig.

Startelvan (4-3-3): De Sanctis, Maicon, Benatia, Castan, Balzaretti - De Rossi, Pjanic, Strootman - Lamela, Totti, Gervinho.

Publicerad 2013-08-21 kl 08:12
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons