Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN

Medicis krönika: Blir Gasperini en parantes i Inters historia?

Leonardo gjorde rätt. Han gjorde rätt som tog jobbet som "general manager" för Paris Saint Germain. En del kanske kallar honom för feg. Jag kallar det för god självinsikt.

Någonstans insåg Leonardo att han kanske inte hade vad som krävdes för att bli en stor tränare. Kanske upplevde hans stressen och trycket som alltför påfrestande. Under förra säsongens katastrofala matcher mot Milan och Schalke 04 blottades Leonardos bristande taktiska kunskaper och förmodligen blev han osäker på sig själv under den perioden.

Inters president Massimo Morattis stora tränardröm heter Josep Guardiola. Leonardo hade kontrakt säsongen ut (alltså till 2012) och kände nog på sig att det skulle bli hans sista säsong då Guardiolas kontrakt med Barcelona går ut samtidig som Leonardos. Moratti skulle säkert komma att göra allt för att fånga den katalanska tränaren för nästa säsong (2012/13). Leonardo visste om detta.

Leonardos avhopp lämnade dock större problem efter sig än vad man kanske kunde väntat sig. Först tackade Marcelo Bielsa nej, sedan blev Andre Villas Boas för dyr (och ville i ärlighetens namn hellre till Chelsea) och Fabio Capello gick inte att få loss från England. Massimo Moratti hörde sig även för kring Fiorentinas tränare Sinisa Mihajlovic och när även han avböjde lämnade han kvar Moratti och Inter till deras femteval, Gian Piero Gasperini.

Jag älskade Gasperinis fotboll i Genoa. Det var fart, press och underhållning. Även om jag ställer mig tveksam till om den Grugliasco-födde tränaren kan styra Inter till titlar tycker jag att han fått en välförtjänt chans att visa vad han kan i ett storlag. Om den före detta Genoa-tränaren Gasperini kan översätta sitt 3-4-3-system till Inter på ett fungerande sätt kan vi komma att få se ett välspelande och spektakulärt Inter nästa säsong. Gasperini predikar stor rörelse och press på motståndarna och lägger stor betoning på att mittbackarna ska klara av uppspelen på ett bra sätt. Inter har idag tre givna mittbackar (Samuel, Ranocchia och Lucio) men skulle säkert behöva värva 1-2 mittförsvarare till för att täcka upp för skador och avstängningar.

Frågan är vad som händer med Wesley Sneijder? Gasperini lägger stor vikt på kantspelet i offensiven och Sneijder känns inte lämpad att ta en sådan roll i anfallet och är kanske för offensiv för att ta en av de två innermittfältsplatserna. Kommer Inters nye tränare trots allt inte göra om sitt kära 3-4-3 till 3-4-1-2 för att ge Sneijder den roll han är bäst i?

Ett annat alternativ är att sälja Sneijder och köpa in en spelare som passar bättre in i Gasperinis spelsystem. Alexis Sanchez hade passat perfekt men han verkar för tillfället förlorad. Jag skulle nog gissa att Inter istället värvar Rodrigo Palacio från Genoa som kan Gasperinis fotboll väl.

Inter och Moratti kliver nu in i säsongen 2011/12 med viss osäkerhet. Man har tappat mark på transfermarknaden i både tid och attraktionskraft. Gasperini är en vass och spännande tränare men lockar inte direkt de största namnen. Jag tror varken att "nerazzurri" kommer vinna scudetton eller Champions League nästa säsong med Gasperini.

Om Inter gör en halvdan säsong misstänker jag att Moratti kommer sparka Gasperini till förmån för att försöka skaffa Josep Guardiola vars kontrakt går ut med Barcelona nästa säsong. Kan Morattis femteval verkligen förvandlas till det bästa som kunde hända Inter? Eller blir han bara en parentes i klubben historia?

Gian Piero Gasperini har dock potentialen för att bevisa mig fel. Bollen är din nu, mister Gasp.

Publicerad 2011-06-27 kl 16:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons