POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ITALIEN

Medicis Serie A-guide lag-för-lag: Parma och Lazio

Inför starten av ligasäsongen i Italien ger fotbollskanalen.se:s expert Lorenzo Medici er en stor guide. Varje dag framöver släpps två nya lag.

10. PARMA
Parmas vår-asvlutning under tränare Donadoni var smått fantastisk. Om det var en indikation på vad som komma skall kan Parma se ljust på framtiden. Det ska dock sägas att det fanns en viss Giovinco i laget då. Men jag tror på idén att ge Donadoni ett långsiktigt projekt med tålamod. Parmas sommar-mercato har varit god med nyförvärv som t ex Amauri, Acquah, Rosi och Pabon. Truppen ser spännande ut.

Donadoni lär fortsätta med en trebacks-linje där Paletta blir nyckelfigur och där Santacroce, Fideleff och McEachen alla kan bli positiva överraskningar. Lucarelli och Zaccardo står för rutinen. På mittfältet har man substans i Parolo och skickliga fötter i Valdes och Acquah kan komma att bidra med välbehövlig dynamik.

Längst fram hoppas man att Amauri ska bli lika bra som han var i sin senaste lilla sejour i Parma, i så fall har man en spelare som kan göra 10-15 mål. Bredvid honom kan spännande colombianen Pabon bli en succé. Jag tycker fortfarande att det saknas en och annan spetsvärvning för att Parma ska kunna hota om Europa-platser men jag gillar vart Parma är på väg och tror det blir en säsong med fler ljuspunkter än mörka djupdykningar.

Vad kan hända på mercaton innan den stänger?
Sportdirektör Leonardi har gjort ett bra jobb under sommaren men kanske kan han få till några sista fina avslutande värvningar. Kanske ytterligare ett försvarsalternativ (kanske Rolin, Ferrario eller Felipe), en anfallare till och lite mer kreativitet till mittfältet (El Kaddouri?).

Man har mer eller mindre gjort klart med två unga talanger i Alvaro Ampuero och Gonzalo Mastriani. Framför allt Mastriani kan bli otroligt bra med tiden (en mini-Cavani).

Startelvan (3-5-2): Mirante, Zaccardo, Paletta, Lucarelli; Rosi, Parolo, Valdes, Galoppa, Biabiany; Amauri, Pabon.
Truppen i övrigt:
Försvar: McEachen, Fideleff, Santacroce, Gobbi, Modesto.
Mittfält: Morrone, Acquah, Ninis, Musacci,
Anfall:  Palladino, Marques, Pellé, Belfodil.

Nyckelspelaren:  Gabriel Paletta
Var mycket bra förra säsongen och måste fortsatt vara på topp för att Donadonis trebacks-linje ska klicka. Viktig kugge.

Genombrottet: Aleandro Rosi
Jag tror att en ytterposition i ett femmana-mittfält kommer passa Rosi som handsken. Det här kan bli hans säsong.

Frågetecknet: Raffaele Palladino
Var en gång super-talang då han dansade fram som en ballerina med finkänsliga fötter. Skador och diskontinuitet fick honom dock ur spåret. Kan han komma tillbaka?

Håll även ögonen på: Dorlan Pabon
Pabon är en snabb anfallare som kan göra det oväntade. Räkna med att hans första säsong kan vara lite upp och ner men som säkerligen kommer ge mersmak.9. LAZIO
Lazios säsong är knepig att förutspå.  Man har en ny tränare i Vladimir Petkovic så det kan ta lite tid för honom att ändra lagets mentalitet och spelsystem. Problematiken ligger lite i att spelarmaterialet inte riktigt rimmar bra med hur Petkovic vill spela. Det finns inga vassa offensiva yttrar som kan flankera Klose och många rätt långsamma mittfältare. Petkovic försöker anpassa sig och använda de spelare han har på bästa sätt.

Ett annat problem är att sportdirektör Tare och president Lotito fortsätter sin kräftgång på transfermarknanden.  Vi är bara tio dagar ifrån att mercaton stänger och fortfarande lyser nyförvärven med sin frånvaro. Det vore ju bra om Petkovic fick ett par spelare som han vill ha. Dessutom har man inte blivit av med spelare som Matuzalem, Floccari, Sculli, Foggia, Alfaro och Zauri. Det är tydligen svårt att förstå att man inte kan göra en hel mercato på ett bra sätt på bara två veckor.

Jag tror egentligen att Petkovic är en bra tränare och kan förändra Lazios spel till en offensivt lagspelande maskin. Han har trots allt en del bra spelare till sitt förfogande som t ex Dias, Hernanes, Lulic och Klose. Kan han få ut det bästa ur dem samt hitta rätt spelare på rätt position kan det med tålamod bli bra. Men frågan är om supportrarna har tålamod? I väntan på nyförvärv som aldrig kommer och på att en tränare ska få sina spelare att förstå ett nytt spelsätt kan det både bli en hel del förluster och protester.  En bra start kan vara helt avgörande för Lazio och Petkovic.

Vad kan hända på mercaton innan den stänger?
Självklart måste det hända något (eller?). En mittback (Granqvist? Rolin? Xandao?), en ytterback (Ziegler? Antonelli? ) och en anfallare (Mayuka?) bör åtminstone värvas. Räkna inte med några stora namn men någorlunda rätta värvningar kan ändå ha en viktig effekt på Lazios säsong.

Startelvan
(4-3-3): Marchetti, Konko, Biava, Dias, Radu; Gonzalez, Ledesma, Hernanes, Lulic, Klose, Candreva.
Truppen i övrigt:
Försvar: Diakité, Zauri, Stankevicius, Cavanda, Scaloni, Crescenzi,
Mittfält: Cana, Brocchi, Mauri, Ederson, Onazi, Matuzalem, Foggia
Anfall:  Rocchi, Zarate, Alfaro, Kozak, Floccari, Rozzi.

Nyckelspelaren: Hernanes
Det är inte helt tydligt i vilken position Petkovic kommer använda honom. Troligen kommer han användas på ett tremanna-mittfält i ett 4-3-3-spelsystem. Hur än Lazio spelar så är de mycket beroende av ”profetens” vilja och form.

Genombrottet:  Ogenyi Onazi
Petkovic har använt nigerianen en del under sommaren och hans fart och dynamik kan komma att bli förmågor som den nye tränaren inte kan undvara även när säsongen börjar.

Frågetecknet: Ederson
Brassen är en bra spelare men är en trequartista-typ precis som Hernanes. Petkovic har vissa besvär med att hitta rätt position till Hernanes. Kan han hitta rätt även till Ederson?


Håll även ögonen på:
Senad Lulic
Förra säsongen var han en positiv överraskning med sin fart, löpvillighet och finurlighet. Den här säsongen kan han komma att användas som allt från ytterback, mittfält, eller ytteranfallare. Han klarar av alla tre rollerna.

Publicerad 2012-08-20 kl 08:00
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå