POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN
43v

Milan startar fotbollsutbildning i Nynäshamn: ”Har en gedigen historik med svenska spelare”

Foto: Bildbyrån

Den italienska storklubben Milan gör en satsning för att få fram nya svenska storspelare.
I höst startar klubben en fotbollsinriktad utbildning på Vanstaskolan i Ösmo.
- Det finns väldigt intressanta aspekter att jobba med här i Sverige, säger Filip Goethals, som är ansvarig för upplägget, till Fotbollskanalen.

Milan har vunnit Serie A hela 18 gånger och har dessutom tagit hem Champions League-titeln sju gånger. Men på senare år har den italienska storklubben stått i skymundan av andra europeiska storlag och förra säsongen kom laget på en blygsam sjätteplats i ligaspelet.

Klubben har representerats av flera svenska storspelare som Gunnar Gren, Nils Liedholm, Gunnar Nordahl och senast Zlatan Ibrahimovic. Nu väljer klubben, i samarbete med Nynäshamns kommun, att starta en fotbollsinriktad utbildning på Vanstaskolan i Ösmo. Milan har omkring 100 samarbeten men från och med hösten 2018 är Vanstaskolan, som ligger i Nynäshamns kommun, den enda i Skandinavien som har ett samarbete med den italienska storklubben.

Ansvarig för uttagning, träning och upplägg är AC Milan Academys huvudtränare Filip Goethals.

- Vi ville hitta en kommun som inte har en fotbollsprofil men som gärna vill ha det. De största kommunerna i Stockholm har redan en fotbollsprofil där det finns ett samarbete med en klubb i allsvenskan eller superettan. De mindre kommunerna har tyvärr svårare att hitta samarbeten med klubbar från storstaden, därför kände vi att det kändes rätt samhällsmässigt, för att få mindre kommuner att växa, säger han till Fotbollskanalen.

Platserna på utbildningen kommer att fördelas jämnt över årskurserna sju, åtta och nio och tanken är att satsa likt mycket på tjejer som på killar.

Till hösten får Milan sitt första damlag som kommer att spela i Serie A.

- Satsningen på damsidan är väldigt stor just nu och då är akademin i Nynäshamn särskilt intressant som resurs, säger Filip Goethals.

- Idén är att satsa likvärdigt, men möjligtvis lite mer på tjejerna, men allt beror på intresset. Satsningen kommer hur som helst bli minst lika stor på tjejsidan.

Målet med utbildningen är att sprida Milans tränings- och fotbollsfilosif, men också att få fram spelare till klubbens representationslag. När spelarna når 17-18 års ålder är förhoppningen att någon ska ta plats i klubbens ungdoms- eller samarbetsföreningar, för att därefter ta klivet upp i klubbens herr- eller damlag.

- Milan har en gedigen historik med svenska spelare sedan Gre-No-Li-tiden och sedan Zlatan Ibrahimovic tid i klubben. Den var väldigt kort men den gav väldigt stor effekt och påverkade hela klubben vilket gör att det finns väldigt intressanta aspekter att jobba med här i Sverige, säger Filip Goethals.

Vanstaskolans fotbollsinriktade utbildning inleds i samband med skolstarten höstterminen 2018 och uttagningarna sker under sommaren.

Publicerad 2018-06-25 kl 07:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå