POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ITALIEN

Publiken sviker i Serie A – Bundesliga och Premier League säljer ut

Samtidigt som åskådarna trängs på läktarna i England och Tyskland ekar det tomt på de italienska arenorna.

I serie A är det inte ens halvfullt på arenorna.

Italiensk fotboll har tappat mark i Europa där man har tappat en plats i Champions League, och i den inhemska ligan sviker publiken som uteblir från de på många håll omoderna arenorna samtidigt som de italienska lagen har svårt att hävda sig ekonomiskt mot sina konkurrenter i Europas övriga toppligor.

Italienska La Repubblica har kartlagt publiksiffrorna och beläggningen på arenorna i Italien, Spanien; Tyskland och England och om du är italienare som gillar fullsatta arenor är det ingen rolig läsning.

I Serie A ligger publiksnittet på 20 732 åskådare och arenorna är bara fyllda till drygt 48 procent, det är alltså inte ens halvfullt totalt sett. Och publikkurvan ser inte bra ut för Serie A, sedan förra säsongen har åskådar antalet minskat med nästan åtta procent. Blott tio matcher har hittills sålts ut helt och hållet.

När siffrorna ställs i jämförelse med de övriga toppligorna så är det uppenbart att Serie A-lagen har det tufft att locka publik, särskilt när man ställs mot de engelska och tyska lagen.

I Bundesliga ligger publiksnittet på mäktiga 42 257 samtidigt som 55 matcher sålts ut och drygt 86 procent av arenorna är fyllda sett till hela ligan.

I Premier League är det framförallt beläggningen på arenorna som imponerar. 88 matcher har sålts ut helt och hållet samtidigt som nästan 95 procent av ligans publikkapacitet utnyttjas. Publiksnittet i Premier League är 35 753.

Någonstans mellan Italiens publikproblem  och England och Tysklands välfyllda läktare finns spanska ligan där publiksiffrorna börjar svikta. I Spanien är publiksnittet 29 948 med en beläggning på drygt  84 procent, samtidigt som det bara sex matcher har varit helt utsålda.

På länkarna till höger kan du läsa Lorenzo Medicis blogginlägg om Serie A:s framtid, och Johanna Garås text om publikkrisen i spansk fotboll

Publicerad 2012-12-10 kl 11:25
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå