Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ITALIEN
2v

Svanberg om framfarten i Serie A, Inzaghis hyllning och A-landslaget: "Någon dag vill jag dit"

Foto: Bildbyrån

Mattias Svanberg, 19, har redan slagit sig in i Bologna.
Nu berättar han om tiden i Serie A, tränaren Filippo Inzaghi och möjligheterna att slå sig in i A-landslaget.
- Jag stressar inte över det, säger han till Fotbollskanalen.

I början av juli tog Mattias Svanberg steget från Malmö FF till Bologna. Då blev han en av allsvenskans dyraste försäljningar någonsin, eftersom han kostade runt 45-50 miljoner kronor för Serie A-klubben att köpa loss. Och i Italien har 19-åringen tagit för sig. Redan har han gjort sex framträdanden i ligan och bland annat stått för en assist.

- Ja, det har blivit mycket speltid. Känslan har varit bra sen jag kom hit. Jag känner att jag har växt med min uppgift mer och mer. Det har varit mycket nytt men det har ändå gått snabbt, säger mittfältaren.

- Jag hade kanske inte så mycket förväntningar, så det jag har uppnått nu har varit över förväntan. Även om jag så klart vill mycket så har jag ju haft rimliga förväntningar i och med att jag kommit till ett nytt land, en ny liga och ett nytt lag.

Hur har det varit rent socialt, att flytta från Malmö och hela den biten?
- Det har varit speciellt. När jag spelade i Malmö hade jag alltid mina kompisar och framför allt familjen vid min sida. Det finns inte på samma sätt nu även om familjen och vänner är nere och hälsar på. Det blir mycket tid själv men jag är ju här för att spela, så det funkar.

Hur går det med språket?
- Jag har lektioner tre gånger i veckan och jag vill ju lära mig för att det ska bli enklare för mig att kunna kommunicera. Det är viktigt att kunna prata och förstå vad till exempel tränaren säger. Alla genomgångar är på italienska, men jag får ju översättning av Filip (Helander, svensk lagkamrat) och även andra som kan bra engelska. Sen börjar jag förstå mer och mer, just det fotbollsmässiga är ju lite enklare att få koll på.

Svanberg är glad över att han har en annan tidigare MFF-spelare, nämnde Helander, i laget.

- Det har varit bra för mig, viktigt. Han har varit en trygghet. Jag kände honom lite innan jag kom hit också eftersom vi tränat lite tillsammans med Malmö och det blir ju ett speciellt band mellan oss i och med att vi alltid kan snacka vårt eget språk. Så han har varit en trygghet.

Hur ser du på dina insatser hittills?
- Positiva tycker jag, även om jag alltid känner att jag vill göra mer och kan bättre. Men det har varit godkänt. Det är ju ändå stor en skillnad när man kommer till en ny liga med lite bättre motståndare, men jag tycker att jag kunnat stå emot bra.

Du flyttade ju till en av de stora ligorna i Europa, hur mycket tänkte du på hur stor kvalitetsskillnad det skulle vara mellan allsvenskan och Serie A?
- Jag tänkte på det, men samtidigt känner jag mig själv och vet var jag vill vara. Det kändes rätt.

I Bologna har Svanberg fått en roll centralt i planen, vilket han trivs väldigt bra med. Det är där han vill spela.

- Vi har spelat med ett 3-5-2-system, med tre innermittfältare. Jag har varit en av dem. Det är viktigt för mig, där trivs jag väldigt bra. Så jag har en rätt central roll och det blir hyfsat mycket offensivt spel. Jag kan ta offensiva löpningar och jag vet att en av mina största styrkor är min genombrottsförmåga.

Han uppskattar att Bologna tydligt visat att de tror på honom, och att de gör det just som central mittfältare.

- Det är något jag kände från start, jag har ju spelat där sedan jag kom hit. De hade verkligen koll på vad de värvade och att de satte mig på den positionen från start visar ju att de vet vad de vill med mig och att de känner mig som spelare. 

Efter sin startdebut mot Roma talade Bolognas tränare Filippo Inzaghi, tidigare storspelare i bland annat Milan och Juventus, gott om Svanberg. Då sa han följande enligt Corriere dello Sport:

- En eloge till klubben som hittat en så bra kille.

Hur ser du på att han sa så, Mattias?
- Klart det är positivt. Det stärker en att man har förtroende från tränaren. Så det är bara kul att han sagt så, men samtidigt kan jag inte leva på det. Det gäller att prestera i varje match om jag vill behålla min plats. Det är jag fullt fokuserad på.

Hur är han som tränare?
- Väldigt emotionell, han visar mycket känslor och brinner för att vinna. Han hatar att förlora. Det tycker jag sprider sig i gruppen och vi spelare får mycket energi av honom.

Nyligen gästade U21-landslagets förbundskapten Roland Nilsson Fotbollskanalens podcast Lundh, och då pekade ”Rolle” ut Svanberg som den han tror är närmast att ta steget upp till Sveriges A-landslag.

- Det är så klart att kul höra det, men samtidigt är det inte något jag stressar över. Jag vet att jag fortfarande har ett EM-kval kvar med U21-landslaget och för mig gäller det att prestera i klubblaget och oavsett om det sen mynnar ut i att jag får spela i A-landslaget eller U21-landslaget så kommer jag köra hundra procent där, säger 19-åringen som dock medger att han precis som alla andra spelare drömmer om att representera Blågult:

- Det har ju alltid varit det man strävat efter, att någon dag nå dit.

Publicerad 2018-11-03 kl 07:30
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons