POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN

Svenskens stora framsteg i Juve: "Utvecklats fruktansvärt mycket"

Foto: Bildbyrån

Få svenska spelare tillhör en så stor klubb som P98-landslagets Mattias Andersson. Sedan i höstas är han i italienska Juventus.  
- Valet jag hade var att gå upp i MFF:s A-lag som lärling eller gå utomlands. Jag tog detta beslutet och känner mig hundra procent nöjd med det, säger han till Fotbollskanalen.

I höstas genomfördes en något oväntad övergång. Mattias Andersson, då 18-årig mittback i Malmö FF och utan allsvenska matcher, gjorde hoppet till Juventus på ett treårskontrakt.

- Valet jag hade var att gå upp i MFF:s A-lag som lärling eller gå utomlands. Jag kände det var bra att få lite erfarenhet att vara utomlands. Jag tog detta beslutet och känner mig hundra procent nöjd med det, säger Andersson i en intervju med Fotbollskanalen.

Hur skulle du jämföra utvecklingen av ett halvår i Italien jämfört med ett halvår i Sverige?
- Jag har utvecklats fruktansvärt mycket, speciellt de första månaderna. Det är annorlunda jämfört med Sverige. Det går mycket fortare, det är mer tekniskt, det är mycket ett och två tillslag per passning. Jag har utvecklat framför allt min offensiva bit, med passningsspel och våga ta fram bollen.

Innan Andersson lämnade MFF var deras förhoppningar höga och han hade förmodligen debuterat i allsvenskan om han hade stannat. Han rankades högre än Dennis Hadzikadunic, idag fjärde mittbacksval i MFF.

Istället är Andersson ordinarie i Juventus Primaveralag, som tillhör en U19-serie. De få gångerna han saknas är när han vilar ("lite trött i huvudet och allmänt sliten") då hans senaste längre semester var för över ett år sedan.

Hans vardag är att tränas av VM 2006-hjälten Fabio Grosso ("väldigt engagerad och lever verkligen för fotbollen"). Än så länge har han varit uttagen i A-lagets matchtrupp en gång och tränar även med seniorerna vid behov.

- Det är väldigt till och från. De tar upp spelare när de behöver under landslagsuppehåll eller när de har skador, men hela januari fick jag träna ganska mycket med dem. Lite mindre i februari, nu i mars har det inte blivit några träningar för alla har varit på plats.

Det lär dock hända ytterligare något i sommar. Andersson fyllde igår 19 år och nästa säsong har han för hög ålder för att spela i Primaveraserien, såvida han inte används som överårig eller flyttas upp till A-truppen.

- Jag kommer stanna här, sedan får vi se vad som händer. Det har gått riktigt bra än så länge, jag har utvecklats från dag till dag.

- Det brukar vara aktuellt för utlåningar till sommaren eller vintern för oss som är 19 år. Vi får se hur det blir. 

Ett lån till Sverige? 
- Det vet jag inte, man får se vilka möjligheter som kommer fram efterhand. 

Men att du lämnade MFF var inte för att du hade något agg mot MFF, utan för att det här var en så pass bra chans? 
- Absolut inte, absolut inget (agg). MFF är en underbar klubb. Jag har spelat där sedan jag var 15 år och är nöjd med alla år. De har verkligen hjälpt mig.

Tror du att du kommer tillbaka till MFF någon gång i framtiden?
- Man ska aldrig säga aldrig, eller hur.

Publicerad 2017-03-14 kl 19:01
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå