POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ITALIEN

TV: Club Calcio - så kan Sverige lära av Serie A:s kamp mot huliganerna

Nästa

Avbryt
Försök igen

Svensk fotboll skakas av ett tragiskt dödsfall. Inom Serie A har våldet länge varit utbrett. Nu kartlägger Club Calcios webbexklusiva magasin hur Italien handskas med huliganismen, och tittar på vilka lärdomar allsvenskan kan dra därifrån.

En vecka har gått sedan dödsmisshandeln i Helsingborg, där en oskyldig Djurgårdssupporter fick sätta livet till efter ett överfall på öppen gata. I Italien har såväl klubbar som vanliga supportrar, myndigheter och fotbollförbund länge brottats med våldsproblematiken.

- Å ena sidan är läktarkulturen vacker, banbrytande och passionerad, å den andra är den mycket våldsam, berättar reportern Thomas Wilbacher i sitt inslag som sänds i söndagens program.

Flera personer har mördats genom åren, såväl supportrar som poliser. För att få bukt med problemen valde italienarna tidigt att försöka sätta hårt mot hårt, och införa stränga straff och regelverk som skulle minska huliganernas manöverutrymme. Men Jesper Hussfelt, Thomas Nordahl och Martin Åslund konstaterar att makthavarna tvingats tänka om.

Alltför många fredliga fans kom i kläm när svansen skulle kapas, och på senare tid har fotbollförbundet valt dialog istället för konfrontation när det gäller samspelet med publiken.

- Italien har väl inte hittat facit ännu, men nyckelorden för framtiden verkar vara just dialog och kommunikation, säger Martin Åslund.

Han fortsätter:

- På det sättet har Sverige faktiskt kommit längre. Där samarbetar ju SFSU (svenska fotbollssupporterunionen) redan med Sef (svensk elitfotboll) på ett tydligt sätt. Italien valde i ett tidigare läge av kris att vara ultrahårda, men nu ser vi att följden blivit att läktarna gapar tomma. Det vore lätt att begå samma misstag i Sverige också, att fatta populistiska beslut och bara försöka slå tillbaka så hårt som möjligt.

Läs även om gängets egna landslagstrupper inför VM. Vilka ska få följa med till Brasilien?

Publicerad 2014-04-08 kl 16:12
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå