Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

TV: Fysiologen: "Zlatan kan spela i flera år till"

Serie A

Zlatan Ibrahimovic, 39, är noterad för sex mål på tre ligamatcher. 
Nu tror fysiologen Björn Ekblom att 39-åringen kan spela i flera år till.
- Med toppkvaliteterna som Zlatan har, så ser jag inte att han inte kan fortsätta i flera år till, säger han i programmet Efter Fem. 

5:51
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se hela tv-inslaget i Efter Fem i spelaren ovan.

Zlatan Ibrahimovic, 39, har under inledningen av den här säsongen imponerat stort i Serie A med sex mål på tre ligamatcher. Senast under måndagen stod han dessutom för två mål mot Roma (3-3) på hemmaplan i Serie A. Detta trots att han är 39 år gammal.

Nu berättar Björn Ekblom, som är professor i fysiologi på Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, om varför han tror att Ibrahimovic fortfarande kan leverera på en så pass hög nivå som anfallaren har gjort hittills under den här säsongen. 

- Om man ser på Zlatan, så ser man några saker som sticker ut direkt. För det första är han oerhört stor och en sådan knuffar man inte undan i anfallssituationer. Han har en styrka och den använder han för att stå på rätt ställe när bollen kommer in, vilket man ser rätt ofta. Sedan är han också väldigt snabb, säger Ekblom i Efter Fem och fortsätter:

ANNONS

- Om man ser till Roma-matchen, så accelererade han förbi backen, satte fram foten fort, och fick ner bollen under målvakten. Det är inte så många som kan det. Han har ju en snabbhet på korta sträckor, vilket man bygger upp under många år. Styrkan finns där också och den kommer minska med åren, men han har bibehållit den ganska bra. Det han däremot kommer att ha svårigheter med är uthålligheten och utifrån de få matcher som jag har sett, så är det inte en kille som deltar i försvarsspelet genom att rusa mellan olika positioner. Han tar det lite lugnt, men använder sin kraft och spänst. Sedan har han även en teknik, som inte går ur i första taget. Det är några punkter som avgör att han fortfarande står så bra. 

Hur länge kan han hålla den här formen och hålla på den här toppen?
- När spelare blir äldre blir de mer skadebenägna, men med toppkvaliteterna som Zlatan har, så ser jag inte att han inte kan fortsätta i flera år till. 

ANNONS

Fotbollskanalens Olof Lundh om Ibrahimovics målform:

- Han ryckte först, lite på egen hand, upp Milan (under vårsäsongen) och gjorde då tio mål och fem assist på den säsongen, som avbröts av coronaviruset, och sedan har han bara fortsatt med det med sex mål hittills i ligan. Det är oerhört fascinerande, då man inte brukar se så gamla anfallare leverera. Han är ju 39 år gammal, säger Lundh i Efter Fem.

Han fortsätter:

- Jag tror dels att det är grundkunnandet som han har, samtidigt som han är oerhört fysiskt vältränad och alltid har tagit hand om kroppen. Jag tror även att han sköter kost, träning, sömn och sådana saker, som man måste sköta för att vara på den nivån. Sedan kan nog spelare spela lite längre i dag än vad de kunde göra förr. 

Publicerad 2020-10-27 kl 18:16
Sponsrat innehåll

Streama alla matcher från LaLiga, Serie A och UEFA Champions League.

Och massor av annan fotboll, sport och underhållning. 299kr/mån. Ingen bindningstid.

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto