Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Svensken om Japan-äventyret: ”Gick inte att tacka nej till pengarna”

Ludvig Öhman och Robin Simovic är klara för spel i japanska Nagoya Grampus. Det var ett äventyr i en annorlunda kultur som lockade, men också två lukrativa kontrakt.

- I min situation så gick det inte att tacka nej, säger Ludvig Öhman till Fotbollskanalen.

Förutom Fredrik Ljungbergs korta sejour i Shimzu S-Pulse 2012 så är Japan rätt okänd fotbollsmark i svenska ögon. Det var därför många höjde på ögonbrynen när Fotbollskanalen förra veckan kunde avslöja att Kalmar FF:s Ludvig Öhman och HIF-anfallaren Robin Simovic skrivit på för den japanska klubben Nagoya Grampus.

Duon är nu återigen hemma i Sverige och nu väntar ett jul- och nyårsfirande här hemma i Sverige innan det nya äventyret på andra sidan jordklotet tar vid. När Fotbollskanalen når Ludvig Öhman så är han väldigt nöjd över att skrivit på för den klubben som förra året kom tia i den japanska högstaligan.

ANNONS

- Det var många positiva intryck därborta. Det här resan var lite för att få se hur allting är runt omkring klubben. Men redan innan hade jag bara hört positivt om Nagoya Grampus och även nu när vi var på plats så fick man ett seriöst intryck av klubben och av organisationen. Det här blir ett äventyr och såklart så var man väldigt glad när allting gick i lås, säger Öhman.

- Jag tror att den här klubben har lite andra krav på sina spelare då jag vet att de satsar ganska hårt i ung ålder på spelarnas teknik. Sedan så kryddar de upp spelartruppen med några utländska spelare, säger han.

24-åringen satt efter säsongen på ett utgående kontrakt med Kalmar FF och ville testa på något nytt. Därför blev han väldigt glad när den japanska klubben för första gången kom på tals.

- Min första reaktion när jag hörde talas om Nagoya Grampus var att det var väldigt långt bort. Men jag hade sagt till min agent att jag var intresserad av ett äventyr, något som han lyckades väldigt bra med att hitta. Så det första jag gjorde var att googla väldigt snabbt på klubben. Sedan har intresset växt dag för dag då man hela tiden lärt sig mer om laget, staden och landet.

ANNONS

Vad var det som lockade dig att hoppa på detta japanska äventyr?
- Självklart så blir det här en utmaning då det inte är många svenska spelare som varit därborta och spelat fotboll. Det är coolt att få chansen att flytta dit, men sedan ska man inte ljuga med att det var ett väldigt bra kontrakt också. Det kändes lite så att ju längre man flyttar ifrån Sverige desto större betydelse får det ekonomiska, så det vägdes väl in också.

Var det så stora pengar att det inte gick att säga nej?
- Ja, i min situation så kändes det väl som det. Hade det varit ett land i en krigszon eller något liknande med politiska frågor så hade man nog tvekat, men nu när det var Japan så kändes det som att det inte gick att tacka nej.

Den fortsatt unga försvararen flyttar nu till Japan,  en liga som de flesta personer i Sverige inte har så stor koll på. Öhman menar dock att hans karriärsambitioner är långt ifrån över och ser den japanska ligan som ett skyltfönster för att kunna ta ytterligare steg.

ANNONS

- Det är många japaner runt om i Europa, speciellt kanske i den tyska ligan. Så jag tror att det finns lika många scouter där borta som det gör här i Allsvenskan. Sedan så blir det en liten oortodox väg att gå, men jag kommer till en liga där de individuella spelarna är minst lika bra som här i Allsvenskan. 

Hur var det med dina framtida lagkamrater, pratar alla engelska?
- Jag hörde mig av lite och de är några som pratar engelska, men det är väl lite som det är allmänt i Japan. Oftast så kan de prata rätt hyfsat men många drar sig från att prata då de är perfektionister och inte har det bästa uttalet.

Det måste ha skönt att ha Robin Simovic med dig då som du kan prata svenska med?
- Ja så är det absolut då det blir som en trygghet utanför planen.

Publicerad 2015-12-15 kl 19:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto