Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
JAPAN

TV: Japanska hyllningen - sång och svenska flaggor för Öhman

Fyra tusen fans med svenska flaggor och nyskrivna hyllningsramsor - i en träningsmatch på bortaplan. Ludvig Öhman fick ett enastående välkomnande av sin nya japanska klubb.
- En väldigt häftig grej, säger han till Fotbollskanalen.

Det var två veckor före jul som den förre Kalmar FF-spelaren deklarerade att han skulle lämna allsvenskan och bege sig till sin nästa destination som fotbollsspelare. Tillsammans med Helsingborgsanfallaren Robin Simovic flyttade 24-åringen till japanska J-League och storsatsande Nagoya Grampus, från staden Nagoya med drygt nio miljoner invånare.

En helt ny tillvaro för Öhman, som fick en rejäl överraskning redan i en av de första träningsmatcherna efter nyår, mot ligakonkurrenten Gamba Osaka. Trots att det handlade om bortaplan hade närmare fyra tusen Nagoya-supportrar begett sig till arenan – och många av dem var utrustade med svenska flaggor. Under överinseende av en klackledare med megafon drog de dessutom igång ramsor riktade till sina båda skandinaviska nyförvärv.

- Det var väldigt kul såklart. Man märker att fotbollsintresset generellt är stort här och det finns många hängivna fans. För deras del är det lite extra spännande att få in europeiska spelare också, tidigare har de flesta utlänningarna kommit från Brasilien, och därför blir det ytterligare en ingrediens när det kommer två svenskar. Det var ett väldigt bra mottagande, säger Öhman.

På lördagen drar seriespelet igång och då lär intensiteten steppas upp ytterligare. Nagoya Grampus möter nykomlingen Iwata i premiären och Öhman räknar med en tuff prövning.

- Fotbollsmässigt märker man att nivån är hög här, inte minst när det handlar om de offensiva spelarna. Där är de flesta väldigt bolltrygga och tekniska vilket gör det mer utmanande för oss i backlinjen. Särskilt när man som jag förväntas styra och ställa en del i försvaret, och detta i samarbete med uteslutande japanska spelare. För mig är det mycket fokus på att lära mig språket just nu för att kunna anpassa mig så bra som möjligt.

Du kommer till en helt ny kultur utanför fotbollen också, hur har du upplevt det?
- Det är klart att det är mycket som är annorlunda. Bland annat när det gäller matvanor och sådant. Men allt man är van vid går ju att få tag i. Folk äter ju kyckling, kött och fisk precis som hemma, så det är egentligen inga problem. Nu har jag och Robin flyttat in i egna lägenheter också, efter att ha bott på hotell de första veckorna, och det känns förstås positivt. Då kan man komma ut mer i samhället och ta in alla nya intryck på ett annat sätt än tidigare.

Vad betyder det att ha ytterligare en svensk som lagkamrat?
- Jo, men det gör mycket. Man klarar sig ju på egen hand, men ibland kan det vara skönt att kunna prata sitt modersmål och att ha någon att bolla saker med. Men överlag är det bara positivt att vara här. Om man tyckt att det var skrämmande med nya miljöer hade man ju inte fattat beslutet att testa det här. 

Publicerad 2016-02-26 kl 16:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons