Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenskarnas oväntade val - flyttade till Kanada: "Kylan är det enda negativa"

Kanada

Kanada är ingen nation som förknippas med fotboll.
Men landet har gjort en satsning - och tre svenskar har sökt sig dit det senaste året.
- Man börjar nog få nog upp ögonen för den ligan, säger Simon Adjei, tidigare i York 9 FC, till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/CPL.

Skidåkning, sirap och ishockey. Det är några av saker som associeras med Kanada.

Fotboll? Knappt. Visserligen har den förre Helsingborgs IF-mittfältaren Atiba Hutchinson skördat vissa framgångar och han ses kanske som den bästa herrspelaren i landets historia. Samtidigt lär han snart bli nedpetad på tronen av Bayern München-stjärnan Alphonso Davies, 19, eller Gents Jonathan David, 20, som ryktats till Arsenal.

Men hur ser det egentligen ut i den inhemska ligan? Där börjar det satsas.

1992 lade Kanada ned sina professionella liga. Sedan dess var det stiltje på fotbollsfronten, även om vissa kanadensiska lag spelade i de professionella ligorna i USA, så som MLS, samt att det existerade semiprofessionella ligor och en inhemsk cup. Men ingen riktig liga.

Annons

Inför 2019 förändrades det. Då startade Canadian Premier League, en professionell liga med sju lag. Och svenske Simon Adjei, 26, skrev historia. Han blev den första internationella spelaren att värvas av en klubb i den nystartade ligan. Någonsin.

Adjei hade redan före 2019 var varit i kontakt med fotbollen i Kanada. Från 2016 till 2018 spelade han i Aurora, vilket inte var ett proffslag. Säsongen 2018 tillbringade han i Assyriska. Men sedan blev det återigen Kanada och anfallaren skrev på ett tvåårskontrakt med York 9 FC. 26-åringen tror att den tidigare kontakten med tränaren Jimmie Brennan var det som ledde till att han blev historisk.

- Jag hade varit i kontakt med tränaren Jimmie Brennan, tränaren i York 9, redan sommaren 2018. Han var också tränare i Aurora som spelade i. Jag tror det kan vara därför, säger Adjei till Fotbollskanalen.

Annons

Adjei blev inte ensam svensk att styra kosan mot Kanada och CPL år 2019. Den tidigare HIF-mittfältaren Alexander Achinioti-Jönsson satte segel västerut och skrev på för Forge FC.

- Jag kände att jag ville testa någonting nytt. Jag hade bara varit i Sverige, men att det skulle bli Kanada var inte självklart. Jag hade bud från något annat ställe, men sedan hade jag bud inom Sverige också. Men vid det tillfället kände jag att jag ville testa någonting nytt. I Sverige kände jag att det är samma spelare och tränare och det går runt så, sa han till Fotbollskanalen i oktober.

Den kanadensiska ligan hade i fjol en vår- och en höstsäsong. Det bästa laget på vår- respektive höstsäsongen belönades med en finalplats vardera. De platserna roffade Forge FC och Cavalry åt sig föregående år, och Alexander Achinioti-Jönssons Forge vann den första upplagan efter att ha vunnit dubbelmötet med 2-0.

Annons

För Simon Adjeis del blev det inte ett lika sprudlande slut på säsongen. York 9 FC blev till slut trea. Men Adjei är nöjd, och han slutade på en delad sjunde plats i skytteligan efter att ha hittat nätet sju gånger på 24 matcher.

- Jag tycker det var jättebra säsong. Jag är nöjd med min säsong och det var proffsigt där borta. Det var jättebra. Det var över förväntan, säger Adjei.

Hur bra är ligan?
- Det var en helt annan spelstil än i Sverige. Men jag tycker ändå att den var bra. Jag har tidigare spelat i division 1 och jag klassar den som bättre än det. Det är inte allsvensk nivå, så jag skulle säga att den hamnar någonstans på superettan-nivå, men inte som topplagen i superettan. Det är mycket tuffare och man blir utlämnad lite mer på planen, man får klara sig själv lite mer. Man har inte samma understöd.

Annons

Hur är det då med intresset från svenska spelare att söka sig till Kanada? Inte alltför stort. Ännu. Men Adjei medger att en del har hört sig för om hur det är att spela där.

- Svenskar börjar nog få nog upp ögonen för den ligan. Det är många svenskar som har skrivit till mig och frågat om jag kan fixa så att de får komma på provspel. Det är även agenter som har tagit kontakt angående deras spelare, om de kan få provspel i Kanada. Sedan tror jag att kanadensiska klubbar har ögonen på svenska spelare också. Svenska spelare är duktiga.

Vilka divisioner rör det sig om?
- Jag vet inte helt faktiskt, jag har inte kollat upp det. Jag har haft händerna fulla med grejer, så jag har inte kunnat hjälpa till så jättemycket. Men vissa var från superettan, någon var utlånad till ett division 1-lag. Mer än så vet jag inte.

Annons

Efter säsongen valde Adjei att lämna Kanada. Han flyttade hem till Jönköping och ska nu återigen representera Jönköpingslaget Assyriska IK. Det trots att han egentligen hade kontrakt med York 9 över ytterligare en säsong, något som klubben meddelade med att han förlängt sitt avtal.

- Jag hade skrivit ett tvåårskontrakt med York. Så jag vet inte varför de gick ut och sa att vi hade förlängt avtal. De var nöjda med mig när jag stack. Ägaren och presidenten sa till min agent att jag var för dyr, de kunde hämta in tre spelare för mitt pris. Jag tror det var därför. York9 sa också att det var klubbar som visat intresse, men det kom aldrig något konkret. Jag hade klubbar som kontaktade mig tidigt, men eftersom jag hade ett tvåårskontrakt så tänkte jag inte mer på det. Men tränaren sa också till mig att han inte ville att jag skulle sitta på bänken. Han sa att de inte satsade på en targetplayer i år, utan att de bara ville ha spelare som löper som löper bakom backlinjen. Det hela skedde lite konstigt, men det är inga hard feelings. Vi förhandlade ut mig från kontraktet och nu är jag tillbaka i Assyriska.

Annons

Till nästa säsong kommer den kanadensiska ligan att utökats med ytterligare ett lag och det har europeisk koppling. Atlético Ottawa har tillkommit och ja, det ägs bland annat av den spanska storklubben Atlético Madrid. Simon Adjei kommer inte att få spela mot dem. Det kommer däremot en annan svensk att få göra. I vintras skrev den förre Falkenbergs FF- och Varbergs Bois-spelaren Erik Zetterberg, 23, på för FC Edmonton som spelar i Canadian Premier League.

- Jag ville testa någonting nytt, något helt annorlunda. Jag var väldigt trött på det som jag hade varit i. Så jag ville få en nytändning och det var första gången jag var kontraktslös sedan jag var 18, 19 år. Då började det dyka upp lite småsaker här och där, sedan blev det mer intressant, och seriöst, med detta. Det kändes bra, säger Zetterberg till Fotbollskanalen.

Annons

Vad har du fått för intryck såhär långt?
- Jag har bara haft en aktiv tid i klubben på två veckor. Men första intrycket är väldigt bra. Alla är väldigt vänliga är väldigt hjälpsamma. De hjälpte mig att fixa en lägenhet och allting runtomkring. Det har varit svinbra. Sedan är det svårt att bedöma fotbollen, för vi har inte hunnit spela någon match. Men det känns bra på träningar, det känns som en bra nivå.

Pratade du någonting med de andra svenskarna innan du gick dit?
- Jag snackade med vissa som känner Achinioti-Jösson och de berättade om vad han kände kring sitt första år. Så jag fick lite uttryck utifrån. Det gjorde beslutet lite lättare också.

Edmonton. Finns det något intresse för fotboll där över huvud taget? Ja. Om det går att jämföra med hur många som följer hockeylaget Oilers där stjärnor som Wayne Gretzky och Mark Messier spelade under sina karriär? Nej.

Annons

- Hockey är religion här borta. Som det är för européer med fotboll är hockey för kanadensarna. Men de har koll på fotbollen, det har dem, säger Zetterberg och fortsätter:

- Fotbollen börjar bli större. Jag har märkt när jag haft på mig klubbjackan och handlat så har folk ändå sagt ”FC Edmonton”. Folk förstår lite, och vissa lagkamrater säger att det blir större gentemot hur det såg ut för fem år sedan. Sedan är det som dag och natt om man jämför med intresset för hockey, så är det.

Det går inte att jämföra?
- Nej.

Man hamnar lite i skymundan mot spelare som Connor McDavid?
- Man skulle inte direkt kunna konkurrera ut den killen. Det är ingen idé att försöka.

Svenskarna verkar också trivas med tillvaron i Kanada. Både Adjei och Zetterberg intygar att de haft det bra bortom fotbollsarenorna och de båda berättar att lönen räckt. Men båda två har också upplevt baksidor med livet där borta.

Annons

- Sista biten i Kanada så orkade jag inte med trafiken. Den var hemsk. När man åker till match på lördagen så är det ingen trafik, då kanske det tar elva minuter att åka från vårt boende till vår anläggning. Åker vi till en träning tar det en timme, och ibland tar den över en timme. Jag jämför alltid med Jönköping, fem minuter och jag kommer till vilken kompis jag vill, säger Adjei

Zetterberg har ännu inte upplevt trafiken. Han tycker det finns annat som besvärar.

- Kylan. Fy fan vad kallt det är.

Det är inte som på västkusten?
- Nej. Jag fick en chock när jag gick till lägenheten en dag. Då var det minus 25 grader. Det är det enda negativa, kylan.

Publicerad 2020-04-02 kl 10:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto