Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Scanpix

AIK bäst på att satsa på unga spelare: "Jag är inte förvånad"

AIK har varit bäst i Sverige på att ge U20-spelare chansen i allsvenskan under de senaste fem åren, visar en kartläggning som Fotbollskanalen gjort.
- Jag är inte förvånad, säger tränaren Andreas Alm.

Fotbollskanalen har gått igenom de senaste fem säsongerna i allsvenskan och tittat på hur klubbarna satsat på spelare som är 20 år eller yngre.

ANNONS

Kartläggningen visar att AIK är den klubb som varit bäst på att ge unga spelare chansen i landets högsta serie under de senaste fem åren, om man bortser från Brommapojkarna som spelat mindre än tre säsonger i allsvenskan under den perioden.

I AIK har i snitt 6,8 spelare varje säsong gjort minst en start eller ett inhopp och de spelarna har tillsammans snittat 76,2 framträdanden (starter plus inhopp).
44 av de framträdandena har varit starter och 4,8 spelare har i snitt gjort minst en start för AIK i allsvenskan de senaste fem åren.

- Jag är inte förvånad. Det är så det ser ut, säger tränaren Andreas Alm om att AIK ligger i topp.

Alla spelare, inte bara svenska spelare, är inräknade i statistiken. Men många av de U20-spelare som fått chansen i AIK under de senaste fem åren har tidigare tillhört klubbens akademi.

ANNONS

- Vi har en fin akademi, det är bra. Jag hoppas att många ser att AIK är bra på det. Det är inte så lätt att lyfta. Det finns också en skillnad jämfört med hur AIK arbetat tidigare. Det här betyder mycket, både för de som jobbar i klubben men också lokalt, att det är så att om man spelar i AIK:s akademi så har man större chans än i andra klubbar att spela i allsvenskan, säger Alm.

Tränaren berättar:

- Vi har en tydlig idé och strategi. Vi är väldigt ickefokuserade på ålder. Vi försöker titta kvalitet och sätta det i ett sammanhang. Det kräver lite tålamod och jag upplever inte riktigt ännu att alla AIK-supportrar förstått hur viktigt och mäktigt det är med egenproducerade spelare. Sen är ju inte alla de som är inräknade här egenproducerade. Men i första matchen för ett par år sen gick all publik hem i andra halvlek när de yngre kom in. Nu sitter alla kvar när de yngre spelar. Det tar lite tid för dem att upptäcka det här.

ANNONS

- Som tränare får man ibland ta lite skit för att man spelar vissa spelare. Samma tålamod som jag måste ha finns inte på läktaren, säger Andreas Alm.

AIK:s sportchef Björn Wesström menar att satsningen på unga spelare har varit nödvändig för klubben.

- Vi har haft en tydlig idé om att sälja spelare och där vi är i näringskedjan behöver vi räkna baklänges och konstatera: om en klubb som köper från Sverige ska kunna sälja vidare sin spelare, vilket mycket handlar om, då behöver åldern på våra spelare vara specifik. Det hänger ihop med att spelarna också är tillräckligt bra, säger Wesström.

Sportchefen pratar ofta om att ha balans i truppen, både när det gäller ålder, nationalitet och bakgrund.

- Vi jobbar med kvoter och är tydliga där. Vi har saknat mellanskiktet, spelare runt 25 års ålder, lite. Den typen av spelare, de säljer vi oftast innan de når den åldern. Det har vi väl tittat på och vi har fått in några sådana spelare. 

ANNONS

- Det är alltid så att en klubb går igenom en mängd olika faser beroende på var man är någonstans. Vi har haft ett tydligt fokus på att försöka uppnå de sportsliga målen att nå Europa, vilket vi gjort fyra av de fem senaste åren, och samtidigt ha tillräckligt bra spelare för att sälja och stoppa in pengar på banken. Det har vi lyckats bra med. Nu har vi en tydligare och stabilare grund att stå på. Nu är vi inne i en ny fas och det tar också tid att hitta rätt i varje fas, säger Björn Wesström.

Finns det ett känslomässigt värde i att satsa på unga spelare, kan du känna stolthet över det?
- Det är klart att man kan känna stolthet i olika delar av verksamheten, men i slutändan är det ju så att den enda stoltheten som är värd namnet är den när man vinner en titel. Så är det ju. Allt vi gör som är bra runt omkring, det kommer alltid att stå i skuggan så länge vi inte vinner något. 

ANNONS

- Det långsiktiga tänket är hela tiden att AIK ska må bra och ha möjligheten att vinna. Där är vi. Men vi behöver också ta sista steget och visa att vi klarar av det. Det har vi möjlighet att göra, säger Björn Wesström.

Mittbacken och 19-åringen Noah Sonko Sundberg:

- Det känns verkligen som att AIK har en ambition och vilja att satsa på unga spelare. Ta mig och Anton (Salétros) som exempel. Vi kom hit från Enskede och tog oss från akademin till A-laget. Det har varit hur bra som helst. Klubben har pushat oss och varit där för oss hela tiden. De har verkligen visat att de vill ha upp oss så fort som möjligt. Sen är det inte så att de gjort allt, utan vi har ju tagit tillfället i akt och kämpat. Men det är en fantastisk organisation.

Publicerad 2016-01-27 kl 19:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto