Populära Ligor

Populära Lag

Populära spelare

ANNONS

Foto: Scanpix

Håkan Ericson: "Allsvenska spelare sitter mer lugnt i båten nu"

U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson upplever att fler unga spelare får chansen i allsvenskan jämfört med några år sedan - och att ligans status har ökat i spelarnas ögon.

- Spelarna är lite mer kloka nu. De hugger inte på första bästa, säger Ericson till Fotbollskanalen.

En kartläggning som Fotbollskanalen har gjort visar att omkring 70 spelare som är 20 år eller yngre får göra minst en start eller ett inhopp under varje allsvensk säsong. Det är i alla fall genomsnittet de fem senaste åren. Alla spelare, inte bara svenska, är inräknade i statistiken - men de flesta av dem har svenskt pass.

ANNONS

U21-landslagets förbundskapten Håkan Ericson menar att det är viktigt för hans del att unga spelare får chansen i allsvenskan.

- Det är väldigt viktigt. En reflektion som vi gjorde under mina två första år med U21, då jag jobbade med Tommy (Söderberg), var att i princip alla spelare var på allsvensk nivå. I första uttagningen till en träningsmatch var det några från superettan, men annars var det från allsvenskan eller utlandet. Tommy sa då att sju-åtta år före det var det många U21-landslagsspelare som inte spelade i någon allsvensk klubb eller som var i en allsvensk klubb men inte fick speltid. Det har hänt mycket, säger Ericson.

- Det var en period där klubbarna tog in väldigt många utländska spelare och lät de unga stå utanför. Men sen kom en ekonomisk kris i svensk fotboll och samtidigt hade man kanske sett svårigheten med att ha för många spelare som inte kommer från Sverige och att man därför inte orkade ta hand om alla både fotbollsmässigt och socialt. Jag tror det var en kombination av det som gjorde att klubbarna började titta på ett annat sätt. Man började premiera den egna verksamheten och den egna talangutvecklingen. Sen tror jag utvecklingen också har att göra med konstgräset. Nu kan man träna bättre året runt och det gör att unga spelare är bättre förberedda för att kunna konkurrera med de äldre farbröderna, fortsätter förbundskaptenen.

ANNONS

Känner du överlag, när du tittar på de spelarna som är aktuella för ditt landslag, att unga spelare får chansen i allsvenskan?
- Ja. Tittar man på hur det har sett ut i U21-landslaget den sista tiden så är det egentligen bara allsvenska spelare som blir uttagna, plus de som spelar utomlands. Det är målvakter som än så länge verkar ha svårt att få sitt genombrott och förtroende i alla fall under de första U21-åren. Där har vi tittat på en del målvakter i superettan och vi har ju ingen gräns som säger att vi säger måste spela med bara spelare från allsvenskan. Men det finns så pass många bra spelare som spelar i allsvenskan, så det är svårt att slå sig in om man spelar i superettan - även om det kan finnas undantagsfall, säger Håkan Ericson.

ANNONS

Tror du att utvecklingen kommer fortsätta?
Jag tror det. Ekonomiskt är det överlägset att kunna göra det, att få fram egna spelare och sen sälja vidare när det väl är dags. Jag tror att de flesta klubbarna har den inriktningen. Sen måste det alltid vara en mix. Men det är fler och fler klubbar som jobbar med en långsiktig tanke och som funderar: "Vad har vi i våra egna led på de olika positionerna som kan komma upp inom några år?". Ser man att man inte har något på gång, då rekryterar man antingen utifrån eller skräddarsyr och handplockar spelare till sin Tipselit-verksamhet.

- Jag tror att klubbarna har blivit mycket bättre på att ha en sådan plan, istället för att bara ta det år för år. Dessutom gör träningsmöjligheterna i dag att en svensk spelare kan träna fotboll lika mycket som en portugis. Det gör att de unga spelarna kommer att vara bättre förberedda än tidigare. Jag tror definitivt att utvecklingen kommer fortsätta.

ANNONS

Hur låter det från dina spelare kring allsvenskan, värderar de den högt?
- Ja, det tycker jag. Sen är det så att alla som jag kommer i kontakt med har ännu högre mål, att komma utomlands och spela i de bästa ligorna. Det tycker jag är friskt. Men jag har märkt, om man ska generalisera, att spelarna sitter mer lugna i båten nu än tidigare, och är lite mer klokare. Man hugger inte på första bästa tillfälle att flytta. Man värderar kontinuerlig speltid i allsvenskan när man tänker på landslaget, för det är speltid som vi tittar på först och främst. 

- Det finns många exempel där spelare kanske gått för tidigt. Då får de inte speltid och då hamnar man ofta i radioskugga. Dels får man det tufft i sin förening och dels blir det tuffare att behålla eller ta en plats i landslaget. Men det finns också många exempel numera på spelare som tackat nej till en flytt, eller inte tycker att intresset är tillräckligt starkt från klubben, och att man då kan tänka sig att stanna kvar i allsvenskan i ett halvår eller ett år till. 

ANNONS

Ericson resonerar vidare:

- Det är ett tecken på att spelare känner att allsvenskan är en ganska bra fotbollsmässig miljö. Vi har diskussioner med våra spelare om att man kanske behöver ha några säsonger i allsvenskan innan man är flygfärdig och redo för en större liga och jag tycker att det har blivit en mer sansad bild kring det här. Det finns ett mer starkt intresse runt allsvenskan också, som spelarna uppskattar. Dels finns det intresse från media, det är bra med publik på matcherna och dels tycker spelarna att det är en helt okej standard på allsvenskan. Man kan bli både U21- och a-landslagsspelare genom att göra bra ifrån sig i allsvenskan. Det har landslagsledningen visat att det är en möjlig väg och det tror jag spelarna tittar på.

ANNONS

Om man är ordinarie i allsvenskan nu och spelar i U21-landslaget, är man bättre då än i samma situation förut? Har allsvenskan höjt sig kvalitetsmässigt, tycker du?
- Jag tycker det. Dels tycker jag man har fått en bättre fysisk förmåga och dels tycker jag att förmågan att ta till sig taktiska dispositioner, spelförståelsen, är på väg att bli betydligt bättre. De allsvenska tränarna är duktiga på att jobba med mönster i spelet och att ha olika matchplaner beroende på vilket motstånd man möter. De är noggranna. Jag har lättare att få förståelse när jag pratar med spelare om sådana saker jämfört med när jag började som förbundskapten för U21, så utvecklingen är på väg åt rätt håll. Just bättre spelförståelse är något jag efterlyst och det är på väg framåt, avslutar Ericson.

ANNONS
Publicerad 2016-01-28 kl 11:41

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto