Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

KARTLÄGGNING

I Europa-toppen med egna spelare - men i Elfsborg slår talangerna igenom senare

Foto: Scanpix

I Europa-toppen på att ta fram egenproducerade spelare.
Men Fotbollskanalens kartläggning visar att många Elfsborg-stjärnor slår igenom efter att de fyllt 20 år.

- Här behöver man inte bli bedömd när man är 17-18, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

För lite mer än ett år sedan slog Centre International d'etude du Sport (CIES) fast att Elfsborg är bland de bästa klubbarna i Europa på att ta fram spelare som räknas som egenproducerade.

- Vi är bäst i Europa på det, hävdar också klubbchefen Stefan Andreasson i dag.

Men Fotbollskanalens kartläggning visar att Elfsborg ligger i mitten av den allsvenska "tabellen" de senaste fem åren när det gäller att ge spelare som är 20 år eller yngre chansen. Många av de egen- och närproducerade spelarna som Borås-klubben får fram slår nämligen igenom först under året som de fyller 21 år eller senare.

Per Frick, Marcus Rohdén och Sebastian Holmén gjorde ingen allsvensk start som U20-spelare. Dessutom gjorde spelare som Niklas Hult och Simon Hedlund bara några enstaka starter - och Johan Larsson hann bara med en hel ordinarie säsong som U20-spelare.

Så varför har Elfsborg-spelare det tålamodet och hur kommer det sig att det ser ut som det gör i den gulsvarta klubben?

- Vi har alltid satsat mycket på vår egen verksamhet och inte minst på vår U21-trupp. Vi satsar på kvalité på träningarna, faciliteterna, lokalerna och miljön, säger klubbchefen Stefan Andreasson.

- Sen har vi väldigt bra matchning och vi har hela tiden varit med i U21-allsvenskan. Vi har inte varit så pigga på att låna ut spelare till andra klubbar, för det blir lätt en mental negativ grej. Vi vill behålla spelarna, ha tålamod och till slut går det vägen ändå. Man får gärna vara 17 år och spela i Elfsborg, om man är tillräckligt bra, men vi har en miljö där spelare kan stanna. Man behöver inte bli bedömd när man 17-18 år, att det är kört då. Det finns många bra exempel på det och det är något vi medvetet satsat på, att ha en bra miljö under A-laget som gör att man vill stanna ytterligare något år.

Men spelare kanske ofta stressar för att få speltid i ett A-lag. Varför är det inte så hos er?
- Det är väl många saker. Det fanns kritik mot oss för några år sedan att vi inte vill att våra yngre killar åker i väg på provspel och så. Det är väl en grej. Fokus ska vara på att nå Elfsborgs A-lag. Sen har vi haft tålamod för att lyckas och vi pratar mycket om det när vi rekryterar och annars också, att det är viktigt ha tålamod. Det är ingen fara att stanna något år till för att fullt ut slå igenom. Sen är det en helhet. Vi har jobbat med längre avtal och vi har jobbat med rätt agenter som håller med om de värderingarna vi står för. Vi har hittat en väg vi tror på och jobbar efter.

Hur mycket pratar ni med era spelare om tålamod och hur mycket berättar ni för dem att de finns i era planer?
- Relationen med spelare är jätteviktig. Och vi delar deras ambitioner och målsättningar om att de först ska ha framgång i Elfsborg och sen ute i Europa. Sen har vi haft bra ledare på ungdomssidan, som Tobbe Linderoth, (Klas) Ingesson, Jesper Bengtsson. Sen har vi haft A-lagsledare som uppmuntrat och engagerat sig i U17- och U19-laget, både i träning och i matchning.

Andreasson tycker att man som ung spelare har förutsättningar för att utvecklas under en lång tid i Elfsborg.

- Vi jobbar med att man ska stanna i Sverige och Elfsborg. Vi har den miljö som behövs för att man ska kunna bli så bra som man kan och vill.

Hur ser du på tålamodet generellt bland unga spelare i allsvenskan, att stanna i ligan?
- Jag bryr mig väl inte om det. Jag bryr mig om Elfsborg. Men det beror ju på vad alternativen är. Om Real Madrid vill ha en 17-åring och ger en bra plan, då kan det nog vara rätt att lämna. Det handlar ju om hur en spelare är också. Det finns inget facit eller några måsten här. Vi hade Alibek Aliev som gick till CSKA Moskva som 18-åring. Då får man lyssna och givetvis argumentera till viss del men när han väl tagit beslutet, då får man se det som något positivt, avslutar Stefan Andreasson.

Publicerad 2016-01-28 kl 11:40
KARTLÄGGNING

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER