Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
KINA
42v

Skrällen: Linköpings guldtränare tar över kinesisk klubb: "Det var oväntat för mig också"

Foto: Beijing BG Phoenix Football Club

Kim Björkegren tog SM-guld med Linköping, men lämnade klubben.
Nu tar guldtränaren över storsatsande Beijing BG Phoenix FC i kinesiska damligan.
- Det känns som en otroligt spännande utmaning som jag kände att jag inte ville tacka nej till, säger Björkegren till Fotbollskanalen.

Kim Björkegren tog över Linköping inför säsongen 2017 och försvarade klubbens SM-guld. Trots det lämnade efter säsongen.

Vi har haft lite delad syn på hur den sportsliga verksamheten ska se ut. Där har vi inte kommit överens och därav är det bättre att vi går skilda vägar, sa Björkegren till Fotbollskanalen i slutet på november.

Björkegren har nu gjort klart med ett nytt uppdrag - ett mycket oväntat sådant. Guldtränaren tar över Beijing BG Phoenix Football Club - en storsatsande klubb i den kinesiska damligan. I ett pressmeddelande skriver klubben att man letat efter en utländsk tränare i ett halvår, och att Björkegren varit förstavalet. 

- Det känns oväntat för mig också kan man säga. Det gick väldigt snabbt och så men det känns som en otroligt spännande utmaning som jag kände att jag inte ville tacka nej till. Så jag fick hoppa på det tåget, säger Björkegren till Fotbollskanalen.

- Jag hade väl inte riktigt räknat med det. Jag hade lite fokus på Pro-utbildningen och att kanske hitta något närmare alternativ. Men jag är glad att det här kom in och det blir en utmaning både på och utanför planen. Det känns väldigt inspirerande.

Peking-klubben grundades 1985 och har sedan dess varit ett av de absolut största lagen inom den kinesiska damfotbollen. 2016 köptes man upp av ett av Pekings största statligt ägda företag - Beijing Enterprises.

Sajten womenofchina.cn skrev i februari 2017 att klubben hade stora planer och ville värva in internationella toppspelare.

- Man vann ligan 2002 men man har väl resultatmässigt varit lite svagare de senaste åren så man vill väl ändra på det då, säger Kim Björkegren, som skrivit på ett kontrakt på ett år med möjlighet till förlängning.

Hur tror du att det här kommer att utveckla dig som tränare?
- Det blir väl en livserfarenhet som inte bara handlar om själva fotbollen i sig utan något mer också. Så då kan väl ge något både som tränare men även som människa. Det är ett äventyr i sig men framförallt handlar det väl som alltid att man ska leverera resultat, det är det primära.

Vilka förutsättningar finns i klubben tycker du?
- Det ser väl bra ut, sedan är det väl en process liksom. För klubben vill ju framåt, så det kommer nog bara bli och bättre.

Björkegren ansluter till sin nya klubb till ett träningsläger i Barcelona som inleds den 29 januari. Parallellt med sitt nya uppdrag ska tränaren inleda sin Pro-utbildning, från Kina.

- Egentligen var Kim inställd på att genomföra första delen av Pro-utbildningen hemma i Sverige, för att sedan ta ett jobberbjudande från USA, med start säsongen 2019, men när detta dök upp så kändes det genast som en väldigt spännande utmaning, säger Björkegrens agent Michael Kallbäck i pressmeddelandet.

- Klubben har fina resurser, och är belägen i en världsstad. Samtidigt kommer Kim kunna påbörja första delen av Pro-utbildningen trots att han kommer att vara bosatt i Kina. Klubben visade upp en fin plan för vad de ville med framtiden, och Kims kompetens känns klockren för den här typen av utmaning

Publicerad 2018-01-26 kl 11:27
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons