Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
KLUBBLAGS-VM

Domarna ska få hjälp - av tv-sändningen

Foto: SCANPIX.

Jonas Eriksson delar ut ett gult kort.

Domarna ska få hjälp att fatta rätt beslut – av tv-bilder.
Fifa har bestämt att det för första gången ska testas under VM för klubblag.
- Det här representerar ett stort steg framåt vad gäller att testa ny tekonologi, säger Fifas tekniske chef Marco van Basten till organisationens hemsida.

I dag inleds VM för klubblag i Yokohama och Osaka, Japan. Turneringen består av segrarna från respektive kontinents inhemska turnering, samt från ligamästarna i värdlandet.

Turneringen i sig har inte speciellt hög status, men nu riktas blickarna mot Japan och kvällens första match av en annan anledning. Fifa kommer nämligen att för första gången testa att använda sig av tv-repriser under matcherna för att få till rätt bedömning. Fifa skriver på sin hemsida att man kommer att använda sig av videodomare som får tillgång till alla sändningsfeeder. De kan sedan ge råd till huvuddomaren vad gäller eventuella misstag som gjorts i bedömningen.

Tanken är att hjälpmedlet ska användas till ”matchavgörande” situationer så som mål, straffar och kort.

- Det här representerar ett stort steg framåt vad gäller test av teknologi, säger Marco van Basten, som är teknisk chef på Fifa, i ett uttalande.

Tanken är att de första testerna i Japan ska leda till att man kan utvärdera tekniken för att sedan avgöra om något behöver förändras.

- VAR (Video Assistant Referee)-systemet har utvecklats, precis som målkameror, för att kunna erbjuda ett stöd för domaren, säger domarbasen Massimo Busacca.

Det är dock fortsatt huvuddomaren som tar det slutgiltiga beslutet.

Den första matchen i turneringen spelas mellan japanska Kashima Antlers och nyzeeländska Auckland City.

Publicerad 2016-12-08 kl 11:26
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons