Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
KLUBBLAGS-VM

Eriksson övertygad om videodomare: "Övertygad om att det finns i VM"

Foto: SCANPIX.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Jonas Eriksson.

Ett VM-slutspel med videodomare?
Jonas Eriksson hoppas och tror på det nya systemet.
- VM 2018 i Ryssland är jag nästan övertygad om att det kommer att finnas, säger han till Fotbollskanalen.

Under dagens möte i klubblags-VM mellan Kashima Antlers och Atletico Nacional skrevs fotbollshistoria. Huvuddomaren i matchen, Viktor Kassai, indikerade att han fått information från videodomaren i matchen – och tog sikte mot sidlinjen. Väl där konstaterade han, efter att ha tittat på en repris av incidenten, att han missat en solklar straff för Kashima Antlers. Följaktligen pekade han också på straffpunkten.

Turneringen är den första i Fifas regi där man använder sig av en videodomare och det hela ska sedermera utvärderas för att se om det är ett hjälpmedel man ska fortsätta att använda sig av.

Jonas Eriksson är Sveriges mest meriterade, nu aktive domare, och han ser enbart fördelar med det nya systemet.
- Jag tycker att alla former av hjälpmedel som kan hjälpa oss domare att ta så många korrekta beslut som möjligt är viktiga, så länge som det inte sker på bekostnad att en match blir avbruten och ”sönderklippt”, men det blir den inte, för det händer inte så många gånger under en match, säger han till Fotbollskanalen.

- Vi pratar om svartvita situationer. Tydliga beslut där det inte finns två sidor av myntet. Situationer där det finns ett facit. Det gäller inte en frispark på mittplan utan det gäller matchavgörande beslut, straffar, utvisningar och när man ger fel spelare en varning. Det här är ett fantastiskt bra exempel på att det funkar bra.

Enligt Eriksson är videodomaren här för att stanna och kommande större turneringar kan räkna med att kunna använda sig av de nya möjligheterna.

- VM-kvalet har börjat och Fifa har en policy som säger att man ska ha samma regler under hela tävlingen. Det innebär att det inte kommer att finnas under gruppspelet. Confederations Cup i Ryssland i juni och juli 2017 är jag övertygad om att det kommer finnas. Det kommer säkert att provas på U20-VM som spelas i Korea. VM 2018 i Ryssland är jag nästan övertygad om att det kommer att finnas. Kanske också om det svenska landslaget spelar en play off-match till VM nästa år, det är inte alls omöjligt.

I klippet ser ni det historiska beslutet från klubblags-VM.

Publicerad 2016-12-14 kl 17:50
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons