Alaba frälste Österrike och satte press på Sverige: Drömmen lever

Landslag

Oavgjort hade varit ett svenskt drömresultat. I stället ordnade David Alaba ett österrikiskt.

Superstjärnans sena 1—0-mål innebar seger mot Irland och VM-känningar inför mötet med Sverige i oktober.
- Drömmen lever, säger 21-åringen.

I första mötet, i Dublin i våras, ordnade David Alaba en extremt viktig kvittering till 2—2 på tilläggstid.

På Ernst Happel-stadion i Wien slog han till ett par minuter tidigare. Bayern München-backen, som är mittfältsstjärna i landslaget, fick bollen precis framför fötterna i straffområdet och dundrade upp segermålet i nättaket — i den 84:e minuten.

- Det var inte så vi hade planerat det förstås, men Irland höll emot bra. Tack och lov gick det bra till slut, säger Alaba, målskytt även mot Sverige i juni, till tv-kanalen ORF.

- Det är klart att vi måste utnyttja våra chanser bättre, men vi gjorde det rätt ok.

"Fantastiskt för Österrike"

Det var Irland som såg ut att vilja mest i matchen. Gång på gång skapades farligheter när irländarna, till skillnad från hemmaspelarna, helt enkelt fortsatte springa trots att bollen såg förlorad ut.

Först med en dryg kvart kvar vaknade Österrike till på allvar. I ett anfall som pågick i flera minuter haglade skotten, hörnorna och nickarna runt irländske målvakten David Forde, som bara med en god portion tur lyckades slå ifrån sig.

Ett par minuter senare fick dock äntligen Alaba sin stora chans i matchen. Och nyttjade den skoningslöst.

- Trots framgångarna blir han inte övermodig, utan han ger alltid allt för laget. Det är fantastiskt för Österrike att vi har en sådan spelare, lovordar förbundskaptenen Marcel Koller.

Tysk seger

I Torshavn hade Tyskland samtidigt oerhört svårt att få hål på Färöarna. Men tack vare ett massivt spelövertag blev det till slut ändå en 3—0-seger och fortsatt överlägsen gruppledning.

För Irland är hoppet om en biljett till fotbolls-VM i Brasilien ute.

För Österrike väntar närmast en resa till Stockholm och fortsatt kamp om andraplatsen.

- Vi kommer att göra allt för att förverkliga den här drömmen, lovar David Alaba.

Publicerad 2013-09-10 kl 22:32