Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
LANDSLAG

Asamoah Gyan slutar slå straffar: "Lovade min mamma innan hon dog"

Foto: Scanpix

Han kunde ha skrivit afrikansk fotbollshistoria. Men Asamoah Gyan missade två straffar – och avkrävdes ett löfte av sin dödssjuka mor.

- Hon ville inte att jag skulle slå fler, säger ghananen.

Under kvartsfinalen mot Uruguay i VM 2010 höll många supportrar tummarna för Ghana. Landslaget hade varit överraskande bra under hela turneringen och nu hade man chansen att som första afrikanska lag någonsin avancera till en semifinal.

I slutskedet av matchen klev Asamoah Gyan fram till elvameterspunkten. Han fick förtroendet att slå den straff som med största säkerhet hade inneburit segern. Men det blev en miss. Till sist gick Uruguay vidare och den dåvarande Sunderlandspelaren var otröstlig. Det hela blev inte bättre av att upprinnelsen till straffsituationen varit en flagrant hands där Luis Suarez medvetet stoppade bollen på mållinjen.

En liknande scen utspelade sig när Asamoah Gyan två säsonger senare missade en ny straff, den här gången mot Zambia i semifinalen av de afrikanska mästerskapen. Då blev reaktionerna så upprörda bland Ghanas befolkning att Gyan valde att ta timeout från landslaget.

Men nu är han tillbaka för att spela ett nytt afrikanskt mästerskap den närmaste månaden – dock inte som straffskytt.

- Jag har bestämt mig för att inte slå fler, säger han till BBC.

Beslutet uppges inte bero på nervdaller eller tvivel hos 27-åringen själv, utan det hela är ett löfte till hans numera bortgångna mamma.

- Innan min mamma dog (i november) bad hon mig att inte ta straffarna mer. Det lyssnar jag självklart på. Själv vet jag att även fantastiska spelare kan missa om de har en dålig dag. Oavsett om det gäller Messi, Ronaldo eller Maradona. De flesta världsstjärnorna har missat någon gång, säger Gyan.

Publicerad 2013-01-17 kl 19:00
Annons
Annons
Annons